Εορτασμός του Πολυτεχνείου: Να αποσυρθεί η αστυνομία από το Α.Π.Θ.

49 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου τα αιτήματα για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, παραμένουν αδικαίωτα. Ο λαός αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα κεκτημένα δικαιώματα του με ανατροπές στις εργασιακές κατοχυρώσεις, τις ανατιμήσεις και την ενεργειακή κρίση, την ένταση της καταστολής και την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα.

Τα ΜΑΤ έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στους χώρους του ΑΠΘ και έχουν επιτεθεί αρκετές φορές σε συγκεντρωμένο πλήθος, σε συναυλίες, κινητοποιήσεις και καθημερινά παρενοχλούν φοιτητές και εργαζομένους, διαταράσσοντας την εκπαιδευτική λειτουργία και την ομαλότητα στο Ίδρυμα. Η κατάσταση αυτή έχει σοκάρει την κοινωνία και μια σειρά από φορείς και συλλογικότητες της πόλης έχουν τοποθετηθεί στηρίζοντας τον αγώνα των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας για ένα ελεύθερο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, όπου δεν χωράει η αστυνομία.

Η αστυνομία δεν έχει καμία θέση στο Πανεπιστήμιο. Πολύ περισσότερο ενόψει του τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου, είναι αυτονόητο πως η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στον  χώρο του ΑΠΘ συνιστά προσβολή προς τη συλλογική μνήμη. Οι αγώνες των φοιτητών ενάντια στη δικτατορία, φοιτητών που με το αίμα τους προασπίστηκαν τη δημοκρατία, δεν πρόκειται να διαγραφούν έτσι απλά, ούτε να σπιλωθούν από την αυταρχική εκτροπή στην οποία κυβέρνηση και πρυτανικές αρχές εκπίπτουν τόσον καιρό στο ΑΠΘ. Η εξέγερση του ‘73 αποτελεί φάρο και έμπνευση για τους αγώνες του σήμερα, γι’ αυτό και χτυπιέται με κάθε μέσο. Η διεξαγωγή του τριήμερου εορτασμού αποτελεί υπόθεση του λαού και της νεολαίας ενάντια σε κάθε προσπάθεια να αμαυρωθεί και να διαγραφεί από τη συλλογική μνήμη.

Οι αυτοδιοικητικές κινήσεις/ παρατάξεις/ σχήματα της πόλης που συνυπογράφουμε, θεωρώντας ασύμβατη οποιαδήποτε παρουσία της ΕΛΑΣ εντός του ΑΠΘ στον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου:

• Αιτούμαστε συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές του Α.Π.Θ. και

• Απαιτούμε να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις από τον χώρο του ιδρύματος καθ’ όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής του τριημέρου εορτασμού του Πολυτεχνείου.

Υπογράφουν:

• Η Πόλη Ανάποδα – Αριστερό Ριζοσπαστικό σχήμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης
• Θεσσαλονίκη Μαζί / Ανοιχτή Πόλη – Δήμος Θεσσαλονίκης
• Οικολογία Αλληλεγγύη – Δήμος Θεσσαλονίκης
• Συμμαχία Πολιτών δήμου Κορδελιού Ευόσμου
• Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία – Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
• Κοιτάμε Μπροστά – Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Μοιραστείτε το άρθρο