Απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο ταφόπλακα για το Ε.Σ.Υ., Πέμπτη 1/12 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Αθήνα: 12:00 στην Πλατεία Συντάγματος

Θεσσαλονίκη: 13:00 στην 3η ΥΠΕ στην Αριστοτέλους, 18:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου

Πάτρα: 13:30 στην 6η ΥΠΕ

(Κεντρική φωτογραφία από την εφημερίδα ΠΡΙΝ)


ΑΘΗΝΑ

Να σημάνει συναγερμός. Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο οδοστρωτήρα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που σαρώνει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα του λαού μας στη δωρεάν υγεία.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου εκτρώματος, παρά την καθολική καταδίκη του από χιλιάδες νοσοκομειακούς γιατρούς και τα συλλογικά τους όργανα, την ΟΕΝΓΕ, τις μεγαλύτερες Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, της Αθήνας-Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας, της Ηπείρου, όλων των Ενώσεων της Κρήτης και της Βορείου Ελλάδας, από τα Γρεβενά και την Καστοριά ως τη Θράκη, της Θεσσαλίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Βοιωτίας, των νησιών του Αιγαίου, δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει δια πυρός και σιδήρου την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας. Την πολιτική που ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Αυτό υπηρετεί το νομοσχέδιο και όχι τη δήθεν βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την κάλυψη των κενών και την αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Aυτό υπηρετεί η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο.

Μία λέξη περιγράφει το νομοσχέδιο. ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ.

Εκβιάζονται οι ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν από το κατακρεουργημένο εισόδημά τους για την υγεία τους. Διαφορετικά θα καταδικάζονται σε πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές για μία εξέταση, ένα χειρουργείο, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους. Και αυτό έχουν το θράσος να το παρουσιάζουν σαν ελευθερία επιλογών. Έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι δίνουν την επιλογή σε όσους «το επιθυμούν» και «δεν τσιγκουνεύονται να πληρώσουν για την υγεία τους» να το κάνουν. Αυτό είπε στη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ ο εισηγητής του νομοσχεδίου από την πλευρά τους κυβερνώντος κόμματος.

Εκβιάζονται οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, αν και εφόσον «θέλουν» να ενισχύσουν το εισόδημά τους, να βγουν στην πιάτσα της αγοράς και να χρησιμοποιούν σαν δεξαμενή πελατείας τα δημόσια νοσοκομεία.

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής για το ιατρικό μισθολόγιο είναι η απροκάλυπτη ομολογία αυτού που ήδη ξέραμε. Ότι δεν είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν ούτε στο ελάχιστο την περίφημη «δημοσιονομική σταθερότητα», απαραίτητος όρος για να συνεχίσουν την τρελή τροχιά τα κέρδη των λίγων.

  • Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για 10% αύξηση στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών αποδείχθηκαν ψεύτικες. Ενδεικτικά, για τον Επιμελητή Β’ αύξηση 10% επί του βασικού μισθού (1484 του Επιμελητή Β’ με βάση το μισθολόγιο του 2017) θα σήμαινε 1632 μεικτά. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ο βασικός μισθός (μεικτά) διαμορφώνεται στα 1558. Αντίστοιχα για τις υπόλοιπες βαθμίδες οι αυξήσεις στο βασικό μισθό κυμαίνονται, από 59 ευρώ για τους ειδικευόμενους μέχρι 90 ευρώ για τους Συντοντιστές Διευθυντές και τους Διευθυντές. Δηλαδή αύξηση από 1,96 έως 3 ευρώ τη μέρα.

  • Οι αυξήσεις που δίνονται είναι επί του ιατρικού μισθολογίου όπως αυτό διαμορφώθηκε με το νόμο 4472/2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όμως έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το ΣτΕ και τον Άρειο Πάγο και «υποχρεώνει» την κυβέρνηση να επαναφέρει τους μισθούς μας στα επίπεδα του 2009. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για αυξήσεις που δεν αναπληρώνουν τις απώλειες στους μισθούς μας τα τελευταία 10 χρόνια.

  • Όχι μόνο δεν αναπληρώνονται οι απώλειες, αλλά στην περίπτωση των ειδικευόμενων γιατρών καταργείται η προσαύξηση ανάλογα με τα χρόνια της προϋπηρεσίας. Μετά τα πρώτα χρόνια της ειδικότητας οι ειδικευόμενοι αντί για αυξήσεις θα έχουν μειώσεις στο βασικό μισθό. Π.χ. ο μισθός του ειδικευόμενου γιατρού που είναι στο 4ο έτος της ειδικότητας και κατατάσσεται στο μισθολογικό κλιμάκιο 3 (Μ.Κ.3) σήμερα είναι 1283 ευρώ μεικτά. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις διαμορφώνεται στα 1258 ευρώ. Δηλαδή όχι μόνο δεν έχουμε αύξηση αλλά μείωση.

  • Η αύξηση στο νοσοκομειακό επίδομα απασχόλησης αν προστεθεί στο βασικό μισθό δεν ισοφαρίζει τις απώλειες στους μισθούς μας τα τελευταία 10 χρόνια. Π.χ. το 2010 ο βασικός μισθός του νεοεισερχόμενου Επιμελητή Β’, υπολογίζοντας και το χρόνο ειδικότητας ως προϋπηρεσία (πχ. ειδικότητα με 5 χρόνια), ήταν 1468 συν την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας: 1897,50. Με το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης και το επίδομα βιβλιοθήκης ανέρχονταν στα 1897,50+327+247=2471 (από τα οποία τα 247 που αντιστοιχούσαν στο επίδομα βιβλιοθήκης ΔΕΝ φορολογούνταν). Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις διαμορφώνεται στα 2113 μεικτά (1558 ευρώ βασικός μισθός και 400 ευρώ επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης και 155 ευρώ προϋπηρεσία).

  • Διατηρείται το απαράδεκτα χαμηλό ωρομίσθιο της αποζημίωσης των εφημεριών του ν.4472/2017 του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. 5,88 ευρώ για τον Επιμελητή Β’) και η άγρια φορολόγησή τους.

  • Δεν προβλέπεται χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Μοιράζουν απλόχερα δισεκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας δεν περισσεύουν!

Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο έκτρωμα!

Προχωράμε σε πολύμορφες απεργιακές αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα:

  • Δευτέρα 28/11 μέρα ακρόασης των φορέων στη Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής: 24ωρη παναττική απεργία και συγκέντρωση στις 12:30μ.μ στη Βουλή. Στην περιφέρεια, απεργιακές κινητοποιήσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ενώσεων.

  • Τρίτη 29/11: 24ωρη παναττική απεργία και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας.

  • Πέμπτη 1/12 μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής: 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ. Στην Αθήνα συγκέντρωση στη 1:00μ.μ στη Βουλή.

Καλούμε τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς, τους συλλόγους ασθενών, όλο το λαό, σε συμμετοχή στη συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο που δίνει τη χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ούτε βήμα πίσω! Συνένοχοι στο έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού μας, των γονιών μας, των παιδιών μας, δεν πρόκειται να γίνουμε.

Αγώνας για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

‘Ολοι/όλες στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος


Απεργούμε 1/12: Πλεύρη – Γκάγκα Κάτω τα χέρια από τα Νοσοκομεία

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 12 ΜΕΣ

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση της φτώχειας και των σκανδάλων έστειλε στη Βουλή νομοσχέδιο που διαλύει το ΕΣΥ. Αντί για αυξήσεις στο μισθό στους “ήρωες της Υγειας”, η κυβέρνηση λέει στους γιατρούς να δουλεύουν πάνω από 100 ώρες την εβδομάδα και να τα παίρνουν από τους ασθενείς αν θέλουν να αυξήσουν το μισθό τους.

Οι περικοπές στα κονδύλια για την Υγεία που προβλέπει ο προϋπολογισμός του Μητσοτάκη σημαίνουν ότι και στη νέα χρονιά οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό θα συνεχιστούν.

Είναι έγκλημα, την ώρα που η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας παγκόσμια, η κυβέρνηση να επεκτείνει την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Έχουν δίκιο οι γιατροί του ΕΣΥ που απεργούν Δευτέρα και Τρίτη και καλούν όλους σε απεργία και συμπαράσταση την Πέμπτη 1 Δεκέμβρη και συλλαλητήριο μπροστά στη Βουλή.

Δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία και θα παλέψουμε μαζι τους για να μην περάσει το νομοσχέδιο Πλευρη – Γκάγκα και η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

Κάθε μέρα που περνάει γίνεται φανερό ότι η δύναμη είναι στην μεριά των εργατών και της νεολαίας, είναι στη μεριά της τάξης μας. Το έδειξε η Πανεργατική στις 9 Νοέμβρη και η πορεία του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη. Όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι δεν είναι μονάχα η κυβέρνηση του Μητσοτάκη αλλά ένα ολόκληρο σύστημα, ο καπιταλισμός που βρίσκεται σε κρίση και βγάζει στην επιφάνεια το πιο αποκρουστικό του πρόσωπο.

Η αλλαγή δεν έρχεται από τα πάνω. Να δυναμώσουμε την αντικαπιταλιστική και επαναστατική αριστερά για να γίνει η δύναμη της τάξης μας το εργαλείο που θα στείλει την κυβέρνηση και το σύστημα στα σκουπίδια.

Ελάτε να παλέψουμε μαζί, να ξεσηκώσουμε όλους τους χώρους και όλα τα συνδικάτα στο πλευρό των απεργών της Υγείας.

