Καταστροφές σε όλους τους θερμο-υδροηλεκτρικούς σταθμούς της Ουκρανίας

291Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Το 40% του ουκρανικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στις αστικές περιοχές έχει ζημιές. Οι ρωσικές δυνάμεις στόχευσαν την Χερσώνα και οι ουκρανικές την Μελιτόπολη στην Ζαπορίζια. Το ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων συζήτησε ο Ζελένσκι με τον Μακρόν.

Σε δραματική προειδοποίηση για σημαντικές διακοπές στην ενέργεια αυτόν τον χειμώνα εξαιτίας του μπαράζ ρωσικών πυραυλικών χτυπημάτων, προέβη ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ, γνωστοποιώντας πως έχουν υποστεί καταστροφές όλοι οι θερμοηλεκτρικοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Όπως και ότι το 40% του ουκρανικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στις αστικές περιοχές έχει ζημιές. Επισημαίνοντας ότι: «Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτόν τον χειμώνα θα έχουμε σημαντικές περικοπές στην ηλεκτρική κατανάλωση». Στην περιφέρεια της Οδησσού μόνο έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα 30.000 άνθρωποι.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται και στην Χερσώνα, με τον κυβερνήτη Γιαροσλάβ Γιανούσεβιτς να αναφέρει ότι: «Ο εχθρός επετέθη και πάλι κατά των κατοικημένων συνοικιών της Χερσώνας», γνωστοποιώντας ότι ένα μαιευτήριο, ένα καφέ και ένα κτίριο κατοικιών βρέθηκαν στο στόχαστρο των ρωσικών βομβαρδισμών. Δύο νεκροί και πέντε τραυματίες είναι ο απολογισμός των απωλειών.

Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές δυνάμεις επιτίθενται σε ρωσικούς στόχους στην περιφέρεια της Ζαπορίζια και μάλιστα στην ανατολική όχθη του Δνείπερου ποταμού στην οποία έχουν αναδιπλωθεί οι ρωσικές δυνάμεις μετά την αποχώρησή τους από την πόλη της Χερσώνας στη δυτική όχθη. Ουκρανικά στρατεύματα έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Μελιτόπολη, καθώς και στην Κριμαία. Ο ρώσος κυβερνήτης της Ζαπορίζια Εβγκένι Μπαλίτσκι, είπε ότι η επίθεση «κατέστρεψε πλήρως» ένα κέντρο αναψυχής όπου «άνθρωποι, πολίτες και προσωπικό βάσης γευμάτιζαν». Είπε ότι δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 10 τραυματίστηκαν από τουλάχιστον τέσσερις πυραύλους.

Τηλεφωνική συνομιλία είχε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την προετοιμασία της διάσκεψης «για την αντοχή και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Παρίσι. «Με τον πρόεδρο Ζελένσκι προετοιμάσαμε τις διασκέψεις που φιλοξενεί η Γαλλία την Τρίτη: μία πρώτη, διεθνή, για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Ουκρανίας ώστε να περάσει τον χειμώνα, και μία δεύτερη με τις γαλλικές επιχειρήσεις που συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της χώρας», ανέφερε σε tweet του ο γάλλος Πρόεδρος. Ενώ ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι: «Συζητήσαμε την εφαρμογή του ειρηνευτικού μας σχεδίου των δέκα σημείων, της συνεργασίας μας για την άμυνα και την ενεργειακή σταθερότητα».

Μοιραστείτε το άρθρο