Τρόμος, σκότος, ψύχος… πρωτοχρονιάτικα στην Ουκρανία

311Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ούτε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κόπασαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, με κύματα πυραυλικών επιθέσεων. Ακόμη και προς τα μεσάνυχτα ηχούσαν οι σειρήνες και σημειωνόταν εκρήξεις. Ο Ζελένσκι λέει ότι η χώρα του δεν θα συγχωρέσει την Ρωσία και ο Πούτιν ότι η Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να καταστρέψει την Ρωσία.

Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου σημειώθηκαν νέες ρωσικές επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι. Σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν σε Οδησσό, Μικολάιφ (νότια) και Ντνίπρο (κεντρικά), όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης στη Μικολάιφ, Βιτάλι Κιμ, αναφέρθηκε σε δυο σχηματισμούς UAVs που θεάθηκαν στην περιοχή. Συστοιχίες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας άνοιξαν πυρ εναντίον των αεροσκαφών, για τα οποία είπε πως ήταν ιρανικής κατασκευής Shahed-136.

Δεκάδες εκρήξεις καταγράφηκαν στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, όπου ήχησαν ξανά οι σειρήνες συναγερμού. «Η χώρα των τρομοκρατών πραγματοποίησε πολλά κύματα πυραυλικών επιθέσεων. Μας εύχονται Καλή Χρονιά, αλλά θα επιμείνουμε» έγραψε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κιέβου Ολεξίι Κουλέμπα στον λογαριασμό του στο Telegram. Ένα ξενοδοχείο καταστράφηκε από έκρηξη, με τους ουκρανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μαζική ρωσική πυραυλική επίθεση.

Στο καθημερινό του μήνυμα και απόψε παραμονή Πρωτοχρονιάς ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους Ρώσους μιλώντας ρωσικά. Η χώρα του «δεν θα συγχωρήσει» τη Ρωσία για την εισβολή και τους βομβαρδισμούς. «Ο ηγέτης σας θέλει να δείξει ότι έχει τον στρατό πίσω του, τον οποίο ηγείται. Αλλά απλώς κρύβεται. Κρύβεται πίσω από τον στρατό, πίσω από τους πυραύλους, πίσω από τους τοίχους των κατοικιών του και των παλατιών του».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να καταστρέψει τη Ρωσία. «Δεν το επιτρέψαμε αυτό στο παρελθόν και δεν θα συμβεί ούτε στο μέλλον», τόνισε. Όπως και ότι: «Ο ρωσικός στρατός μάχεται στην Ουκρανία για να υπερασπιστεί την πατρίδα». Από κοντά και ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέϊ Σοϊγκού, ο οποίος σε μήνυμά του για τη νέα χρονιά είπε ότι: H νίκη της Ρωσίας επί της Ουκρανίας είναι «αναπόφευκτη» κατά «νεοναζισμού και της τρομοκρατίας».

 

Μοιραστείτε το άρθρο