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ)


Απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της υγείας

Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων – Επιτροπών Αγώνα – Εργαζόμενων Νοσοκομείων


Όλοι και όλες στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο κατάλυσης της δημόσιας υγείας

Η κυβέρνηση εν όψει της επερχόμενης προεκλογικής περιόδου βιάζεται να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο Κεφάλαιο και σύμφωνα με τις φιλελεύθερες ιδεοληψίες της. Γι’ αυτό πηγαίνει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΥ με το χειρότερο δυνατό περιεχόμενο, αδιαφορώντας ακόμη και για τις ενστάσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος κατά τη διάρκεια της προπαρασκευής του. Καταλύει το Ε.Σ.Υ., σε αγαστή συνέργεια με την κρατική διαχείριση της πανδημίας, όπου το ΕΣΥ αποψιλώθηκε περισσότερο την στιγμή που η κοινωνία το είχε περισσότερο ανάγκη, με τις γνωστές εκατόμβες που μέχρι σήμερα βιώνουμε. Το εν λόγω νομοσχέδιο ξεκάθαρα επιδιώκει τη θεσμοθέτηση της σταδιακής αλλά πλήρους διάλυσης κάθε δημόσιας δομής υγείας.

Στοχευμένα το δημόσιο σύστημα υγείας για δεκαετίες υποχρηματοδοτείται, καθώς πλέον το Κεφάλαιο λόγω της κρίσης του αλλάζει προτεραιότητες, αδιαφορώντας όλο και περισσότερο για την υγεία των υπηκόων του, δηλαδή τη δική μας υγεία, καθώς μας αντιμετωπίζει ως εργατική δύναμη, ως τα εργαλεία του. Μας οδηγεί στη συνθήκη του «ο σώζων εαυτό σωθήτο», ενώ βλέπει το χώρο της υγείας ως επενδυτικό πεδίο στο κενό που αφήνει το όλο και συρρικνωμένο δημόσιο. Στις υπαρκτές λοιπόν ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στο Ε.Σ.Υ., στις κατ’ επέκταση καθυστερήσεις στην παροχή υπηρεσιών και τελικά στην ανάγκη των ανθρώπων, έρχεται συγκεκριμένα το νέο νομοσχέδιο να πατήσει, καθιερώνοντας την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος από τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ., την παράλληλη εργασία τους σε ιδιωτικές δομές υγείας (κλινικές, εργαστήρια κ.λπ.). Έτσι διαγνωστικές υπηρεσίες, χειρουργεία θα παραπέμπονται σε ιδιωτικές κλινικές, ή με τις υπάρχουσες διατάξεις χειρουργεία θα μπορούν να γίνουν με ιδιωτικούς όρους πληρωμής το απόγευμα στις δημόσιες δομές υγείας (δηλαδή στο υπόβαθρο που με δημόσιο χρήμα έχει πραγματοποιηθεί). Διαμηνύεται σε όσους γιατρούς θα εργάζονται παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα ότι τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε δεξαμενές πελατών τους, και δεδομένου ότι οι μισθοί συρρικνώνονται τους σπρώχνει προς αυτήν την τακτική, ενώ οι νέοι/ες γιατροί είτε επιλέξουν να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, είτε όχι, επί της ουσίας αν θέλουν να επιβιώσουν οφείλουν να ακολουθήσουν την πεπατημένη του ιδιωτικού επαγγέλματος με στήριγμα τους ασθενείς του δημοσίου. Προς επίρρωση των ανωτέρω το υπουργείο φρόντισε να προβεί σε αλλαγές στο μισθολόγιο αναιρώντας και τις μικρές αυξήσεις που αρχικά είχε εξαγγείλει για τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ.. Από τους μισθούς του δημοσίου δεν θα μπορείτε να ζείτε πλέον, βγείτε στο ελεύθερο επάγγελμα, αυτό διαμηνύεται εδώ.

Οι ασθενείς, δηλαδή η εργατική τάξη και γενικώς τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα, αναγκάζονται δια της βίας να επιλέξουν είτε με κίνδυνο της υγείας τους να αναμένουν να δεχτούν τις υπηρεσίες από τις δομές ενός διαλυμένου συστήματος υγείας, είτε να πληρώσουν τις ιδιωτικές δομές υγείας από αυτά που δεν διαθέτουν, από τους μειωμένους μισθούς-συντάξεις κι από ότι έχει μείνει από τη λεηλασία τους σε δεύτερο χρόνο μέσω της ακρίβειας. Αυτήν τη συνθήκη τα ακροδεξιά και φιλελεύθερα καθάρματα του υπουργείου ονομάζουν ελευθερία επιλογής. Είναι απλά η ωμή βία του καπιταλισμού, ο οποίος προκειμένου να αναγεννηθεί από την κρίση του, το Κράτος φροντίζει να τη μεταθέτει πάνω μας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει εκατόμβες πτωμάτων, είτε στις ειρηνικές περιόδους και σε πανδημίες, είτε στις πολεμικές συρράξεις που συνεχώς εγκυμονεί.

Η αντίσταση λοιπόν ώστε να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο είναι υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης, γι’ αυτό η πρωτοβουλία του υγειονομικού κινήματος και της ΟΕΝΓΕ για σειρά κινητοποιήσεων οφείλει να ακολουθηθεί από ένα γενικό απεργιακό αγώνα. Τα εργατικά κέντρα και η ΑΔΕΔΥ το λιγότερο που μπορούν να κάνουν είναι να ακολουθήσουν αυτήν την πρωτοβουλία και να τη γενικεύσουν.

Η κλαδική ένωση υγείας της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλιας Ροσινάντε στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί:

  • Πέμπτη 1/12: μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής: 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ. Στην Αθήνα συγκέντρωση στη 1μ.μ στη Βουλή.

κλαδική ένωση υγείας της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλιας Ροσινάντε


Να χαίρεται τους «συμμάχους» της η κυρία Γκάγκα
Κατηγορηματικά και ξεκάθαρα ενάντια στην επιχειρούμενη κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ και η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις – μέλη της ΟΕΝΓΕ και ο ΠΙΣ και οι Ιατρικοί Σύλλογοι – μέλη του ΠΙΣ.
Απελπισμένη η κυβέρνηση επειδή δεν βρίσκει ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑ ΦΟΡΕΑ ΓΙΑΤΡΩΝ υπέρ του νομοσχεδίου – ταφόπλακας της δημόσιας περίθαλψης, την Παρασκευή 25/11 ανακοίνωσε πως θα κουβαλήσει την Δευτέρα 28/11 στην επιτροπή της βουλής ως “φορείς” τον πρύτανη ΕΚΠΑ που εκφράζει πεντέξι αρχιΚαθηγητάδες Ιατρικής και τον πρύτανη ΑΠΘ που είναι … κτηνίατρος ( ! ).
Μια χούφτα αρχιΚαθηγητών Ιατρικής ΕΚΠΑ που δεν έχουν σχέση με τους εκατοντάδες έντιμους μαχόμενους πανεπιστημιακούς γιατρούς οι οποίοι εφημερεύουν μαζί μας στα νοσοκομεία, μια χούφτα αρχιΚαθηγητών Ιατρικής ΕΚΠΑ που καίγονται για το β’ μέρος του άρθρου 10 ώστε να δίνουν “νομίμως” οι ίδιοι άδεια στους εαυτούς τους μέσω Συγκλήτου «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» χωρίς να ρωτούν ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ( ! ) για να την κοπανάνε όποτε γουστάρουν από το δημόσιο νοσοκομείο για κονόμα στον ιδιωτικό τομέα. Που είχαν το θράσος τον Σεπτέμβριο 2021 να κηρύξουν μονομερώς λιποταξία από την περίθαλψη ασθενών της πανδημίας. Που συμμετέχουν πρωταγωνιστικά στις προσπάθειες ιδιωτών μεγαλοκλινικαρχών να μετατρέψουν σε παραρτήματά τους κλινικές δημόσιων νοσοκομείων. Που η κυβέρνηση τώρα θέλει να τους «εξοφλήσει το γραμμάτιο» επειδή επί 2,5 χρόνια εφευρίσκουν διάφορες αντιεπιστημονικές αρλούμπες ώστε να ξεπλένουν εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τους αδικαιολόγητους θανάτους της πανδημίας.
Ο πρύτανης των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, ο Αρχιερέας της καταστολής και της αστυνομικής βίας, ο απολογητής του αυταρχισμού και της κυβερνητικής αυθαιρεσίας. Αυτός που αδιαφόρησε για τις άθλιες συνθήκες στις αίθουσες της Νομικής του ΑΠΘ με αποτέλεσμα σοβαρό τραυματισμό φοιτητή. Αυτός που πρόσφατα συναίνεσε στο ΝΑ ΠΕΤΑΧΤΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΑΠΘ ( ! ) καθηγητές της Ιατρικής ΑΠΘ και ειδικευόμενοι που συμμετείχαν σε δωρεάν μεταπτυχιακά με την λογική πως τα ΔΗΜΟΣΙΑ κτίρια είναι μόνο για … επί πληρωμή μεταπτυχιακά.
Μόνο αυτούς βρήκε η κυβέρνηση να υπερασπιστούν την αθλιότητα.
Οπότε μόνο από αυτό καταλαβαίνει ο καθένας τι είναι αυτό το νομοσχέδιο.
Όλες / όλοι στον αγώνα !
– Δευτέρα 28/11, Παναττική ΑΠΕΡΓΙΑ, 12.30 μμ στην Βουλή
– Τρίτη 29/11 , Παναττική ΑΠΕΡΓΙΑ, 12.30 μμ στο Υπ. Υγείας
– Πέμπτη 1/12 Πανελλαδική ΑΠΕΡΓΙΑ, 1μμ Παλλαϊκό Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Καλούμε και συμμετέχουμε στην παλλαϊκή συγκέντρωση την Πέμπτη 1/12, στις 13:00, στο Σύνταγμα, ενάντια στο νομοσχέδιο – έκτρωμα για το Ε.Σ.Υ.

