Η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει και να βυθίζει στο σκοτάδι και το ψύχος τους Ουκρανούς

273Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Μόσχα γνωστοποιεί ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις έως ότου το Κίεβο ακολουθήσει ρεαλιστική στάση και καθίσει σε συνομιλίες. Τρομοκρατικές ενέργειες, χαρακτηρίζει ο Ζελένσκι τους ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά ενεργειακών υποδομών και αστικών περιοχών. Μπλακ άουτ στη χώρα.

Η Ρωσία θα συνεχίζει να βομβαρδίζει με στόχο να μειώσει τις στρατιωτικές δυνατότητες του Κιέβου έως ότου αυτό ακολουθήσει ρεαλιστική στάση σε συνομιλίες. Αυτό το μήνυμα εκπέμπει η Μόσχα, διά στόματος του μόνιμου  αντιπροσώπου της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, ο οποίος επισημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν σε εγκαταστάσεις των ουκρανικών υποδομών σε απάντηση της προμήθειας αυτής της χώρας με δυτικά όπλα και τα ριψοκίνδυνα καλέσματα στο Κίεβο να νικήσουν την Ρωσία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass: «Ένας από τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι να υποσκάψει τις μάχιμες δυνατότητες του ουκρανικού στρατού. Και θα συνεχιστεί έως ότου το καθεστώς του Κιέβου πάρει ρεαλιστική θέση και καταστεί δυνατό να συζητήσουμε και προσπαθήσουμε να διευθετήσουμε τα προβλήματα»,

«Η δολοφονία πολιτών και η καταστροφή πολιτικών υποδομών είναι τρομοκρατικές ενέργειες. Η Ουκρανία θα εξακολουθήσει να ζητάει μια αποφασιστική απάντηση από τον κόσμο σε αυτά τα εγκλήματα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Ενώ ο αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας, Κιρίλο Τιμοσένκο, ανέφερε ότι: «Οι Ρώσοι τρομοκράτες προσπαθούν να καταστρέψουν τις εγκαταστάσεις προμήθειας ενέργειας της Ουκρανίας. Σήμερα, εκρήξεις καταγράφηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας», ανέφερε στο Telegram.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σήμερα προκάλεσαν το θάνατο σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους (μεταξύ αυτών ένα 17χρονο κορίτσι και ένα νεογέννητο), αλλά και γενικό μπλάκ άουτ σε όλη την Ουκρανία, περιλαμβανομένου του Κιέβου. Άφησαν την ουκρανική πρωτεύουσα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, με τον περιφερειακό κυβερνήτη Ολεξίι Κουλέμπα να γνωστοποιεί ότι «όλη η περιοχή είναι χωρίς φως», ενώ ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε πως επλήγη «μια εγκατάσταση “υποδομών”, ανακοινώνοντας ότι η παροχή νερού “διακόπηκε παντού στο Κίεβο». Το ίδιο και στη δυτική Ουκρανία, με την πόλη Λβίβ να βυθίζεται στο σκοτάδι και στις διακοπές της υδροδότησης.

Παράλληλα, τρεις ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί  “αποσυνδέθηκαν” από το ηλεκτρικό δίκτυο, λόγω μείωσης της ισχύος στο ουκρανικό σύστημα ενέργειας. «Το έκτακτο σύστημα προστασίας ενεργοποιήθηκε στους πυρηνικούς σταθμούς Ρίβνε, Πιβντενουκραίνσκ και Χμελνίτσκι, κάτι που προκάλεσε την αυτόματη αποσύνδεση όλων των μονάδων παραγωγής», ανέφερε η Energoatom στο Twitter.

Ο (μεγαλύτερος στην Ευρώπη) πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζιας έμεινε για ακόμη μια φορά χωρίς εξωτερική ηλεκτροδότηση και έθεσε ξανά σε λειτουργία τις γεννήτριες ντίζελ που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, ανακοίνωσε απόψε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). «Το τελευταίο περιστατικό υπογραμμίζει την ολοένα και πιο επισφαλή και προκλητική κατάσταση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Μαζικά μπλακ άουτ προκάλεσαν τα ρωσικά χτυπήματα και στην Μολδαβία που είναι συνδεδεμένη με το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας.

Ο ουκρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του είπε ότι «η Ρωσία εξαπέλυσε 67 πυραύλους κατά υποδομών της ενέργειας και του λαού μας. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό – πολλοί τραυματίες και υπάρχουν νεκροί». Ενώ δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι υποδομές της χώρας από τις ρωσικές πυρηνικές επιθέσεις.

«Τρομοκρατικό καθεστώς» χαρακτηρίστηκε η Ρωσία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, αναφέροντας σχετικό ψήφισμα (494 υπέρ, 58 κατά, 44 αποχές) ότι «αναγνωρίζει τη Ρωσία ως κράτος προαγωγό της τρομοκρατίας και ως κράτος που χρησιμοποιεί τρομοκρατικά μέσα». Το ψήφισμα ανέφερε επίσης ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν τεκμηριώσει περισσότερα από 34.000 εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από ρωσικά στρατεύματα. Περισσότερο από το 90% αυτών των επιθέσεων έγιναν κατά άμαχου πληθυσμού ή έχουν ως στόχο την καταστροφή αστικών εγκαταστάσεων.

Η Ουάσιγκτον ανακοινώνει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό το νέο πακέτο ανεβάζει τη συνολική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία σε περισσότερα από 19 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. «Αυτή η δόση των 400 εκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει πρόσθετα όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό αεράμυνας από το απόθεμα του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Την έντονη αντίδραση του Βερολίνου διά του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσε η αναφορά του πρώην (αποπεμφθέντα) πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας στο CNN Portugal, ότι η Γαλλία «μέχρι την τελευταία στιγμή αρνούνταν» το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι αρχικά επιθυμούσε μια γρήγορη ουκρανική στρατιωτική ήττα έναντι μιας μακράς σύγκρουσης. Όπως είπε: η Γερμανία θεωρούσε ότι «εάν αυτό συμβεί, θα είναι καταστροφή, γι’ αυτό θα ήταν καλύτερο, εάν τελείωνε το συντομότερο δυνατόν και η Ουκρανία παραδιδόταν» δήλωσε ο Τζόνσον, αποδίδοντας την προσέγγιση αυτή «σε κάθε είδους σημαντικούς οικονομικούς λόγους».

Μοιραστείτε το άρθρο