Όροι του Κιέβου για διαπραγματεύσεις και εγγυήσεις ασφαλείας στην Ρωσία

283Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Να αποσύρει πρώτα τα στρατεύματά της η Μόσχα, λέει η ουκρανική ηγεσία και μετά η συζήτηση για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ρωσία, που πρότεινε το Παρίσι. Διαφωνεί το Κίεβο με το πλαφόν των 60 δολαρίων στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Σφοδρές μάχες στα ανατολικά.

Στο διπλωματικό πεδίο, που άνοιξε τις τελευταίες μέρες η συζήτηση για διαπραγματεύσεις στην ουκρανική σύγκρουση (με τις δηλώσεις Μπάϊντεν και Πούτιν), το Παρίσι δίνει συνέχεια. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν: Η Δύση θα πρέπει να δεί πως θα ανταποκριθεί στην ανάγκη της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας αν ο Πούτιν συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Επισήμανε δε ότι: Η Ευρώπη χρειάζεται να απαντήσει στο φόβο του Πούτιν ότι «το ΝΑΤΟ έρχεται ακριβώς στην πόρτα του» και η «ανάπτυξη όπλων που μπορεί να απειλούν την Ρωσία, την ώρα που η Ευρώπη ετοιμάζει την μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας.

Ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγματευτών της ουκρανικής ηγεσίας και επικεφαλής του κόμματος του Ζελένσκι, βουλευτής Νταβίντ Αραχαμία είπε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να παράσχει στην Ρωσία με εγγυήσεις ασφαλείας αφού πρώτα αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία, πληρώσει αποζημιώσεις, φέρει όλους  τους εγκληματίες πολέμου στη δικαιοσύνη και εθελοντικά παραδώσει τα πυρηνικά όπλα της.

> Στο ενεργειακό μέτωπο και στη συμφωνία που κατέληξαν η G7, η ΕΕ και η Αυστραλία, για την επιβολή πλαφόν στην τιμή  του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι, αντέδρασε η ρωσική πλευρά με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει ότι: Η Μόσχα δεν θα αποδεχθεί την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, διευκρινίζοντας ότι η κατάσταση μελετάται και θα ανακοινωθεί η στάση που θα ακολουθηθεί με την ολοκλήρωση της εκτίμησης.

Από την άλλη, δυσαρέσκεια καταγράφεται στην ουκρανική πλευρά και όπως είπε ο πρόεδρος τη; Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι: “Δεν είναι σοβαρή απόφαση να ορίζεται ένα τέτοιο όριο για τις ρωσικές τιμές, που είναι αρκετά άνετο για τον προϋπολογισμό του κράτους τρομοκράτη” και μεγαλώνοντας  τον προϋπολογισμό της Ρωσίας κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. “Είναι μόνο θέμα χρόνου προτού χρησιμοποιηθούν ισχυρότερα εργαλεία ούτως ή άλλως. Είναι κρίμα που θα χαθεί αυτός ο χρόνος”, τόνισε. Να σημειωθεί ότι η ουκρανική κυβέρνηση πρότεινε τιμή 20-30 δολάρια. Η τιμή του βαρελιού ρωσικού πετρελαίου κυμαίνεται σήμερα στα 65 δολάρια, δηλαδή μόλις πάνω από το ανώτατο όριο που τέθηκε από τους δυτικούς.

> «Πρέπει να κρατήσουμε γερά» απέναντι στις διακοπές ρεύματος, που ορίζουν πλέον την καθημερινότητα μετά τα ρωσικά πλήγματα των τελευταίων εβδομάδων, κάλεσαν σήμερα οι ουκρανικές αρχές τους πολίτες της χώρας. “Από Δευτέρα, θα ζητήσω από την (πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος) Oblenergo  να ξαναδεί τα ωράρια της περιοχής. Θα υπάρξουν πολύ πιθανόν διακοπές τεσσάρων ωρών”, ανέφερε στο Telegram ο κυβερνήτης της περιοχής του Μικολάιφ.

> Οι μάχες είναι “σκληρές” στο ανατολικό τμήμα της χώρας, γιατί “οι Ρώσοι είχαν τον χρόνο να προετοιμαστούν” για τις επιθέσεις του Κιέβου, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο κυβερνήτης της περιοχής του Λουγκάνσκ. Σύμφωνα με πρωινό δελτίο του ουκρανικού στρατού, η κατάσταση είναι “δύσκολη” κοντά στο Μπαχμούτ, στην περιοχή του Ντονέτσκ, την οποία οι Ρώσοι προσπαθούν να κατακτήσουν. Στόχος πυραυλικής επίθεσης από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έγινε χώρος αποθήκευσης καυσίμων στη Σαχτιόρσκ, στην περιοχή Ντονμπάς, σύμφωνα με τη φιλορωσική διοίκηση της περιοχής.

Μοιραστείτε το άρθρο