Anti-Mundial τουρνουά στα πολιορκημένα Εξάρχεια, Σάββατο 17/12 στις 13:00 στο λόφο Στρέφη

Σάββατο 17/12/2022 θα διοργανωθεί anti-mundial στον λόφο Στρέφη (γηπεδάκι μπάσκετ) από το Antifa League Athens μαζί με την Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης Λόφου Στρέφη και την συλλογική κουζίνα Mano Aperta.

Πέρα από τουρνουά ποδοσφαίρου, θα υπάρχει συλλογική κουζίνα, μουσική, μπιρες και χυμοί πορτοκαλι.

Κατα την διάρκεια του τουρνουά θα γίνεται μάζεμα τροφίμων για την ενίσχυση της κουζίνας Mano aperta :

– Κριθαράκι μέτριο
– Ζυμαρικά (εκτός σπαγγέτι)
– Ρύζι μπονετ
– Φασόλια
– Ρεβύθια
– Κονκασε
– Πελτέ ντομάτας
– Ελαιόλαδο

Για συμμετοχές στείλτε μας εδώ ή απευθείας την ίδια μέρα στον λόφο (ομαδικές, ατομικές).

(Τα εσοδα θα διατεθούν στους συλληφθέντες της 6/12)

Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΤΟΥΣ

ΑΝΤΙ-MUNDIAL ΣΤΑ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Ποδόσφαιρο και εμπορευματοποίηση

Από το κατεξοχήν λαικό άθλημα του δρόμου, το ποδόσφαιρο έχει μετατραπεί σε πολυτελές θέαμα, με αθλητές υπερήρωες και θεατές καταναλωτές. Και τα μουντιάλ δεν είναι παρά η αποθέωση αυτής της ψεύτικής βιτρίνας. Ειδικά στο φετινό μουντιάλ του Κατάρ, οι δωροδοκίες αξιωματούχων και τα εγκλήματα που βαφτίζονται «εργατικά ατυχήματα», δεν μπορούν να κρυφτούν όσα ιλουστρασιόν στάδια κι αν φτιαχτούν. Υπολογίζονται περίπου σε 7.000 οι νεκροί εργάτες κατά την κατασκευή των κυκλώπειων αυτών έργων (κυρίως φτωχοί από άλλες χώρες της Ασίας και Αφρικής), ενώ μετά το πέρας αυτών ακολούθησαν ομαδικές απελάσεις, γεγονός που μας υπενθυμίζει ότι ο ρατσισμός πάει πάντα παρέα με την εκμετάλλευση.

Δημόσιοι χώροι και «εξευγενισμός»

Τα Εξάρχεια, γειτονία ζωντανή και πλούσια σε αγώνες, βρίσκονται στο επίκεντρο μιας ανηλεούς επίθεσης από την εξουσία εδώ και πολλά χρόνια. Με τον εποικισμό των μαγαζιών, την επέλαση των airbnb και την μαζική έλευση των τουριστών γίνεται μια συστηματική προσπάθεια μετατροπής της περιοχής σε ελεγχόμενη ζώνη διασκέδασης. Η μόνιμη πλέον στρατοπέδευση της αστυνομίας με περιφερόμενους Δελτάδες και μαινόμενους ΜΑΤάδες δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο καταστολής, ενώ η βίαιη απομάκρυνση των μεταναστών και οι εκκενώσεις καταλήψεων δεν είναι παρά ο προάγγελος προσπάθειας εκδίωξης των πραγματικών κατοίκων με την εκτίναξη των ενοικίων. Εκεί εντάσσονται άλλωστε και τα έργα «εξευγενισμού» και χωρικής αποστείρωσης, με την κατασκευή μετρό στην πλατεία, την «μουσειοποίηση» του Πολυτεχνείου, αλλά και την λεγόμενη «ανάπλαση» του Λόφου του Στρέφη.

Καπιταλισμός και αντιστάσεις

Ποδόσφαιρο και δημόσιοι χώροι ενώνονται με ένα αόρατο νήμα και τα νοήματα που αυτά φέρουν εξαρτώνται από τα υποκείμενα που τα χρησιμοποιούν. Εδώ και δεκαετίες, ο καπιταλισμός δεν αρκείται μόνο στην εκμετάλλευση του πλούτου και της εργασίας ως κινητήριο δύναμη της κοινωνίας, αλλά τείνει να αποικιοποιεί όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες καθεαυτές. Το ποδόσφαιρο γίνεται θέαμα και ο δημόσιος χώρος προς τέρψιν κατανάλωση. Όμως, ούτε το ποδόσφαιρο ούτε οι δημόσιοι χώροι τους ανήκουν. Αντίθετα ανήκουν σε όλους εμάς που αντιστεκόμαστε στην αλλοτρίωση της άθλησης, με τον ίδιο τρόπο που διεκδικούμε ανάσες δημόσιας ελευθερίας ανάμεσα στην ασφυκτική ιδιωτικοποίηση των ζωών μας.

Γι’ αυτό λοιπόν:

Ούτε μουντιάλ, ούτε μαλακίες, από Στρέφη ως Κατάρ, η μπάλα στις πλατείες

Μοιραστείτε το άρθρο