Καταργούν το ΕΣΥ! Να μην τους αφήσουμε!

Ζούμε σε μια περίοδο, που η πλειοψηφία της κοινωνία μας είναι σε συνεχή προσπάθεια επιβίωσης. Φοβισμένη και κουρασμένη από την πανδημία, που κόστισε την ζωή σε περίπου 40 χιλιάδες συμπολίτες μας και συνεχίζεται ακόμη. Με τους δείκτες υγείας συνεχώς να επιδεινώνονται. Με ένα συνεχώς και πιο διαλυμένο ΕΣΥ που φυτοζωεί εδώ και μια δεκαετία υποχρηματοδότησης. Με τις τραγικές σκηνές στα επείγοντα. Τα νοσοκομεία που κατάργησαν. Με την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, εξοπλισμού, κλινών και Μ.Ε.Θ. Χωρίς να έχουν γίνει προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού, τα 2/3 των οργανικών θέσεων κενά και τους «ήρωες» νοσοκομειακούς γιατρούς, που κράτησαν όρθια τα νοσοκομεία στην πανδημία να έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 60 έτη. Με υποτυπώδη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ανύπαρκτη οδοντιατρική περίθαλψη και εξωνοσοκομειακή αποκατάσταση, με τις ιδιωτικές δομές υγείας να αναπτύσσονται και να θησαυρίζουν. Όποιος ασθενής μπορεί να πληρώσει, ίσως να βρει λύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Οι υπόλοιποι, συνήθως, παραιτούνται από την λύση των προβλημάτων υγείας τους.

Κι όμως δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ο λαός βρέθηκε αντιμέτωπος με την πανδημία covid19 και ο περισσότερος κόσμος συνειδητοποίησε πόσο αναγκαίο είναι ένα ισχυρό και ποιοτικό σύστημα υγείας που να μπορεί να περιθάλψει όλους όσους έχουν ανάγκη δωρεάν.

Οι δεκάδες χιλιάδες θάνατοι, λόγω έλλειψης ΜΕΘ, έλλειψης πρωτοβάθμιας βαθμίδας υγείας και συνολικά της τραγικής κατάστασης του ΕΣΥ που διαμορφώθηκε με εφαρμογή των μνημονιακών επιταγών και πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων και των πολιτικών της ΕΕ. Αλλά και οι χιλιάδες ζωές που σώθηκαν χάρη στην ηρωική προσπάθεια γιατρών και νοσηλευτών έδειξαν πόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο λαός ένα πραγματικά δημόσιο αναβαθμισμένο σύστημα υγείας.

Αντί η κυβέρνηση να κινηθεί σε μια κατεύθυνση, με μια σειρά ρυθμίσεις και νόμους καταργεί κάθε έννοια δικαιώματος δημόσιας δωρεάν περίθαλψης για τον λαό. Μετατρέπει το ΕΣΥ από δημόσιο σε ιδιωτικό και εκχωρεί στον ιδιωτικό τομέα ακόμα περισσότερους τομείς-λειτουργίες του δημόσιου συστήματος, δηλαδή όλες τις πιθανά κερδοφόρες λειτουργίες του νοσοκομείου – ακόμα και τις διακομιδές- εκτός από τις ήδη γνωστές της φύλαξης, της καθαριότητας, της σίτισης, κ.α.

Αλλάζει ριζικά τις εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ καταργώντας τη μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του δημόσιου συστήματος να έχουν ιδιωτικό ιατρείο και να έχουν δικαίωμα συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές. Δικαίωμα που μέχρι σήμερα είχαν μόνο οι πανεπιστημιακοί, νομιμοποιώντας στη συνείδηση της κοινωνίας την έννοια της «πελατείας» στο ΕΣΥ για να έχει αποτελεσματική φροντίδα. Καταργούν την βασική ιδρυτική αρχή του ΕΣΥ, δηλαδή στην ουσία καταργούν το ίδιο το ΕΣΥ.

Προβλέπεται, επίσης, και το αντίστροφο : η είσοδος ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία με σχέση μερικής απασχόλησης, διάταξη που στοχεύει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση σε συνδυασμό με τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία, πληρωμένα από την τσέπη των ασθενών. Εισάγεται και επίσημα πλέον η χρηματική σχέση γιατρού-ασθενή . Όποιος έχει να πληρώσει, χειρουργείται άμεσα. Κριτήριο δεν είναι πλέον η βαρύτητα της νόσου αλλά το γεμάτο πορτοφόλι. Η κυβέρνηση απευθυνόμενη στους γιατρούς ουσιαστικά τους λέει ότι για να έχετε ανθρώπινες αποδοχές ληστέψτε τους ασθενείς και εμείς θα “νομιμοποιήσουμε τα φακελάκια”. Έτσι το σύστημα υγείας επιστρέφει 45 χρόνια πίσω. Οι ασφαλισμένοι ακόμη και αν έχουν πληρώσει για δεκαετίες δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές θα αναγκάζονται να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, όταν χρειαστούν τις υπηρεσίες των κατ΄όνομα δημόσιων νοσοκομείων. Ενώ ακόμη σκληρότερο αποκλεισμό από την υγεία θα το βιώσουν οι άνεργοι, οι μετανάστες και τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και έναρξη του πολυδιαφημισμένου θεσμού του προσωπικού γιατρού. Η παραπομπή για την κάλυψη οποιασδήποτε ιατρικής ανάγκης να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από αυτόν στοχεύει να αυξήσει το κόστος συμμετοχής σε φάρμακα, εξετάσεις και νοσήλεια στους ασφαλισμένους και να αποκλείσει κόσμο από το δικαίωμα στην υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί προσπάθησαν να εγγραφούν όπου έβρισκαν κενό και όσο μακριά και αν ήταν από τον τόπο κατοικίας τους. Είναι προφανές ότι οι γιατροί δεν επαρκούν και έτσι η κυβέρνηση, ύστερα κι από την κατακραυγή, έδωσε τη δυνατότητα να γίνουν «προσωπικοί γιατροί» επιπλέον 8 ιατρικές ειδικότητες. Ακόμα και έτσι, όμως, φαίνεται πως τουλάχιστον το 1/3 του πληθυσμού της χώρας μένει εκτός του θεσμού, άρα αποκλείεται και έχει να αντιμετωπίσει και ποινές.

Πρόκειται για ένα υγειονομικό έγκλημα. Συνέχεια και κορύφωση της ίδιας μνημονιακής, αντιλαϊκής πολιτικής που βιώνουμε τα δώδεκα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις. Μιας πολιτικής υποταγμένης στις εντολές της ΕΕ, των μεγαλοκλινικαρχών και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Απαιτούμε -Διεκδικούμε:

  • Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και μονιμοποίηση συμβασιούχων, ΜΕΘ, εξοπλισμό, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων και δημιουργία νέων, δωρεάν τεστ, κλπ. Γενναία χρηματοδότηση της υγείας σε βάρος των εξοπλισμών, της ενίσχυσης της επιχειρηματικής ελίτ, της εξυπηρέτησης του παράνομου και ληστρικού χρέους.
  • Πρωτοβάθμια δωρεάν φροντίδα υγείας με κέντρα υγείας σε κάθε δημοτική ενότητα, με 24ωρη λειτουργία και πλήρως στελεχωμένα για να παρέχουν υψηλής ποιότητας άμεση περίθαλψη και πρόληψη της υγείας του πληθυσμού.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, ο οποίος θησαυρίζει από το δράμα των λαϊκών ανθρώπων. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου υγεία.
  • Δωρεάν φάρμακα, εξετάσεις, οδοντιατρική περίθαλψη, φυσικοθεραπείες, γυαλιά, ακουστικά, ορθοπεδικά βοηθήματα, ιαματικά λουτρά, τοκετοί, εξωσωματικές για όλους και όλες.
  • Δωρεάν δημόσιες δομές για την φροντίδα και νοσηλεία ηλικιωμένων με ανίατες ασθένειες ενάντια στην ντροπή και την αισχροκέρδεια των ιδιωτικών γηροκομείων

Υπερασπιζόμαστε όλες και όλοι το δικαίωμα του λαού στη δημόσια Υγεία

Καλούμε – συμμετέχουμε στην παλλαϊκή συγκέντρωση την Πέμπτη 1/12, στις 13:00, στο Σύνταγμα

Εργατική Λέσχη Καλλιθέας


Η απεργία στις 9 Νοέμβρη ούσα μία από τις μαζικότερεςτελευταίων χρόνων μαζί με τις κινητοποιήσεις του Πολυτεχνείου έδειξαν πως υπάρχει η δυνατότητα να βαθύνει το ρήγμα απέναντι στην κρατική πολιτική της φτώχειας, του πολέμου, της καταστολής. Ο κόσμος της εργασίας βγαίνει στο προσκήνιο διεκδικώντας το δικαίωμά του στη ζωή και όχι στην επιβίωση. Τάση που δυστυχώς υπονομεύεται από την επιλογή της ΓΣΕΕ και λοιπής γραφειοκρατίας να αποσυνδεθεί η απεργία της 9ης Νοέμβρη από οποιαδήποτε συζήτηση συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα κόντρα στην «εκλογική αναμονή».

