Η Σερβία ζητάει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεών της στο Κόσοβο

Νυχτερινή κορύφωση της έντασης που καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στο βόρειο Κόσοβο, μετά την είσοδο σε αυτό 350 αλβανοκοσοβάρων αστυνομικών. Οι Σέρβοι της Μιτροβίτσα έστησαν οδοφράγματα, ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας απηύθυνε διάγγελμα λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ανακοινώνοντας ότι ζητάει να επιστρέψει ο σερβικός στρατός στο Κόσοβο.

Σε δραματικό διάγγελμά του απόψε το βράδυ ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ζήτησε την ανάπτυξη των σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κόσοβο. Όπως είπε: «Σήμερα συμφωνήσαμε το πλαίσιο, σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα στείλουμε στον διοικητή της KFOR και από τον οποίο θα ζητάμε να διασφαλιστεί η ανάπτυξη του στρατού και της αστυνομίας της Δημοκρατίας της Σερβίας στο Κόσοβο και Μετόχι». Γνωστοποίησε δε ότι η απόφαση αυτή θα κοινοποιηθεί από την πρωθυπουργό Άνα Μπερνάμπιτς την Δευτέρα ή Τρίτη. Την ίδια ώρα στην Πρίστινα η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι ανακοίνωνε την αναβολή των τοπικών εκλογών που ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν 18 και 25 Δεκεμβρίου, και μετατέθηκαν στις 23 Απριλίου.

Πριν δύο μέρες ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι έστειλε 350 αστυνομικούς στη βόρεια περιοχή της Μιτροβίτσα, η οποία χωρίζεται από τον ποταμό Ίμπαρ –η γέφυρα μέσα στην πόλη είναι το όριο των δύο πλευρών. Η παρουσία και μόνο των αλβανοκοσοβάρων αστυνομικών σήμανε συναγερμό στις τάξεις των Σέρβων της περιοχής, οι οποίοι αντέδρασαν με διάφορους τρόπους. Το Βελιγράδι καταγγέλλει ότι πάνοπλοι αστυνομικοί και ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στην περιοχή, ενώ η Πρίστινα απάντησε πως οι αστυνομικές δυνάμεις είναι εξοπλισμένες φυσιολογικά.

Σειρήνες ήχησαν σήμερα σε όλο το βόρειο Κόσοβο και εκατοντάδες Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα στο βόρειο Κόσοβο αποκλείοντας τη διέλευση σε δύο σημαντικά σημεία διέλευσης. Ενώ τις προηγούμενες ώρες σερβικά μέσα αναφέρουν ότι ακούστηκαν πυρά στο Γιάρινε και εκρήξεις στο Σβέτσαν. Η σερβική κοινότητα αντιδρά στη σύλληψη ενός σέρβου  αστυνομικού που θεωρείται ύποπτος για την εμπλοκή του σε επιθέσεις κατά αλβανοκοσοβάρων αστυνομικών.

Η ένταση των τελευταίων ημερών στο Κόσβο, έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλες του πρωθυπουργοιύ του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι και του προέδρου της Σερβίας Αλεξάντα Βούτσιτς σχετικά με τις πινακίδες των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν οι Σέρβοι του βόρειου Κοσόβου. Μια συμφωνία για την οποία πανηγύριζε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Ήταν η κατάληξη μηνών έντασης και διαβουλεύσεων, σχετικά με τα διάφορα έγγραφα των Σέρβων του Κοσόβου, τα οποία οι αρχές της Πρίστινας επιδιώκουν να αντικαταστήσουν με Κοσοβαρικά. Το Βελιγράδι θεωρεί ότι η αλβανοκοσοβαρική ηγεσία είναι αυτή που επιδιώκει την ένταση, ενώ η Πρίστινα ότι οι Σέρβοι προκαλούν με την αυτονόμησή τους σε μια σειρά τομείς.

Το νέο σκηνικό έντασης στα Δυτικά Βαλκάνια στήνεται στις περιοχές των Σέρβων που έχουν απομείνει μετά την ντε φάκτο ανεξαρτητοποίηση το 2008 αυτού του αμερικανονατοϊκού προτεκτοράτου, που αποσπάστηκε από την Σερβία μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999 στην Γιουγκοσλαβία –του Μιλόσεβιτς τότε. Έκτοτε οι αλβανοκοσοβαρικές αρχές αθέτησαν μια σειρά από συμφωνηθείσες ενέργειες, όπως η συγκρότηση της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων.

Η ένταση καλύπτει και τα τεράστια προβλήματα και τις αντιδράσεις της αλβανοκοσοβαρικής κοινωνίας, εξυπηρετώντας έτσι τις αρχές στην Πρίστινα. Αν όχι και αλλότρια συμφέροντα από μία νέα εστία έντασης στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης. Να σημειωθεί ότι το Βελιγράδι πιέζεται έντονα από ΕΕ και ΗΠΑ να συμπορευτεί με τη Δύση στις κυρώσεις κατά τις Ρωσίας, κάτι το οποίο αρνείται η σερβική ηγεσία. Το αντίθετο μάλιστα. Από την άλλη, ήρθε και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αρμπίν Κούρτι να καταγγείλει εγκληματίες και ρωσόφιλους.

Μοιραστείτε το άρθρο