Διαπραγματεύσεις και λύση, με αντάλλαγμα τις κυρώσεις;

263Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και τον έλεγχο της πόλης της Χερσώνας από τις ουκρανικές δυνάμεις, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την έναρξη διαπραγματεύσεων, λένε μέσα που αντανακλούν τα κέντρα αποφάσεων σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Παράλληλα με την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Χερσώνα και την προώθηση των Ουκρανών, συνεχίζονται οι αναφορές, δημοσιεύματα και δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων γύρω από το ενδεχόμενο έναρξης διαπραγματεύσεων. Προφανώς και οι εξελίξεις στην Χερσώνα χρησιμοποιούνται προσχηματικά, αφού την ίδια ώρα οι ρωσικές δυνάμεις αφενός ελέγχουν την περιφέρεια του Λουγκάνσκ, το μεγαλύτερο μέρος του Ντονέτσκ, όπως και το μεγαλύτερο μέρος των περιφερειών της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, ενώ συνεχίζουν να βομβαρδίζουν αμείωτα ουκρανικές περιοχές.

Μετά τις πληροφορίες του αμερικανικού Τύπου που αντανακλούν τη γραμμή του βαθέως αμερικανικού κράτους και των μηχανισμών του, ότι η Ουάσιγκτον παροτρύνει το Κίεβο να εμφανίζεται ανοιχτό σε συνομιλίες με την ρωσική πλευρά, ήρθαν και οι αναφορές ότι τώρα είναι κατάλληλη στιγμή για έναρξη διαπραγματεύσεων με την ουκρανική πλευρά σε βρίσκεται θέση ισχύος, λένε δυτικά μέσα. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ εκτιμούν ότι εμφανίζεται μία ευκαιρία ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων το επόμενο διάστημα, μετά την ανακατάληψη της πόλης της Χερσώνας.

«Ο Ζελένσκι είναι αυτός που θα προσδιορίσει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για διαπραγματεύσεις», είπε και ο γενικός επιτελάρχης των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων ναύαρχος Τόνι Ραντάκιν. “Η Ουκρανία έχει τη δυναμική… Δεν είναι μία δυναμική μεγάλου βήματος, αλλά παρόλα αυτά, η κατεύθυνση των εξελίξεων είναι με τους Ουκρανούς”, είπε από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας στο ραδιόφωνο Times Radio, επισημαίνοντας όμως και ότι: «Κανένας δεν υποβαθμίζει τη Ρωσία. Η Ρωσία απέχει από το να εγκαταλείψει τον πόλεμο».

Όμως, έρχονται πλέον και αναφορές για… τα ανταλλάγματα σε μια ενδεχόμενη επίτευξη λύσης και κατάπαυσης του πυρός. Όπως είπε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν: «Υποθέτω ότι στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, η αναπροσαρμογή των κυρώσεων είναι πιθανή και θα πρέπει να είναι η ανάλογη». Σε συνέντευξή της στην Ινδονησία, όπου και λαμβάνει μέρος στη διάσκεψη των κρατών-μελών της G20 και σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, η αμερικανίδα υπουργός είπε επίσης ότι μερικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας θα μπορούσαν να παραμείνουν σε ισχύ και μετά από μία ενδεχόμενη συμφωνία ειρήνευσης με την Ουκρανία. Κι αυτό το τελευταίο είναι που προβάλλεται από κυρίαρχα μέσα στη Δύση.

Στην ανακατειλημμένη από τις ουκρανικές δυνάμεις πόλη της Χερσώνας, οι ουκρανικές αρχές προχώρησαν σε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 17:00 έως τις 8;00, όπως εισόδου και εξόδου από την πόλη. Όπου οι πανηγυρισμοί συνεχίζονται μεν, αλλά διαπιστώνονται και τα τεράστια προβλήματα, με ελλείψεις σε νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψωμί, ηλεκτρικό, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος της Χερσώνας.

«Ερευνητές έχουν ήδη τεκμηριώσει περισσότερα από 400 ρωσικά εγκλήματα πολέμου, με τον εντοπισμός πτωμάτων αμάχων και στρατιωτών σε περιοχές της επαρχίας της Χερσώνας που απελευθερώθηκαν από τη ρωσική κατοχή», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία που μεταδόθηκε απόψε το βράδυ. Συμπλήρωσε δε ότι 226 οικισμοί, με περισσότερους από 100.000 κατοίκους, έχουν σταθεροποιηθεί και ο νόμος σε αυτές τις περιοχές έχει αποκατασταθεί. Ρώσοι στρατιώτες και μισθοφόροι έχουν συλληφθεί. Ανέφερε επίσης ότι οι μάχες στην επαρχία Ντονέτσκ στα νοτιοανατολικά συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, χωρίς να έχουν μειωθεί οι ρωσικές επιθέσεις. Ενώ καταγράφονται ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Χάρκοβο, Ντνιπροπετρόφσκ κ.α.

Μοιραστείτε το άρθρο