Παρά την δυναμική των κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη το αντιλαϊκό της έργο, φέρνοντας στη βουλή έναν ακόμη βαθιά αντιλαϊκό προϋπολογισμό, καθώς κι ένα νομοσχέδιο που επιδιώκει να καταργήσει κάθε έννοια δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης και του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας με αύξηση της κρατικής χρηματοδότηση, μόνιμες προσλήψεις και δημιουργία νέων δομών που θα καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, προχωράει στο δρόμο που άνοιξαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στην πλήρη διάλυση του και την ιδιωτικοποίηση του και στη μεταφορά του κόστους για την υγεία στις πλάτες του λαού. Για παράδειγμα, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε στήριξαν είτε διατήρησαν τον προπομπό του σημερινού νομοσχεδίου, νόμο Σημίτη για τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία και όλες τις διατάξεις για τις ΣΔΙΤ.

Πυρήνας του νομοσχεδίου είναι τα άρθρα 7 και 10 που καταργούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ. Δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα, ανοίγοντας έτσι διάπλατα τη πόρτα του δημόσιου νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς για μερική απασχόληση. Αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε δομές δημόσιες μόνο κατ’ όνομα, όπου οι ασθενείς θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν υψηλής ποιότητας νοσηλεία και θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο πλήττει τους/ις εργαζόμενους/ες στην υγεία και ειδικότερα τα χαμηλά στρώματα του Κλάδου (ειδικευόμενους, συμβασιούχους κλπ.) καθώς και την κοινωνική πλειοψηφία που έχει ανάγκη την δωρεάν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.

Σε αυτό το τοπίο επομένως παρατηρούμε μια προσπάθεια πλήρους σύμφυσης του δημοσίου συστήματος υγείας με το ιδιωτικό κεφάλαιο. Οι ιδιώτες μπαίνουν στο δημόσιο αρχικά σαν ευεργέτες (κληροδοτήματα, ιδιωτικές πτέρυγες, ιδιωτικά ιατρεία κλπ.) και έπειτα σαν συνέταιροι /επενδυτές (ΣΔΙΤ). Ταυτόχρονα το δημόσιο εκχωρεί λειτουργίες του στο ιδιωτικό κεφάλαιο (φύλαξη, καθαριότητα, διακομιδές των ασθενών), εισάγει μέσα εργαζόμενους που ταυτόχρονα θα δουλεύουν και στον ιδιωτικό τομέα (part time γιατροί σε άγονες θέσεις του ΕΣΥ κλπ.) ενώ επιτρέπει στους μεγάλογιατρους του ΕΣΥ να εργάζονται παράλληλα και σαν ιδιώτες.

Η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο σε μια περίοδο που :

– η πανδημία ανέδειξε την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας στη μάχη για την υγεία του λαού, την ώρα που η ιδιωτική υγεία απείχε από τη μάχη και κυνηγούσε μόνο την αύξηση των κερδών στην πλάτη των αναγκών μας.

– είναι νωπές οι μνήμες της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας από τους κρατικούς ιθύνοντες με έμφαση στην καταστολή και την πειθάρχηση και χωρίς μέριμνα για την ουσιαστική ενίσχυση των δομών υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας

– η ακρίβεια και η μαζική φτωχοποίηση της κοινωνίας επιβάλει ακόμα περισσότερο την κάλυψη των βασικών αναγκών του με πρώτο αυτό της Υγείας να είναι δημόσιο και δωρεάν.

Ο αγώνας για τη δημόσια υγεία είναι αγώνας που μας αφορά όλους/ες! Όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να δώσουμε τη μάχη για τη δημόσια υγεία στο πλευρό των αγωνιζόμενων υγειονομικών.

Στηρίζουμε την απεργία στις 1/12 που μπαίνει το νομοσχέδιο για την υγεία στην ολομέλεια της Βουλής. Για τη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με ουσιαστικές αυξήσεις στο μισθό τους. Για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας. Για να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί κανένα νοσοκομείο, κανένα κέντρο υγείας.

Καλούμε σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση των υγειονομικών την Πέμπτη 1/12 στις 13:00 στο Σύνταγμα και την στάση εργασίας που καλεί το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας

  • Για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση συμβασιούχων
  • Για να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία
  • Λεφτά για τη δημόσια υγεία όχι για τον πόλεμο και την αστυνομία
    – Πλήρης, δημόσια, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλες τις κοινωνικές ομάδες

Η υγεία, η εκπαίδευση, η έρευνα, η ενέργεια, να είναι αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν αγαθά, ενάντια στους νόμους της αγοράς.

Πανελλαδικό Σωματείο στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση


Καλούμε και συμμετέχουμε στην παλλαϊκή συγκέντρωση την Πέμπτη 1/12, στις 13:00, στο Σύνταγμα

Καταργούν το ΕΣΥ! Να μην τους αφήσουμε!

Ζούμε σε μια περίοδο, που η πλειοψηφία της κοινωνία μας είναι σε συνεχή προσπάθεια επιβίωσης. Φοβισμένη και κουρασμένη από την πανδημία, που κόστισε την ζωή σε περίπου 40 χιλιάδες συμπολίτες μας και συνεχίζεται ακόμη. Με τους δείκτες υγείας συνεχώς να επιδεινώνονται. Με ένα συνεχώς και πιο διαλυμένο ΕΣΥ που φυτοζωεί εδώ και μια δεκαετία υποχρηματοδότησης. Με τις τραγικές σκηνές στα επείγοντα. Τα νοσοκομεία που κατάργησαν. Με την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, εξοπλισμού, κλινών και Μ.Ε.Θ. Χωρίς να έχουν γίνει προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού, τα 2/3 των οργανικών θέσεων κενά και τους «ήρωες» νοσοκομειακούς γιατρούς, που κράτησαν όρθια τα νοσοκομεία στην πανδημία να έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 60 έτη. Με υποτυπώδη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ανύπαρκτη οδοντιατρική περίθαλψη και εξωνοσοκομειακή αποκατάσταση, με τις ιδιωτικές δομές υγείας να αναπτύσσονται και να θησαυρίζουν. Όποιος ασθενής μπορεί να πληρώσει, ίσως να βρει λύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Οι υπόλοιποι, συνήθως, παραιτούνται από την λύση των προβλημάτων υγείας τους.

Κι όμως δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ο λαός βρέθηκε αντιμέτωπος με την πανδημία covid19 και ο περισσότερος κόσμος συνειδητοποίησε πόσο αναγκαίο είναι ένα ισχυρό και ποιοτικό σύστημα υγείας που να μπορεί να περιθάλψει όλους όσους έχουν ανάγκη δωρεάν.

Οι δεκάδες χιλιάδες θάνατοι, λόγω έλλειψης ΜΕΘ, έλλειψης πρωτοβάθμιας βαθμίδας υγείας και συνολικά της τραγικής κατάστασης του ΕΣΥ που διαμορφώθηκε με εφαρμογή των μνημονιακών επιταγών και πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων και των πολιτικών της ΕΕ. Αλλά και οι χιλιάδες ζωές που σώθηκαν χάρη στην ηρωική προσπάθεια γιατρών και νοσηλευτών έδειξαν πόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο λαός ένα πραγματικά δημόσιο αναβαθμισμένο σύστημα υγείας.

Αντί η κυβέρνηση να κινηθεί σε μια κατεύθυνση, με μια σειρά ρυθμίσεις και νόμους καταργεί κάθε έννοια δικαιώματος δημόσιας δωρεάν περίθαλψης για τον λαό. Μετατρέπει το ΕΣΥ από δημόσιο σε ιδιωτικό και εκχωρεί στον ιδιωτικό τομέα ακόμα περισσότερους τομείς-λειτουργίες του δημόσιου συστήματος, δηλαδή όλες τις πιθανά κερδοφόρες λειτουργίες του νοσοκομείου – ακόμα και τις διακομιδές- εκτός από τις ήδη γνωστές της φύλαξης, της καθαριότητας, της σίτισης, κ.α.

Αλλάζει ριζικά τις εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ καταργώντας τη μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του δημόσιου συστήματος να έχουν ιδιωτικό ιατρείο και να έχουν δικαίωμα συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές. Δικαίωμα που μέχρι σήμερα είχαν μόνο οι πανεπιστημιακοί, νομιμοποιώντας στη συνείδηση της κοινωνίας την έννοια της «πελατείας» στο ΕΣΥ για να έχει αποτελεσματική φροντίδα. Καταργούν την βασική ιδρυτική αρχή του ΕΣΥ, δηλαδή στην ουσία καταργούν το ίδιο το ΕΣΥ.

