Άμεση απάντηση από την κοινωνία στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις

Η οργάνωση και δράση ώστε να υπάρχει άμεση απάντηση στις εξώσεις και την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας ήταν το θέμα της συνέλευσης του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 28/11, στο Εργατικό Κέντρο.

Η βαρβαρότητα στη διαδικασία των εξώσεων αναμένεται να ενταθεί, όπως προέκυψε από την πρόσφατη περίπτωση της απόπειρας έξωσης της Ιωάννας Κολοβού στου Ζωγράφου. Μόνη απάντηση, όπως επισημάνθηκε στη συνέλευση του συντονισμού συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης στο Εργατικό Κέντρο, μπορεί να είναι η αντίδραση και η έμπρακτη αλληλεγγύη της γειτονιάς και της κοινωνίας γενικότερα, όπως έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η έξωση.

Το επόμενο διάστημα περισσότερα νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να μην μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις, λόγω της μεγάλης αύξησης των κυμαινόμενων επιτοκίων, με τα οποία είναι μεγάλο μέρος των στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για το περίπου 25% των στεγαστικών δανείων θα υπάρξει αύξηση στο ύψος των δόσεων 20%-30%, σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου 2021. Κι όλα αυτά, χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας για τη λαϊκή πρώτη κατοικία.

Την ίδια ώρα, η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, τα καύσιμα, το ρεύμα και τη θέρμανση φέρνει όλο και περισσότερους δανειολήπτες αλλά και τα λαϊκά νοικοκυριά στη δύσκολη θέση να μην μπορούν να βγάλουν το μήνα, με αποτέλεσμα τα χρέη σε τράπεζες, κράτος και ΔΕΚΟ να αυξάνονται.

Η νομοθέτηση των πρόσφατων κυβερνήσεων στέρησε από την κοινωνία τα νομικά μέσα προστασίας και έδωσε το σύνθημα για την αρπακτική τακτική των τραπεζών και των fund. Την ίδια ώρα η καταστολή γίνεται όλο και πιο άγρια. Αγωνιστές και αγωνίστριες που στήριξαν τις ακυρώσεις πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία και στα συμβολαιογραφικά γραφεία αντιμετωπίζουν δίκες – στις 19/1 στη Θεσσαλονίκη – με βαριές κατηγορίες με στόχο την οικονομική τους εξόντωση.

Για όλα αυτά, τονίστηκε στη συνέλευση, το κίνημα καλείται να δώσει άμεση και μαζική απάντηση στους πλειστηριασμούς, μέσα από έναν «ισχυρό, ακηδεμόνευτο συντονισμό σωματείων και συλλογικοτήτων από γειτονιές και χώρους δουλειάς και μόρφωσης με βασικό πλαίσιο αιτημάτων:

– να θεσμοθετηθεί ακατάσχετο της πρώτης λαϊκής κατοικίας και να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις

– να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο απελευθέρωσης των πλειστηριασμών από το 2015 έως σήμερα

– να διαγραφούν τα χρέη των λαϊκών οικογενειών προς τράπεζες, κράτος, ΔΕΚΟ

– να μην περάσει κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας σε τράπεζες – funds – κοράκια της αγοράς»

Στο πλαίσιο αυτό, στη διάρκεια της συνέλευσης, προτάθηκε να αναδειχθούν επίσης:

– η ακρίβεια, με διεκδίκηση της διατίμησης σε καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης, αύξησης των μισθών, μείωσης των φόρων, κρατικοποίηση των ΔΕΚΟ ενέργειας

– η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών απέναντι στο γενικό κλίμα καταστολής

– η γενικότερη επισφάλεια στο ζήτημα της στέγης, απέναντι στην κερδοσκοπία του real estate και του airbnb, τα υψηλά ενοίκια, την απουσία πολιτικών για τη στέγαση, την απαράδεκτη απαίτηση των πρυτανικών αρχών οι διαμένοντες σε φοιτητικές εστίες να πληρώνουν ενοίκιο, εκβιάζοντας μάλιστα για την αποπληρωμή μην χορηγώντας τα πτυχία σε αποφοίτους που δεν έχουν να πληρώσουν.

Για όλα τα παραπάνω, προτάθηκε να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις και δράσεις στο δημόσιο χώρο, να γίνουν ενημερώσεις σε σωματεία εργαζόμενων και συνταξιούχων, σε φοιτητικούς συλλόγους, κοινωνικοπολιτικές συλλογικότητες, αυτοδιοικητικά σχήματα κλπ.

Μοιραστείτε το άρθρο