Οι Δυτικοί ενισχύουν την Ουκρανία με νέες αποστολές οπλικών συστημάτων

292Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η G7 σπεύδει προς νέα στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου. Ενώ η ΕΕ δίνει 2 δισ. δολάρια στρατιωτική βοήθεια. Ο ουκρανός πρόεδρος ζητάει σύνοδο κορυφής για την παγκόσμια ειρήνη, στη βάση του ουκρανικού πλαισίου 10 σημείων. Η Μόσχα επιδιώκει τις διακοπές του ηλεκτρικού, καταγγέλλει ο Ζελένσκι.

Στην ηλεκτρονική σύνοδο της G7 οι δυτικοί ηγέτες αποφάσισαν να συνεχίσουν την συνεργασία τους για την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας. Πρώτο βήμα είναι η επικέντρωση στα αντιαεροπορικά συστήματα. «Θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε τις προσπάθειες για να ανταποκριθούμε στις κατεπείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας σε στρατιωτικό και αμυντικό εξοπλισμό», σημειώνει στο ανακοινωθέν της η G7.

Η G7 αποφάσισε να δημιουργήσει μία πλατφόρμα συντονισμού για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας, με στόχο την κατασκευή γρήγορα αυτής της πλατφόρμας με τη συμμετοχή της Ουκρανίας, διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και άλλων εταίρων, όπως διευκρίνισε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Στις Βρυξέλες γινόταν γνωστό ότι στην ΕΕ συμφωνήθηκε να δοθεί στο Κίεβο επιπλέον ποσό 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς στρατιωτική υποστήριξη. Ενώ έπονται κι άλλα, όπως γνωστοποιούσαν παράγοντες της Κομισιόν. Επίσης η ΕΕ θα δώσει στην Ουκρανία ποσό ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων προς αποκατάσταση του ενεργειακού τομέα ο οποίος έχει πληγεί σκληρά από τους τελευταίους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι πρότεινε τη σύγκληση συνόδου κορυφής για την παγκόσμια ειρήνη. «Προτείνω τη σύγκληση μιας ειδικής συνόδου κορυφής -τη σύνοδο για την παγκόσμια ειρήνη- για να αποφασίσουμε πώς και πότε μπορούμε να εφαρμόσουμε τα σημεία της ειρηνευτικής φόρμουλας στην Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι.

Η Ρωσία συνεχίζει το σχέδιό της για πλήγματα στην Ουκρανία μέσω αεροπορικών επιδρομών, με τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος να αποτελούν την τελευταία ελπίδα της Μόσχας, όπως δήλωσε σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος. Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του σημείωσε πως: «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Ρωσία δεν έχει εγκαταλείψει αυτή την τακτική του τρόμου. Οποιαδήποτε απουσία μαζικών πυραυλικών πληγμάτων σημαίνει απλά ότι ο εχθρός ετοιμάζει νέες επιθέσεις. Και μπορεί να υπάρξουν επιδρομές ανά πάσα στιγμή».

Μοιραστείτε το άρθρο