Προβλέπεται, επίσης, και το αντίστροφο : η είσοδος ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία με σχέση μερικής απασχόλησης, διάταξη που στοχεύει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση σε συνδυασμό με τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία, πληρωμένα από την τσέπη των ασθενών. Εισάγεται και επίσημα πλέον η χρηματική σχέση γιατρού-ασθενή . Όποιος έχει να πληρώσει, χειρουργείται άμεσα. Κριτήριο δεν είναι πλέον η βαρύτητα της νόσου αλλά το γεμάτο πορτοφόλι. Η κυβέρνηση απευθυνόμενη στους γιατρούς ουσιαστικά τους λέει ότι για να έχετε ανθρώπινες αποδοχές ληστέψτε τους ασθενείς και εμείς θα “νομιμοποιήσουμε τα φακελάκια”. Έτσι το σύστημα υγείας επιστρέφει 45 χρόνια πίσω. Οι ασφαλισμένοι ακόμη και αν έχουν πληρώσει για δεκαετίες δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές θα αναγκάζονται να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, όταν χρειαστούν τις υπηρεσίες των κατ΄όνομα δημόσιων νοσοκομείων. Ενώ ακόμη σκληρότερο αποκλεισμό από την υγεία θα το βιώσουν οι άνεργοι, οι μετανάστες και τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και έναρξη του πολυδιαφημισμένου θεσμού του προσωπικού γιατρού. Η παραπομπή για την κάλυψη οποιασδήποτε ιατρικής ανάγκης να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από αυτόν στοχεύει να αυξήσει το κόστος συμμετοχής σε φάρμακα, εξετάσεις και νοσήλεια στους ασφαλισμένους και να αποκλείσει κόσμο από το δικαίωμα στην υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί προσπάθησαν να εγγραφούν όπου έβρισκαν κενό και όσο μακριά και αν ήταν από τον τόπο κατοικίας τους. Είναι προφανές ότι οι γιατροί δεν επαρκούν και έτσι η κυβέρνηση, ύστερα κι από την κατακραυγή, έδωσε τη δυνατότητα να γίνουν «προσωπικοί γιατροί» επιπλέον 8 ιατρικές ειδικότητες. Ακόμα και έτσι, όμως, φαίνεται πως τουλάχιστον το 1/3 του πληθυσμού της χώρας μένει εκτός του θεσμού, άρα αποκλείεται και έχει να αντιμετωπίσει και ποινές.

Πρόκειται για ένα υγειονομικό έγκλημα. Συνέχεια και κορύφωση της ίδιας μνημονιακής, αντιλαϊκής πολιτικής που βιώνουμε τα δώδεκα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις. Μιας πολιτικής υποταγμένης στις εντολές της ΕΕ, των μεγαλοκλινικαρχών και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Απαιτούμε -Διεκδικούμε:

  • Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και μονιμοποίηση συμβασιούχων, ΜΕΘ, εξοπλισμό, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων και δημιουργία νέων, δωρεάν τεστ, κλπ. Γενναία χρηματοδότηση της υγείας σε βάρος των εξοπλισμών, της ενίσχυσης της επιχειρηματικής ελίτ, της εξυπηρέτησης του παράνομου και ληστρικού χρέους.
  • Πρωτοβάθμια δωρεάν φροντίδα υγείας με κέντρα υγείας σε κάθε δημοτική ενότητα, με 24ωρη λειτουργία και πλήρως στελεχωμένα για να παρέχουν υψηλής ποιότητας άμεση περίθαλψη και πρόληψη της υγείας του πληθυσμού.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, ο οποίος θησαυρίζει από το δράμα των λαϊκών ανθρώπων. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου υγεία.
  • Δωρεάν φάρμακα, εξετάσεις, οδοντιατρική περίθαλψη, φυσικοθεραπείες, γυαλιά, ακουστικά, ορθοπεδικά βοηθήματα, ιαματικά λουτρά, τοκετοί, εξωσωματικές για όλους και όλες.
  • Δωρεάν δημόσιες δομές για την φροντίδα και νοσηλεία ηλικιωμένων με ανίατες ασθένειες ενάντια στην ντροπή και την αισχροκέρδεια των ιδιωτικών γηροκομείων

Υπερασπιζόμαστε όλες και όλοι το δικαίωμα του λαού στη δημόσια Υγεία

Καλούμε – συμμετέχουμε στην παλλαϊκή συγκέντρωση την Πέμπτη 1/12, στις 13:00, στο Σύνταγμα

Εργατική Λέσχη Ν.Ιωνίας (Υδραγωγείο)


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ

Μέσα σε συνθήκες βαθιάς συνολικής συστημικής κρίσης, το κρατικό καπιταλιστικό σύστημα επιταχύνει τις αναδιαρθρώσεις που βάζουν στο στόχαστρο κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής, απαξιώνοντας βασικές κοινωνικές ανάγκες, την εργασία, την υγεία, την παιδεία, τη στέγαση, τη μετακίνηση.

Αυτή η συνθήκη, σε συνδυασμό με το ρημαγμένο τοπίο όπως διαμορφώθηκε από τη δολοφονική κρατική διαχείριση της πανδημίας- με τραγική συνέπεια τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο και περισσότερους από 33.000 στον ελλαδικό χώρο μέχρι σήμερα, όπου το ελληνικό κράτος το μόνο που προσέφερε ήταν άγρια καταστολή των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων στο σύνολό τους και την επιπλέον διάλυση του ΕΣΥ, με την πλήρη εγκατάλειψή του, με συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων και ιδιωτικοποιήσεις και με τη μη στελέχωσή του με το αναγκαίο προσωπικό -οδηγούν πλέον το σύνολο της κοινωνικής βάσης στη βίαιη φτωχοποίηση και τους ταξικά πιο αδύναμους να δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικότερες ανάγκες τους για την επιβίωσή τους. Σήμερα με θράσος οι πολιτικοί διαχειριστές προωθούν την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ θυσιάζοντας ακόμα μια φορά τη δημόσια υγεία προς όφελος της κερδοφορίας των αφεντικών. Το κράτος πιστό στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο που ακολουθείται από τα χρόνια του μνημονίου στον ελλαδικό χώρο, συνεχίζει να εντείνει τους κοινωνικούς και ταξικούς αποκλεισμούς και να αυξάνει το κόστος επιβίωσης με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς, ενώ η ανασφάλιστη και επισφαλής εργασία, τα ελαστικά ωράρια, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις και η διαχείριση από τα αφεντικά όλων των βασικών μας αναγκών είναι σημεία που ανταποκρίνονται στην ανάγκη του καπιταλισμού για την όξυνση της ταξικής ανισότητας και την πλήρη υποτίμηση της ζωής μας.

Από τη μεριά μας, ως αναρχικοί/ές, αντιλαμβανόμαστε ότι κανένα σύστημα εκμετάλλευσης και καταπίεσης δεν πρόκειται να νοιαστεί για την υγεία και την επιβίωσή μας, παρά μόνο στον βαθμό που είμαστε χρήσιμοι για την αναπαραγωγή του. Προτάσσουμε την ταξική αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια και την ανάγκη για συλλογική προστασία της κοινωνίας και ενώνουμε τις φωνές μας με τους υγειονομικούς που διεκδικούν την ενίσχυση της δημόσιας υγείας στα ήδη κορεσμένα και με ελλείψεις δημόσια νοσοκομεία, απέναντι στα αντικοινωνικά νομοσχέδια που προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις, τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο δημόσιων δομών υγείας και νοσοκομείων.

Ενάντια στο κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα που δεν έχει να προσφέρει τίποτα περισσότερο από φτώχεια, εξαθλίωση και θάνατο να οξύνουμε τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις για το γκρέμισμα του χρεοκοπημένου κόσμου της εξουσίας. Να αγωνιστούμε συλλογικά και από τα κάτω ενάντια στους δυνάστες μας, να δυναμώσουμε και να περιφρουρήσουμε τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο της καταστολής και να οργανώσουμε νέες. Χωρίς να έχουμε αυταπάτες για τον ρόλο των θεσμών, χωρίς να προσφέρουμε καμία συναίνεση στη διαχείριση της ζωής μας, να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω σε αυτά που έχουμε κατακτήσει και που διαρκώς διακυβεύονται και να κάνουμε τους χώρους που εργαζόμαστε, φοιτούμε και ζούμε εστίες αντίστασης και αγώνα. Μόνο η συνολική ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού, η κοινωνική απαλλοτρίωση του πλούτου που εμείς οι ίδιοι παράγουμε και απομυζά μια κάστα εξουσιαστών και η οργάνωση του αγώνα για την Κοινωνική Επανάσταση για έναν κόσμο κοινοκτημοσύνης, ειρήνης, αλληλεγγύης και ελευθερίας μπορούν να δικαιώσουν τους πόθους και τις πραγματικές ανάγκες των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΣΥΝΤΑΓΜΑ , 13.00

ΌΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

παιδεία, υγεία, τροφή, στέγαση

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση


Ενάντια στο νομοσχέδιο – νεκροθάφτη της Δημόσιας περίθαλψης

Όλοι-ες στο Σύνταγμα 1/12/ 13.00 στο απεργιακό συλλαλητήριο των υγειονομικών για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας

Την Πέμπτη 1/12 κατατίθεται στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο τομή για το -έτσι κι αλλιώςpost image αποσαθρωμένο – σύστημα δημόσιας υγείας, το οποίο έρχεται να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις εντός του δημόσιου νοσοκομείου και ουσιαστικά να καταργήσει το δικαίωμα στην δωρεάν περίθαλψη για χιλιάδες ασθενείς. Συγκεκριμένα θεσμοθετείται η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, η περαιτέρω εργασιακή υποτίμηση των ειδικευόμενων, ασκούμενων ιατρών, και η λειτουργία απογευματινών ιδιωτικών τακτικών χειρουργείων και ιατρειών εντός του δημόσιου νοσοκομείου επί πληρωμή.

