Κίεβο: Πράξη τρομοκρατίας οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και όχι ειρηνευτικής πρόθεσης

304Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Δραματικό χριστουγεννιάτικο μήνυμα Ζελένσκι, όχι την 7η Ιανουαρίου που γιορταζόταν τα Χριστούγεννα από τους Ουκρανούς (παλαιό ημερολόγιο), αλλά σήμερα για να μην συμπίπτουν πλέον με τους Ρώσους. «Θα αντέξουμε αυτόν τον χειμώνα. Θα τους επιτρέψουμε να πετύχουν αυτό που θέλουν;».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους Ουκρανούς με μήνυμά του για τα Χριστούγεννα, αν και οι Ουκρανοί ως Ορθόδοξοι Σλάβοι ακολουθούσαν το παλαιό ημερολόγιο και τα γιόρταζαν στις 7 Ιανουαρίου. Όμως ο πόλεμος τα άλλαξε όλα και επειδή δεν θέλουν να συμπορεύονται σε τίποτα πλέον με τους Ρώσους εισβολείς, οι Ουκρανοί και οι εκκλησίες τους άρχισαν να συζητούν να το αλλάξουν και να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα  στις 25 Δεκεμβρίου όπως σε πολλές χώρες

Βιντεοσκοπημένο σε εξωτερικό χώρο τη νύχτα και μπροστά από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, ο Ζελένσκι στο μήνυμά του αναφέρει ότι:
«Οι Ουκρανοί θα κάνουν το δικό τους θαύμα των Χριστουγέννων, δείχνοντας ότι παραμένουν αλύγιστοι, παρά τις ρωσικές επιθέσεις που έχουν βυθίσει εκατομμύρια στο σκοτάδι. Μολονότι το τίμημα της ελευθερίας είναι υψηλό, η σκλαβιά θα κόστιζε ακόμη ακριβότερα».
«Αντέξαμε στην αρχή του πολέμου – αντέξαμε επιθέσεις, απειλές, πυρηνικό εκβιασμό, τρομοκρατία, πυραυλικά πλήγματα. Θα αντέξουμε αυτόν τον χειμώνα επειδή ξέρουμε για ποιο πράγμα πολεμάμε».
«Ακόμη και στο απόλυτο σκοτάδι, θα βρούμε ο ένας τον άλλον για να αγκαλιαστούμε σφιχτά. Και αν δεν υπάρχει θέρμανση, θα αγκαλιαστούμε για πολλή ώρα για να ζεστάνουμε ο ένας τον άλλον. Θα χαμογελάμε και θα είμαστε χαρούμενοι, όπως πάντα. Με μια διαφορά: δεν θα περιμένουμε το θαύμα, γιατί το δημιουργούμε μόνοι μας».
«Τους πολεμάμε για περισσότερες από 300 ημέρες και οκτώ χρόνια. Θα τους επιτρέψουμε να πετύχουν αυτό που θέλουν;».

Επίσης, «τρομοκρατία» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον σημερινό ρωσικό βομβαρδισμό στην Χερσώνα, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και 58 τραυματίστηκαν. Ο ουκρανός πρόεδρος έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες όπου διακρίνονται καμένα αυτοκίνητα, σπασμένα τζάμια και πτώματα στους δρόμους. «Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πιθανότατα θα επισημάνουν αυτές τις φωτογραφίες ως ‘ευαίσθητο περιεχόμενο’. Αλλά δεν είναι ευαίσθητο περιεχόμενο. Είναι η καθημερινότητα της Ουκρανίας και των Ουκρανών», έγραψε. «Αυτές δεν είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Είναι τρόμος, είναι δολοφονίες για εκφοβισμό και για ευχαρίστηση», είπε.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Κιρίλο Τιμοσένκο, είπε ότι η επίθεση προήλθε από ένα σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων Grad. Ένας άλλος σύμβουλος και εκ των διαπραγματευτών, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, επέκρινε εκείνους που ζητούν από το Κίεβο να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία. «Θα θυμίσω σε εκείνους που προτείνουν να λάβουμε υπόψη μας τις (ρωσικές) ειρηνευτικές πρωτοβουλίες: αυτή τη στιγμή η Ρωσία ‘διαπραγματεύεται’, σκοτώνοντας τους πολίτες της Χερσώνας, σβήνοντας από τον χάρτη το Μπαχμούτ, καταστρέφοντας τα δίκτυα του Κιέβου και της Οδησσού, βασανίζοντας πολίτες στη Μελιτόπολη. Η Ρωσία θέλει να σκοτώνει ατιμώρητα. Θα το επιτρέψουμε;» ανέφερε.

Αντίθετα, ο διορισμένος από την Ρωσία κυβερνήτης της Χερσώνας Βλαντίμιρ Σάλντο, είπε ότι το Κίεβο διέταξε τον ουκρανικό στρατό να βομβαρδίσει την πόλη. «Πρόκειται για μια βδελυρή πρόκληση, με προφανή σκοπό να κατηγορηθούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», έγραψε στο Telegram.

Μοιραστείτε το άρθρο