«Κολοσσιαίων διαστάσεων» οι καταστροφές στις ενεργειακές υποδομές

272Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Έχουν καταστραφεί σχεδόν όλοι οι θερμο-υδροηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα μπλάκ άουτ είναι καθημερινά και πολύωρες οι διακοπές του ρεύματος. Δημιουργούνται κέντρα παροχής βασικών υπηρεσιών και καταφυγής των πολιτών.

Πέρα από τα μέτωπα των επιχειρήσεων, οι Ουκρανοί βρίσκονται μπροστά σε μια άλλη μεγάλη μάχη, τον χειμώνα, ο οποίος γίνεται απειλητικός για τις ζωές εκατομμυρίων, μετά τις εκτεταμένες καταστροφές στις ενεργειακές υποδομές, τους θερμο-υδροηλεκτρικούς σταθμούς, το ηλεκτρικό δίκτυο. Οι θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας έχουν ήδη πέσει κάτω από το μηδέν, με τα μπλακ άουτ να είναι καθημερινά. Ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας διαχείρισης του ηλεκτρικού δικτύου Ukrenergo  Βολοντιμίρ Κουντρίτσκι περιέγραψε τις καταστροφές στις ενεργειακές υποδομές ως «κολοσσιαίων διαστάσεων».

Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της YASNO (προμηθεύτρια ηλεκτρικής ενέργειας) Σεργκέι Κοβαλένκο, τα μπλακ άουτ είναι πολύ πιθανό να διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου. «Το βασικό σενάριο είναι ότι εάν δεν υπάρξουν νέες επιθέσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο, τότε υπό τις παρούσες συνθήκες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το έλλειμμά της θα μπορούσε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι οι διακοπές θα είναι παντού αλλά μικρότερης διάρκειας. Υπάρχουν επίσης διαφορετικές προβλέψεις για την εξέλιξη αυτής της κατάστασης και εξαρτώνται πλήρως από τις επιθέσεις της Ρωσίας», ανέφερε ο Κοβαλένκο.

Οι μισές ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές επιθέσεις, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ρεύμα και νερό καθώς μπαίνει ο χειμώνας και πέφτουν τα πρώτα χιόνια, ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Γι’ αυτό και προέτρεψε τους Ουκρανούς να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας, ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρότερα από τα ρωσικά πλήγματα, όπως το Κίεβο στο κέντρο, η Βίνιτσια στα νοτιοδυτικά, το Σούμι στα βόρεια και η Οδησσός στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η συστηματική ζημιά στο ενεργειακό μας σύστημα από χτυπήματα των Ρώσων τρομοκρατών είναι τόσο σημαντική που όλοι οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις μας θα πρέπει να προσέχουν και να κατανέμουν την κατανάλωσή τους όλη την ημέρα», είπε ο Ζελένσκι. Ο ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε τη δημιουργία κέντρων παροχής βασικών υπηρεσιών, όπου θα μπορούν ν καταφεύγουν και να βρίσκουν ηλεκτρικό, θέρμανση, νερό, διαδίκτυο, συνδέσεις κινητών και φαρμακείο –στα λεγόμενα «άτρωτα κέντρα» σε όλη τη χώρα.

Στην Χερσώνα η Ουκρανία κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα ότι κατέστρεψαν κρίσιμες υποδομές πριν φύγουν, με αποτέλεσμα η πόλη να είναι δύσκολα κατοικήσιμη την περίοδο του χειμώνα. Γι αυτό οι ουκρανικές αρχές προέτρεψαν τους ηλικιωμένους και ευάλωτους κατοίκους της Χερσώνας και του Μικολάιβ να απομακρυνθούν από τις πρόσφατα απελευθερωμένες περιοχές. «Μπορείτε να απομακρυνθείτε για τη χειμερινή περίοδο σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας», έγραψε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Σφοδρές μάχες είναι σε εξέλιξη στο ακρωτήριο του Κίνμπουρν, στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου νοτίως του Μικολάιφ. «Απομένει η ανακατάληψη τριών κοινοτήτων στη χερσόνησο του Κίνμπουρν» ώστε να απελευθερωθεί πλήρως η περιφέρεια του Μικολάιφ, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής Βιτάλι Κιμ. Αυτές οι τρεις κοινότητες βρίσκονται σε μια προεξοχή γης στο νότιο άκρο της Ουκρανίας, στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, που οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ελέγξει από τις πρώτες μέρες του πολέμου.

Μοιραστείτε το άρθρο