Έκφραση των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων όλης της προηγούμενης περιόδου και παράλληλα συνέχεια των αντικοινωνικών παρεμβάσεων στο χώρο της Υγείας της παρούσας κυβέρνησης, το νομοσχέδιο, όπως οι ίδιοι ο μαχόμενοι υγειονομικοί επισημαίνουν αποτελεί ταφόπλακα στο δημόσιο σύστημα υγείας όπως το γνωρίσαμε. Με τα υποστελεχωμένα και με ελλιπή εξοπλισμό δημόσια νοσοκομεία να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες για περίθαλψη -όπως η πρόσφατη περίοδος της πανδημία με τους χιλιάδες θανάτους εκτός ΜΕΘ απέδειξε- , την ίδια στιγμή που η εντεινόμενη φτώχεια και ακρίβεια διαμορφώνουν-εν όψει χειμώνα- όρους εξόντωσης για χιλιάδες ανθρώπους της τάξης μας, η κυβέρνηση εκφράζοντας τις πιο επιθετικές διαθέσεις του κεφαλαίου επιχειρεί να υλοποιήσει μια πολιτική κοινωνικής ταξικής γενοκτονίας. Μια πολιτική που θα διαλύσει το δημόσιο νοσοκομείο και θα μετατρέψει για ακόμη περισσότερους την υγεία από κοινωνικό αγαθό σε απλησίαστο εμπόρευμα.

Απέναντι σε αυτήν την εύγλωττη πράξη ταξικού πολέμου κυβέρνησης κράτους κεφαλαίου να αντιπαρατάξουμε, μαζί με το μαχόμενο υγειονομικό κίνημα που βρίσκεται σε αγώνα διαρκείας που κορυφώνεται με την απεργία της 1ης Δεκεμβρίου, τα δικά μας όπλα: Την ταξική αλληλεγγύη, τον ανυποχώρητο κοινωνικό αγώνα!

Αλληλεγγύη – Νίκη στον αγώνα των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού!

Άμεση Ενίσχυση της Δημόσιου Νοσοκομείου – Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους!

Όλοι-ες στο Σύνταγμα 1/12/ 13.00 για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας!

Μαζικοί δυναμικοί αγώνες για τις σύγχρονες εργατικές κοινωνικές ανάγκες!

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνίστ(ρι)ών


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το νομοσχέδιο – ταφόπλακα για τη δημόσια περίθαλψη και το ΕΣΥ δεν θα περάσει!

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό! Δεν είναι εμπόρευμα!

Η Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά συνυπογράφει την παρακάτω κοινή ανακοίνωση-κάλεσμα περιφερειακών και δημοτικών κινήσεων:

Η κυβέρνηση με ένα μπαράζ νομοσχεδίων προχωρά μια σειρά από μέτρα στο χώρο της υγείας, που προωθούν αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Ο συνολικός στόχος είναι η πλήρης μετατροπή της υγείας σε εμπόρευμα και η ενίσχυσης της κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα.

Με το τελευταίο νομοσχέδιο μετατρέπει το ΕΣΥ από  δημόσιο σε ιδιωτικό και εκχωρεί στον ιδιωτικό τομέα ακόμα περισσότερους τομείς-λειτουργίες του δημόσιου συστήματος.

Θεσμοθετείται η πρόσληψη ιδιωτών, ειδικευμένων γιατρών με εργασιακή σχέση μερικής απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και το αντίστροφο, δηλαδή ήδη υπηρετούντες ειδικευμένοι γιατροί ΕΣΥ να μπορούν να συνεργάζονται με ιδιωτικές κλινικές. Στην ουσία, με τον τρόπο αυτό καταργείται νομοθετικά η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο ΕΣΥ,  που αποτελεί ιδρυτική αρχή του ΕΣΥ και κατά συνέπεια καταργείται και τυπικά το ΕΣΥ.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με  τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία, πληρωμένα από την τσέπη των ασθενών διαμορφώνουν και επίσημα ως κριτήριο για την αντιμετώπιση του ασθενή όχι την κρισιμότητα της κατάστασής του αλλά το πορτοφόλι του.

Αυτονόητα «πακέτο» με το προηγούμενο πηγαίνει και η κλιμάκωση του ασφυκτικού κομματικού, κυβερνητικού ελέγχου στις θέσεις επιστημονικής ευθύνης (δηλαδή της επιλογής των γιατρών που ασκούν καθήκοντα συντονιστή διευθυντή σε κάθε κλινική ή εργαστήριο) με διάφορες φωτογραφικές διατάξεις του νομοσχεδίου.

Τι και αν οι ασφαλισμένοι μπορεί να έχουν πληρώσει για δεκαετίες δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές. Θα υποχρεώνονται να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, όταν χρειαστούν τις υπηρεσίες των νοσοκομείων που μόνο κατ΄ όνομα θα είναι δημόσια.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού. Σε αυτό το σχεδιασμό για την πρωτοβάθμια υγεία συμπυκνώνονται πολλά στοιχεία της κυρίαρχης σήμερα αντίληψης για το τι είναι υγεία και πώς προσφέρεται. Η υγεία παρουσιάζεται σαν ατομική ευθύνη, απογυμνωμένη από τις κοινωνικές συνθήκες ζωής και περίθαλψης. Ατομική ευθύνη του ασθενούς, ο οποίος και τιμωρείται με αύξηση κόστους συμμετοχής σε φάρμακα, εξετάσεις, νοσήλια και περιορισμό επισκέψεων. Ατομική ευθύνη και του «προσωπικού» γιατρού, του γιατρού-ατόμου ο οποίος έχει μόνος του την ευθύνη για 2.000 άτομα χωρίς συνεργάτες και κέντρα αναφοράς. Ο στόχοι είναι : πρώτον η μείωση του κόστους της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, εις βάρος της δημόσιας υγείας, δεύτερον να καλλιεργήσει τη λογική στους ασθενείς ότι τα προβλήματα τους θα τα αντιμετωπίζουν «ιδιωτικά» και τρίτον τη φτωχοποίηση του ιδιώτη αυτοαπασχολούμενου γιατρού προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων.

Επιπλέον, οι περικοπές δαπανών για την Υγεία που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός της κυβέρνησης θα σημαίνουν ότι και στη νέα χρονιά α συνεχιστούν οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υγειονομικό εξοπλισμό.

Τα παραπάνω δεν είναι καθόλου «κεραυνός εν αιθρία» βέβαια. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ έχει εκδηλώσει και με προηγούμενες ρυθμίσεις την ξεκάθαρη πρόθεσή της να καταργήσει κάθε έννοια δημόσιας δωρεάν περίθαλψης. Όμως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε διάπλατα τον δρόμο στην σημερινή με την πολιτική της στο θέμα της υγείας. Τα όσα συμβαίνουν σήμερα είναι  κλιμάκωση της ίδια μνημονιακής, αντιλαϊκής πολιτικής που βιώνουμε τα 12 τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, της πολιτικής που υπηρετεί τους στόχους δημοσιονομικής πειθαρχίας και τις πολιτικές της ΕΕ και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιωτικών ομίλων στην Υγεία.

Κι όμως δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ο λαός που βρέθηκε και βρίσκεται αντιμέτωπος με την πανδημία covid19 και ο περισσότερος κόσμος συνειδητοποίησε πόσο αναγκαίο είναι ένα ισχυρό και ποιοτικό δημόσιο σύστημα υγείας που να μπορεί να περιθάλψει δωρεάν όλους όσους έχουν ανάγκη.

Οι δεκάδες χιλιάδες θάνατοι, λόγω έλλειψης ΜΕΘ, έλλειψης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και συνολικά της τραγικής κατάστασης του ΕΣΥ αλλά και οι χιλιάδες ζωές που σώθηκαν χάρη στην ηρωική προσπάθεια  γιατρών και νοσηλευτών έδειξαν πόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο λαός ένα πραγματικά δημόσιο αναβαθμισμένο σύστημα υγείας.

Η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ δεν θα περάσει!!! Απόσυρση του νομοσχεδίου τώρα!!!

Αγωνιζόμαστε για :

  • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και υψηλού επιπέδου υγεία
  • Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας και μονιμοποίηση συμβασιούχων, ΜΕΘ, εξοπλισμός, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων και δημιουργία νέων
  • Λεφτά για τη δημόσια υγεία όχι για τον πόλεμο και την αστυνομοκρατία
  • Ενιαίο δημόσιο και χωρίς αντίτιμο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με δομές, σε κάθε γειτονιά, στελεχωμένες σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, με βάρος στην πρόληψη. Όπου κάθε άνθρωπος θα αντιμετωπίζεται ως ψυχοσωματική ολότητα, σε ενότητα με τις κοινωνικές, ταξικές συνθήκες και τον κόσμο που τον περιβάλλει
  • Να περάσει στο δημόσιο ο ιδιωτικός τομέας υγείας, ο οποίος θησαυρίζει από το δράμα των λαϊκών ανθρώπων
  • Δωρεάν φάρμακα, εξετάσεις, οδοντιατρική περίθαλψη, φυσικοθεραπείες, γυαλιά, ακουστικά, ορθοπεδικά βοηθήματα, ιαματικά λουτρά, τοκετοί, εξωσωματικές για όλους και όλες
  • Δωρεάν δημόσιες δομές για την φροντίδα και νοσηλεία ηλικιωμένων με ανίατες ασθένειες ενάντια στην ντροπή και την αισχροκέρδεια των ιδιωτικών γηροκομείων

Κοινός αγώνας των εργαζόμενων στα νοσοκομεία με όλους τους άλλους εργαζόμενους και τη νεολαία!!! Στηρίζουμε την τριήμερη απεργία 28, 29/11 και 1/12 στα νοσοκομεία.

