Το Κίεβο αρνείται συνομιλίες, παρ’ ότι ο Ζελένσκι λέει ότι παροτρύνεται σχετικά

297Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μετά τον Μακρόν, ο γερμανός καγκελάριος τάσσεται υπέρ των συνομιλιών με την Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος. Ο Ζελένσκι λέει ότι ωθείται να διαπραγματευτεί με την Μόσχα, αλλά δεν βρίσκει αντικείμενο. Ενώ η Μόσχα δηλώνει έτοιμη για διαπραγματεύσεις, αλλά ζητάει συγκεκριμένη πρόταση. Επιθυμεί δε συνομιλίες με τους Αμερικανούς, αφού η ουκρανική ηγεσία ακολουθεί εντολές τους.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι παραδέχεται ότι ωθείται να διαπραγματευτεί με την Μόσχα, αλλά δεν βλέπει αντικείμενο στη πρόταση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Μιλώντας στο γαλλικό κανάλι LCI είπε ότι: «Υπάρχουν αυτοί που με παροτρύνουν να καθίσω σε τραπέζι διαπραγματεύσεων. Αλλά δεν βλέπω κάτι να συζητήσω». «Δεν νομίζω πως μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα».

Να σημειωθεί ότι εσχάτως ο Ζελένσκι δεν δηλώνει ότι αποκλείει συνομιλίες με τον Πούτιν. Η αλλαγή αυτή έρχεται μετά τις επαφές αξιωματούχων της ουκρανικής και αμερικανικής ηγεσίας, όπως του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέϊκ Σάλιβαν ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε το Κίεβο και είχε σχετικές συνομιλίες –ή καλύτερα οδηγίες.

Από την ρωσική πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ δήλωνε ότι η ρωσική ηγεσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Σημειώνοντας πως η Ρωσία είναι έτοιμη να ακούσει τους Δυτικούς αν έχουν κάποια πρόταση για διοργάνωση διαλόγου για τη μείωση των εντάσεων, παίρνοντας υπόψη τα ενδιαφέροντα της Μόσχας. Ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προχώρησε και σύστησε οι συνομιλίες για την Ουκρανία θα πρέπει να διεξαχθούν με την Ουάσινγκτον γιατί το Κίεβο ενεργεί σύμφωνα με «εντολές από το εξωτερικό».

Πάντως σχετικά με την πρόταση Μακρόν ότι στην μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας θα πρέπει να περιληφθούν και οι εγγυήσεις που ζητάει η Ρωσία, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδιδε δηλώσεις μη κατονομαζόμενης πηγής στη ρωσική κυβέρνηση που σχολίαζε ότι «δεν υπάρχει ξεκάθαρη πρόταση».

Ενδιαφέρουσα είναι και η αναφορά του καγκελαρίου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ότι; Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κι αν δεν συνομιλήσουμε, η Ρωσία δεν φαίνεται να τερματίσει τον πόλεμο».

Σχετικά με τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλες στην Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα απάντησε χαρακτηριστικά λέγοντας πως: «Το παρόν πακέτο θα έχει τις ίδιες επιπτώσεις με όλα τα προηγούμενα, την επιδείνωση των κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων στην ίδια την ΕΕ».

Μια μέρα μετά το μεγάλο μπαράζ πυραυλικών πληγμάτων που πραγματοποίησε η Ρωσία με στόχο κρίσιμες υποδομές, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι “υψηλής ακριβείας” όπλα έπληξαν τμήματα των ουκρανικών στρατιωτικο-βιομηχανικών υποδομών και εγκαταστάσεων στρατιωτικής διοίκησης και ενέργειας. «Ως αποτέλεσμα του πλήγματος αποτράπηκε η μεταφορά όπλων και πυρομαχικών παραγωγής από το εξωτερικό», αναφέρεται, όπως επίσης ότι απενεργοποιήθηκαν ουκρανικά εργοστάσια παραγωγής όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών.

Η Ουκρανία κατάφερε να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση σε σχεδόν έξι εκατομμύρια ανθρώπους τις τελευταίες 24 ώρες, γνωστοποίησε ο ουκρανός πρόεδρος, μετά το τελευταίο μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών που έπληξαν πάλι ενεργειακές υποδομές και τις προσπάθειες αποκατάστασης που ακολούθησε από τις ουκρανικές αρχές.

«Οι εργασίες επισκευής συνεχίζονται χωρίς σταματημό μετά τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση. Φυσικά, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για να σταθεροποιηθεί το σύστημα», τόνισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ζελένσκι. «Υπάρχουν προβλήματα με την παροχή θέρμανσης και νερού», πρόσθεσε, καθώς και ότι το Κίεβο καθώς και η Βίνιτσα και το Λβιβ πιο δυτικά αντιμετωπίζουν τις περισσότερες δυσκολίες.

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι το ένα τέταρτο του Κιέβου παραμένει χωρίς θέρμανση, αλλά ότι το σύστημα του μετρό είναι και πάλι σε λειτουργία και όλοι οι κάτοικοι έχουν και πάλι υδροδότηση από νωρίς το πρωί. Μόνο περίπου το ένα τρίτο της πόλης παρέμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, είπε, αλλά θα εξακολουθήσουν να γίνονται διακοπές έκτακτης ανάγκης για εξοικονόμηση ενέργειας.

Μοιραστείτε το άρθρο