Η ζωντανή ιστορική μνήμη ενοχλεί

Τη νύχτα που μας πέρασε (28/12), κάποιοι ανώνυμοι φασίστες προσπάθησαν να βεβηλώσουν το μνημείο για το εβραϊκό νεκροταφείο στο ΑΠΘ, με αγκυλωτούς σταυρούς και άλλα φασιστικά σύμβολα. Πέρα από τις προθέσεις τους, αυτό που αποδεικνύουν τέτοιες θρασύδειλες επιθέσεις είναι η σημασία της ζώσας ιστορικής μνήμης.

Αποδεικνύουν ότι η μνήμη της μακραίωνης εβραϊκής παρουσίας στην πόλη μας, της τεράστιας προσφοράς της εβραϊκής κοινότητας, αλλά και η διαρκής υπενθύμιση του μεγαλύτερου εγκλήματος στην ιστορία της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώματος, αποτελούν διαρκή δημοκρατικά καθήκοντα.

Και όταν η πόλη τιμά αυτή την μνήμη όπως πρέπει, όπως γίνεται με το μνημείο στο ΑΠΘ, τότε η μνήμη αυτή πονάει κι ενοχλεί τους νοσταλγούς του ναζισμού και των εγκληματικών, φασιστικών καθεστώτων.

Αποδεικνύουν τη σημασία που έχουν τα μνημεία, η ανάδειξη των ιστορικών τόπων, όπως είναι η Πλατεία Ελευθερίας.

Αποδεικνύουν ακόμα, δυστυχώς, ότι η μόνιμη παρουσία της αστυνομίας έξω από το Κτήριο Διοίκησης (που τόσο τη στηρίζει η πρυτανική και η δημοτική αρχή), λίγα μέτρα μάλιστα από το βεβηλωμένο μνημείο, έχει ως μοναδικό στόχο την καταστολή των φοιτητών/τριών, αφού αδιαφόρησε επιδεικτικά για τη φασιστική επίθεση.

Η Πόλη Ανάποδα

Μοιραστείτε το άρθρο