Όλοι – όλες στο παλλαϊκό απεργιακό συλλαλητήριο την Πέμπτη 1/12  στις 13.00 στη Βουλή (ημέρα που συζητιέται το νομοσχέδιο) και στις κινητοποιήσεις στις άλλες πόλεις

Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία


Μετά την απαξίωση της δημόσιας υγείας, την άρνηση να ανοίξει τα κλειστά νοσοκομεία, την άρνηση να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, τους χιλιάδες θανάτους κατά την διάρκεια της πανδημίας που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχε στηριχθεί η Δημόσια Υγεία, η Κυβέρνηση τώρα επιχειρεί νέο πλήγμα στο ΕΣΥ προς χάριν των επιχειρήσεων της ιδιωτικής υγείας.

Με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση:

-Επιτρέπει σε γιατρούς που εργάζονται στο ΕΣΥ να δουλεύουν παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα ή να ανοίγουν ιδιωτικά ιατρεία κάτι που μέχρι σήμερα απαγορευόταν.

-Επιτρέπει να γίνονται ιδιωτικά (απογευματινά) χειρουργεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Το προσωπικό που έχει μείνει στα δημόσια νοσοκομεία δουλεύει σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης. Από την άλλη πλευρά, οι ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν μήνες για εξετάσεις και ραντεβού και σε πολλές περιπτώσεις πάνω από ενάμιση χρόνο για χειρουργείο.

Η κυβέρνηση, αντί να κάνει μαζικές προσλήψεις και να ανοίξει τα κλειστά νοσοκομεία, προσλαμβάνει ελάχιστο προσωπικό (κυρίως με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή/και με μπλοκάκια) για να λύσει τα εντελώς επείγοντα προβλήματα και στρέφει επίσημα τον κόσμο στην ιδιωτική υγεία.

Στην πόλη μας η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, καθώς μια σειρά από νοσοκομεία παραμένουν κλειστά (Λοιμωδών, Παναγία, παλιό 424), ενώ τα υπάρχοντα είναι υποστελεχωμένα.

Γι’ αυτό ο αγώνας των υγειονομικών είναι αγώνας όλων μας.

Στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις και συμμετέχουμε στις απεργιακές συγκεντρώσεις που έχει καλέσει η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) και η ΕΝΙΘ (Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης) στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 1/12:

📣 Συγκέντρωση στις 13:00 στην 3η ΥΠΕ (Αριστοτέλους 16)

📣 Συλλαλητήριο στις 18:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου

 Αύξηση της χρηματοδότησης για το ΕΣΥ-Ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας

 Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών με μόνιμη & σταθερή εργασία

Να ανοίξουν τα κλειστά νοσοκομεία

Η Πόλη Ανάποδα


Η τραγική κατάσταση της υγείας πλήττει θανάσιμα τον λαό μας. Ιδιαίτερα τα άτομα  της τρίτης ηλικίας,  εμάς τους συνταξιούχους. Η πλειοψηφία των 35 χιλιάδων μέχρι τώρα θυμάτων της πανδημίας και της εγκληματικής της διαχείρισης είναι οι συνταξιούχοι απόμαχοι της εργασίας. Η λεγόμενη ευπαθής ομάδα με «υποκείμενα νοσήματα», που είναι όμως ικανή ταυτόχρονα να δουλεύει μέχρι τα 67! (προς το παρόν…). Ανάμεσα στα θύματα και πολλοί συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί. Στα επείγοντα περιμένουμε δέκα ώρες για να εξεταστούμε. Για χειρουργείο περιμένουμε μήνες και χρόνια!

Ζούμε με την αγωνία  και τον φόβο της ασθένειας, να μη γίνουμε βάρος στα παιδιά μας αφού τα φάρμακα είναι πανάκριβα, τα νοσοκομεία σε παράλυση χωρίς προσωπικό, ΜΕΘ, εξοπλισμό, η πρωτοβάθμια υγεία και η οδοντιατρική περίθαλψη ανύπαρκτες και η ιδιωτική υγεία παραμονεύει να ξεκοκαλίσει συντάξεις, τα «εφάπαξ» και τις όποιες περιουσίες απόσταγμα μιας ζωής. Κι όλα αυτά ενώ έχουμε υποστεί υπέρογκες κρατήσεις «υπέρ περίθαλψης» σε όλη την διάρκεια του εργάσιμου βίου και τώρα από τις πενιχρές συντάξεις μας. Παρ’ όλη την βαριά φορολογία που ροκανίζει ακόμη και τα αναδρομικά μας, ενώ έπρεπε να μας τα επιστρέφουν με τόκο!

Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται  τώρα να ψηφίσει νόμο για να βάλει ταφόπλακα στο δημόσιο σύστημα υγείας, να ιδιωτικοποιήσει πλήρως τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και να νομιμοποιήσει το «φακελάκι», εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγαλογιατρών και των κλινικαρχών, σε βάρος της υγείας όλων μας.  Αν περάσει το νομοσχέδιο αυτό και σε συνδυασμό με  τα απογευματινά χειρουργεία και τον λεγόμενο προσωπικό γιατρό (θυρωρό φραγής στα δημόσια νοσοκομεία) μιλάμε  πλέον για πλήρη  κατάργηση του ΕΣΥ. Ο ασθενής, αν δεν χώνει βαθιά το χέρι στην τσέπη, θα αφήνεται στην τύχη του. Όποιος έχει να πληρώσει χειρουργείται άμεσα.

Οι αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών και συνολικά των υγειονομικών είναι για να μπορεί να έχει πραγματική πρόσβαση ο λαός στα δημόσια νοσοκομεία πράγμα το οποίο καταργεί το νομοσχέδιο του υπουργείου. Ο αγώνας και οι κινητοποιήσεις  τους είναι για να μπορούν  όλοι οι ασθενείς ανεξάρτητα από το εισόδημα τους να απολαμβάνουν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας και να μη στέλνονται ευθέως η δια της πλάγιας οδού στις ιδιωτικές κλινικές. Παλεύουν για όλους/ες μας!

Εκτός από τις ευχαριστίες μας για όλα όσα προσφέρουν, στεκόμαστε στο πλάι των μαχόμενων υγειονομικών και διεκδικούμε μαζί τους:

   Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο-λαιμητόμος της δημόσιας περίθαλψης!

   Όχι στο πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών.

  Δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό – Όχι εμπόρευμα και προνόμιο για   λίγους!

  • Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, Πρωτοβάθμια δωρεάν φροντίδα υγείας, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ΜΕΘ, εξοπλισμό, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων και δημιουργία νέων κλπ. Γενναία χρηματοδότηση της υγείας σε βάρος των εξοπλισμών, της ενίσχυσης της επιχειρηματικής ελίτ, της εξυπηρέτησης του παράνομου και ληστρικού χρέους.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας που θησαυρίζει με το δράμα των λαϊκών ανθρώπων. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου υγεία.
  • Δωρεάν φάρμακα, εξετάσεις, οδοντιατρική περίθαλψη, φυσικοθεραπείες, γυαλιά, ακουστικά, ορθοπεδικά βοηθήματα, ιαματικά λουτρά για όλους και όλες τους /τις συνταξιούχους.
  • Δωρεάν δημόσιες δομές για την φροντίδα και νοσηλεία ηλικιωμένων με ανίατες ασθένειες ενάντια στην ντροπή και την αισχροκέρδεια των ιδιωτικών γηροκομείων.

   Όλοι /όλες στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022 στις 10:00 στην 3ΥΠΕ (Αριστοτέλους 16), ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής και στο παλλαϊκό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 1/12 στις 18:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (Ε.Σ.Ε.Θ.)


Ένα χρόνο μετά την καθιέρωση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών φαίνεται πως επιτέλους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί γυρνάμε στις δουλειές μας, παρά την απροθυμία του υπουργού υγείας και των φανερών ή κρυφών υποστηρικτών του.

Σε ποιες δουλειές όμως γυρνάμε; Πώς είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια της κρίσης και ιδιαίτερα μετά την πανδημία; Πού οδήγησε η πλήρης υποταγή στην υγειονομική χούντα και με τις αριστερές ευλογίες; Πώς θα είναι και μετά το τελευταίο νομοσχέδιο που κατατέθηκε και θέλει να καταργήσει την πλήρη κι αποκλειστική απασχόληση των γιατρών και να τους επιτρέψει να διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία; Πώς θα είναι με τις νέες υποχρεωτικότητες του προσωπικού γιατρού και τα νέα φακελώματα; Πόσο πιο πολύ θα βαθύνουν οι διαχωρισμοί και οι αποκλεισμοί τόσο ανάμεσα στους εξυπηρετούμενους, έχοντες και μη έχοντες, ντόπιους και μετανάστες, όσο κι ανάμεσα στους εργαζόμενους (μόνιμους και συμβασιούχους, ασκούντες ή όχι ιδιωτικό έργο);

Ενάντια λοιπόν στην πλήρη διάλυση του ΕΣΥ που μας οδηγεί να βάζουμε το χέρι στην τσέπη ακόμα περισσότερο και για την περίθαλψή μας, καλούμε στην πορεία που θα ξεκινήσει από το άγαλμα Βενιζέλου στις 18.00.

