«Στρατηγικοί εταίροι η Ουκρανία και οι ΗΠΑ»

303Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Τους δεσμούς του Κιέβου με την Ουάσινγκτον διατυμπανίζει η ουκρανική ηγεσία. Την αύξηση του κινδύνου μιάς αμερικανο-ρωσικής σύγκρουσης επισημαίνει η Μόσχα. Για πρώτη φορά ο Πούτιν αναφέρθηκε σε… πόλεμο.

Το Κίεβο δηλώνει ικανοποιημένο από το ταξίδι του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι στις ΗΠΑ και τις επαφές με την αμερικανική ηγεσία. Ο επικεφαλής του γραφείου του ουκρανού προέδρου, Αντρίι Γέρμακ συνόψισε τα αποτελέσματα της επίσκεψης – αστραπή λέγοντας ότι: για πρώτη φορά στην ιστορία η Ουκρανία και οι ΗΠΑ είναι στρατηγικοί εταίροι. Όπως και ότι η παρουσία την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο: τσιμέντωσε το δεσμό του Ζελένσκι με τον Μπάϊντεν.

Από την άλλη πλευρά, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον Ανατόλι Αντόνοφ προειδοποιούσε ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος μιάς σύγκρουσης των ΗΠΑ με την Ρωσία και παρομοίασε το κλίμα στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις με «την εποχή του πάγου».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου, σχετικά με ένα σχόλιο που έκανε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι το αμυντικό δυναμικό της Ουκρανίας είναι κοντά στο μηδέν, απάντησε ότι: «Μπορεί να ειπωθεί ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος προς την αποστρατιωτικοποίηση».

Την ίδια ώρα σχολιάζεται η αναφορά του προέδρου της Ρωσίας σε… πόλεμο, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε αυτό το 10μηνο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τον όρο που χρησιμοποιούσε το Κρεμλίνο ήταν «ειδική στρατιωτική επιχείρηση και επέβαλε την αποφυγή του όρου πόλεμος δια του νόμου (με ποινές έως και 15 χρόνια). «Στόχος μας δεν είναι να επιδεινώσουμε τη στρατιωτική σύγκρουση, αλλά αντίθετα, να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο» δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, κατά την παρουσία του σε συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου για την πολιτική για τη νεολαία. «Προσπαθούσαμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για αυτό».

Η αναφορά του ρώσου προέδρου προκάλεσε επικριτικά σχόλια και ο ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Νικίτα Γιουφέρεφ προχώρησε σε προσφυγή για τη χρήση της λέξης «πόλεμος» από τον Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι «έσπασε» τον δικό του νόμο και ζήτησε από τους εισαγγελείς να ερευνήσουν τον ρώσο πρόεδρο για τη χρήση της λέξης «πόλεμος».

Αρνητικές επιπτώσεις εκτιμάται ότι θα έχει η ρωσική εισβολή και στη συγκομιδή σιτηρών στην Ουκρανία, καθώς αναμένεται να μειωθεί περίπου κατά 40%, όπως αναφέρει η Εθνική Ένωση Σιτηρών στο τέλος της συγκομιδής. Η γεωργική βιομηχανία κλονίστηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς η χώρα αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο.

Μοιραστείτε το άρθρο