Αντί για πυροτεχνήματα Πρωτοχρονιάς, cruise και drones

312Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η μόνη ευχή για τη νέα χρονιά είναι η «νίκη», είπε ο Ζελένσκι. Οι ρωσικές επιδρομές συνεχίστηκαν τη νύχτα και τη μέρα της Πρωτοχρονιάς. Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν ουκρανική εγκατάσταση παραγωγής drones. Γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 ζητάει ο δήμαρχος του Κιέβου.

Οι Ουκρανοί υποδέχτηκαν σε μεγάλο βαθμό το νέο έτος με …φως. Οι προμηθευτές ενέργειας είχαν λάβει εντολή να δώσουν προτεραιότητα στην ηλεκτροδότηση των ιδιωτικών νοικοκυριών για την Πρωτοχρονιά. Παρά τον συναγερμό για τις αεροπορικές επιδρομές που κράτησε τρεις ώρες, οι κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας γιόρτασαν την έλευση του νέου χρόνου. Όμως, η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 23:00 τοπική ώρα που ισχύει στο Κίεβο και στις περισσότερες περιοχές, δεν είχε αρθεί. Σε πιο δυτικές περιοχές όπως το Λβιβ και το Τσέρνοβτσι, η απαγόρευση κυκλοφορίας ίσχυε μόνο από τα μεσάνυχτα. Ενώ μόνο στη δυτικότερη περιοχή της Ζακαρπάτια που συνορεύει με τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Πολωνία, δεν υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η μόνη ευχή για τη νέα χρονιά είναι η «νίκη», είπε το Σάββατο βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. «Θέλω να ευχηθώ σε όλους μας ένα πράγμα: νίκη. Μας είπαν να παραδοθούμε. Επιλέξαμε την αντεπίθεση. Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε γι αυτό. Γι αυτό ο καθένας από εμά είμαστε εδώ. Είμαι εδώ, είμαστε εδώ, είσαστε εδώ, όλοι είναι εδώ. Είμαστε όλοι Ουκρανία».

Οι ρωσικές επιδρομές συνεχίστηκαν τη νύχτα και τη σημερινή Πρωτοχρονιά, εκτοξεύοντας 20 πυραύλους Κρουζ, ενώ η ουκρανική αεράμυνα εξουδετέρωσε 45 ιρανικά drones καμικάζι εκ των οποίων τα 32 σε επιθέσεις στο Κίεβο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τη Ρωσία πως βάζει εσκεμμένα στο στόχαστρο κατοικημένες περιοχές. «Ο εγκληματίας πολέμου Πούτιν ‘γιορτάζει’ το νέο έτος σκοτώνοντας κόσμο», κατήγγειλε μέσω Twitter.

Οι Ρώσοι ανέφεραν ότι εξαπέλυσαν «επίθεση ακριβείας» σε ουκρανική εγκατάσταση παραγωγής drones. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγο Ιγκόρ Κονασένκοφ, η επίθεση αυτή σημαίνει ότι τα σχέδια του Κιέβου «να εξαπολύσει τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας στο εγγύς μέλλον, έχουν ματαιωθεί». Ο επικεφαλής του ουκρανικού επιτελείου Βάλερι Ζαλούζνι υποστήριξε ότι 12 από τους 20 πυραύλους Κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τον ρωσικό στρατό, κυρίως από στρατηγικά βομβαρδιστικά πάνω από την Κασπία, καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, ζήτησε από τη Γερμανία να παραδώσει στην Ουκρανία άρματα μάχης Leopard 2. «Χωρίς αυτόν τον τύπο τανκς θα είναι δύσκολο να ανακαταλάβουμε περισσότερες περιοχές στην Ουκρανία», έγραψε ο Κλίτσκο  σε άρθρο του στην Bild am Sonntag. «Το Κίεβο ήταν στόχος και το Κίεβο παραμένει στόχος. Ο στόχος του ρωσικού στρατού είναι να φέρει στην Ουκρανία «σκοτεινά Χριστούγεννα, μια σκοτεινή Πρωτοχρονιά, ένα σκοτεινό μέλλον», τόνισε ο δήμαρχος του Κιέβου. «Όμως, όπως πάντα σε αυτόν τον πόλεμο, δεν υπολόγισαν σωστά! Είμαστε πιο δυνατοί, χάρη και στη Γερμανία», πρόσθεσε . Το γερμανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iris-T βοηθά να διασφαλίσει ότι η μη στρατιωτική υποδομή δεν θα καταστραφεί πλήρως.

Μοιραστείτε το άρθρο