Θα βρισκόμαστε από τις 17:00 στην πλατεία Αγ.Σοφίας στην καθιερωμένη συγκέντρωση αντιπληροφόρησης.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ


ΠΑΤΡΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΟ Ε.Σ.Υ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ – ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Στηρίζουμε την κινητοποίηση των νοσοκομειακών ιατρών,την

Πέμπτη 1/12, στις 13.30 στην 6η Υ.ΠΕ

Τις προηγούμενες μέρες κατατέθηκε στη βουλή το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις», παρά τις αντιδράσεις που είχαν εκφράσει σύσσωμες οι ενώσεις των υγειονομικών σε όλη τη χώρα. Το εν λόγω νομοσχέδιο δεν αποτελεί παρά ένα νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα, που έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των αντιδραστικών νόμων των τελευταίων χρόνων που διαλύουν το Ε.Σ.Υ και μετατρέπουν την υγεία σε εμπόρευμα που λειτουργεί με βάση της νόμους της αγοράς.

Αν θέλουμε να σκιαγραφήσουμε το νέο σχέδιο νόμου, τότε θα πρέπει να κρατήσουμε τουλάχιστον τέσσερα κεντρικά σημεία, τα οποία φανερώνουν με τον καλύτερο τρόπο τις προθέσεις των εμπνευστών του και φανερώνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως το κράτος θέλει να τελειώνει μια για πάντα με κάθε έννοια δημόσιας υγείας, τσακίζοντας παράλληλα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Τα κεντρικά αυτά σημεία μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

  • Άρση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του Ε.Σ.Υ
  • Δυνατότητα σε ιδιώτες ιατρούς να συνάψουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης με δημόσια νοσοκομεία
  • Δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος από ιατρούς που υπηρετούν στο Ε.Σ.Υ
  • Καθιέρωση προγράμματος εξάμηνης κλινικής άσκησης για του αποφοίτους της ιατρικής, οι οποίοι θα πρέπει πριν το αγροτικό να εργαστούν για το συγκεκριμένο διάστημα σε κάποιο νοσοκομείο.

Το πρώτα τρία σημεία είναι αλληλένδετα και αναφέρονται μαζί στο σχέδιο νόμου με τον τίτλο «εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς απασχόλησης των ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ». Πίσω όμως από αυτόν τον καλογραμμένο τίτλο κρύβεται η σκληρή πραγματικότητα και ο αντικοινωνικός σχεδιασμός των κυβερνόντων. Οι διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης και επιτρέπουν στους ιατρούς του Ε.Σ.Υ να ασκήσουν ιδιωτικό έργο, αποτελούν την ταφόπλακα της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στην δημόσια υγεία. Το σημείο αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς αποτελεί ευθεία επίθεση στα κεκτημένα των εργαζομένων, οι οποίοι θα καλούνται να εργάζονται υπό ένα καθεστώς διαρκούς επισφάλειας και σε πολλές περιπτώσεις θα αναγκάζονται να δουλεύουν «part – time», με πολύ λιγότερα λεφτά και δικαιώματα. Η καθιέρωση των «part – time» εργαζομένων έρχεται σε σύγκρουση με τις πραγματικές ανάγκες του Ε.Σ.Υ και της κοινωνίας, καθώς αυτό που χρειάζεται είναι να καλυφθούν τα δεκάδες χιλιάδες κενά με μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών και όχι να μπαλώνονται τρύπες με την πρόσληψη συμβασιούχων μερικού χρόνου.

Το δεύτερο και το τρίτο σημείο αποτελούν ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της ολοένα μεγαλύτερης εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα με την δημόσια υγεία. Η είσοδος ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία, αφενός περιορίζει τις μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας στην δημόσια υγεία και αφετέρου δημιουργεί ένα ιδιότυπο καθεστώς, καθώς δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην παρεμπόδιση των συλλογικών διεκδικήσεων των εργαζομένων. Παράλληλα, και αυτό ίσως είναι το πιο κρίσιμο σημείο για τους ασθενείς και την κοινωνία, η άσκηση ιδιωτικού ιατρείου παράλληλα με την κατοχή θέσης σε δημόσιες δομές υγείας είναι δεδομένο πως θα μετατρέψει τα νοσοκομεία σε προθάλαμο των ιδιωτικών ιατρείων. Οι τεράστιες λίστες αναμονής για ραντεβού και χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία θα δημιουργήσουν μια κατάσταση όπου ο ασθενής, μην έχοντας ουσιαστικά άλλη επιλογή, θα στρέφεται στα ιδιωτικά ιατρεία ακόμα και των ιατρών που επισκέπτονταν μέχρι πρόσφατα δωρεάν, ενώ ταυτόχρονα αρκετοί γιατροί θα παροτρύνουν τους ασθενείς να κλείσουν ραντεβού στο ιδιωτικό ιατρείο, είτε λόγω της παραπάνω συνθήκης, είτε λόγων των καλύτερων οικονομικών απολαβών που θα εξασφαλίζουν με αυτόν τον τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, οι χαμένοι από όλη αυτήν την υπόθεση δεν είναι άλλοι από τους ασθενείς, και μιλάμε για τους ασθενείς των χαμηλότερων ταξικών στρωμάτων, οι οποίοι εξαρτώνται για την επιβίωσή τους από το Ε.Σ.Υ, καθώς αυτοί ουσιαστικά μετατρέπονται σε πελάτες, οι οποίοι θα καλούνται να αγοράζουν την υγεία τους αν θέλουν να επιβιώσουν.

Όσο αφορά το τέταρτο σημείο, αυτό της εξάμηνης κλινικής άσκησης των νέων γιατρών, στην ουσία αποτελεί τη συνέχεια ενός νόμου που είχε συζητηθεί την προηγούμενη χρονιά και είχε βρει απέναντί του τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς και τους νέους γιατρούς. Όσο και αν το κράτος λέει ότι θεσπίζει αυτήν την εξάμηνη κλινική άσκηση προκειμένου να εκπαιδευτεί καλύτερα ο νέος γιατρός, η πραγματικότητα είναι πως η διάταξη αυτή δεν αποσκοπεί σε τίποτα άλλο παρά στο να καλύψει με όποιον τρόπο μπορεί να χιλιάδες κενά που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία. Γι αυτόν τον λόγο υποχρεούνται οι νέοι γιατροί να υπηρετήσουν αυτό το εξάμηνο, όντας ουσιαστικά αυτοί που θα βγάζουν την λάντζα μέσα στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία.

Το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί αυτές τις μέρες στη βουλή δεν έχει έρθει ως κεραυνός εν αιθρία. Οι διατάξεις που εμπεριέχονται σε αυτό βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με τις επιταγές του κράτους και του κεφαλαίου, οι οποίοι θέλουν να τελειώνουν μια για πάντα με κάθε έννοια δημόσιας υγείας. Πριν από αυτό το νομοσχέδιο είχαν προηγηθεί μια σειρά από αντιδραστικούς νόμους, οι οποίοι καθιέρωναν τις ΣΔΙΤ, ξήλωναν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, έδιναν τη δυνατότητα για διενέργεια απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία και τσάκιζαν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Και φυσικά, είχε προηγηθεί η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά του κράτους, η οποία φανέρωσε με τον καλύτερο τρόπο ότι το κράτος και οι κυρίαρχες τάξεις δεν ενδιαφέρονται σε καμία περίπτωση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Όπως συμπεραίνουμε από τα παραπάνω, το νέο νομοσχέδιο αποτελεί κομμάτι του σχεδίου για το «Νέο Ε.Σ.Υ», έναν όρο που χρησιμοποιεί το κράτος για να σηματοδοτήσει την διάλυση της δημόσιας-δωρεάν υγείας, την πλήρη εμπορευματοποίησή της υγείας και την μετατροπή της σε προνόμιο των λίγων προνομιούχων. Αποτελεί επίσης κομμάτι του συνολικότερου αντικοινωνικού σχεδιασμού των κυρίαρχων, οι οποίοι έχουν εξαπολύσει επίθεση σε κάθε πεδίο, μια επίθεση που βάζει σε πρώτο πλάνο τους ανθρώπους των κατώτερων τάξεων, τους προλετάριους, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες. Μπροστά σε αυτή τη συνθήκη, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να αντιληφθούμε ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας είναι ένας αγώνας που μας αφορά όλους. Αφορά ιδιαίτερα όσους ανήκουμε στα κατώτερα στρώματα, όσους δεν μπορούμε να καταφύγουμε στα πανάκριβα ιδιωτικά κέντρα, όσους παλεύουμε κάθε μέρα προκειμένου να επιβιώσουμε, εν μέσω της ολομέτωπης επίθεσης που δεχόμαστε. Απέναντι στο νέο νομοσχέδιο η αγωνιζόμενη κοινωνία οφείλει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες, οι ενώσει των υγειονομικών έχουν προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενώ κατέλαβαν και το Υπουργείο Υγείας. Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ το ζήτημα της δημόσιας υγείας να γίνει ζήτημα όλης της κοινωνίας και να βρεθούμε στους δρόμους για να υπερασπιστούμε τις ανάγκες και τα κεκτημένα μας, μπλοκάροντας τους σχεδιασμούς των κυρίαρχων.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Ε.Σ.Υ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΑΓΑΘΟΥ ΣΕ ΕΜΟΡΕΥΜΑ

ΔΗΜΟΣΙΑ – ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος”

Μοιραστείτε το άρθρο