Προειδοποιήσεις Μόσχας προς Ουάσιγκτον για κινδύνους από τη βαθύτερη ανάμειξή της στη σύγκρουση

279Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ρωσικές προειδοποιήσεις προς το ΝΑΤΟ να μην παράσχει στην Ουκρανία τις αντιαεροπορικές συστοιχίες Patriot. «Γεμάτη τοξικότητα και εχθρότητα» η στάση των ΗΠΑ προς την Ρωσία. Διαβεβαιώσεις των ΝΑΤΟϊκών για ενίσχυση της υποστήριξης προς την Ουκρανία και νέα βοήθεια των ΗΠΑ.

O πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σήμερα αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε σήμερα το ΝΑΤΟ να μην παράσχει στην Ουκρανία αντιαεροπορικές συστοιχίες Patriot, ενώ αποκάλεσε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία μια «εγκληματική οντότητα». «Αν, όπως άφησε να εννοηθεί ο Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ προμηθεύσει τους Ουκρανούς φανατικούς με συστήματα Patriot μαζί με προσωπικό του ΝΑΤΟ, αυτοί θα γίνονταν αμέσως νόμιμος στόχος των ενόπλων δυνάμεών μας», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Telegram.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, δήλωσε ότι: Η Ρωσία προσπαθεί να κάνει τις ΗΠΑ να καταλάβουν πως η αυξανόμενη ανάμιξη της Ουάσινγκτον στη σύγκρουση στην Ουκρανία εγκυμονεί αυξανόμενους κινδύνους. «Στέλνουμε σήματα στους Αμερικανούς πως η γραμμή κλιμάκωσή τους και ακόμη βαθύτερη ανάμιξη στη σύγκρουση αυτή είναι γεμάτη τρομερές συνέπειες. Οι κίνδυνοι αυξάνονται», τόνισε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Μόσχα δεν είχε «καμία άλλη επιλογή» από το να ακυρώσει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τις επιθεωρήσεις στο πλαίσιο της συνθήκης ελέγχου των πυρηνικών όπλων “New START”, αφού η Ουάσινγκτον ήθελε να συζητήσει μόνο την επανάληψη των επιθεωρήσεων ενώ η Μόσχα έχει άλλες προτεραιότητες. «Γενικά, η κατάσταση ήταν τέτοια που δεν είχαμε καμία άλλη επιλογή. Η απόφαση ελήφθη στο πολιτικό επίπεδο», είπε ο Ριαμπκόφ.

Από κοντά και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα η οποία κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «υψηλού επιπέδου τοξικότητα, εχθρότητα και παθολογική επιθυμία να πλήξουν τη χώρα μας».

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε σχέδια να προμηθεύσουμε την Ουκρανία με Patriot», είπε εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου υποστράτηγος Πατ Ράϊντερ, «αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται» συμπλήρωσε.

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ  διαβεβαίωνε ότι η συμμαχία δεν θα περιορίσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία. Κάλεσε δε τους συμμάχους να δεσμευτούν για περισσότερη βοήθεια προς το Κίεβο το χειμώνα, δεδομένου ότι οι ρωσικές επιθέσεις σε σημαντικές υποδομές της Ουκρανίας αυξάνονται καθώς υποχωρούν οι θερμοκρασίες στη χώρα και επικρατεί ψύχος.

Βασικό ζήτημα των συνομιλιών στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των μελών του ΝΑΤΟ είναι η αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, όπως η αντιαεροπορική άμυνα και τα πυρομαχικά, αλλά και η παροχή μη θανατηφόρας βοήθειας. Πρόσθεσε δε ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθούν οι σωστοί όροι για την έναρξη μιας διαπραγμάτευσης είναι να προχωρήσει η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης. «Αν αφήσουμε τον Πούτιν να κερδίσει, όλοι μας θα πληρώνουμε πολύ υψηλότερο τίμημα, για πολλά χρόνια ακόμα», προειδοποίησε.

Την οργή της Ρωσίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του πάπα Φραγκίσκου σχετικά με τον ρόλο που στρατιωτών του ρωσικού στρατού οι οποίοι προέρχονται από εθνοτικές μειονότητες. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πάπας Φραγκίσκος σε ένα εβραϊκό αμερικάνικο περιοδικό ανέφερε ότι: «Όταν μιλάω για την Ουκρανία, μιλάω για τη βαναυσότητα γιατί έχω πολλές πληροφορίες για τη βαναυσότητα των στρατευμάτων που πηγαίνουν. Συνήθως, οι πιο βάναυσοι είναι ίσως αυτοί που είναι από τη Ρωσία αλλά δεν είναι ρωσικής παράδοσης, όπως Τσετσένοι, Μπουριάτ και λοιποί. Σίγουρα αυτός που εισβάλλει είναι το ρωσικό κράτος. Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο». Η ρωσική αντίδραση ήταν άμεση και η Μόσχα υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία στο Βατικανό, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Μοιραστείτε το άρθρο