«Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει με την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Χερσώνα»

262Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι πριν αποχωρήσουν από την πόλη κατέστρεψαν υποδομές ζωτικής σημασίας. Στην Χερσώνα παρατηρούνται ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα, φάρμακα, ηλεκτρισμό. Υπόσχεση των Αμερικανών για συνέχιση της βοήθειας. Γκράφιτι του Μπάνκσυ στην Ουκρανία…

Κόσμος πανηγυρίζοντας υποδέχθηκε τους στρατιώτες του ουκρανικού στρατού που μπήκαν στην πόλη της Χερσώνας, αφότου αποσύρθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις από την αριστερή (ανατολική) όχθη του Δνείπερου ποταμού, εγείροντας ερωτήματα για το τι πράγματι συμβαίνει. Απόσυρση μπροστά στα προβλήματα και τις αδυναμίες, κίνηση τακτικής αναδιάταξης σε άλλα μέτωπα ή κάποιες εδαφικές διευθετήσεις πριν από διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και εξεύρεση διπλωματικής λύσης. Κάτι που ανακαλεί στη μνήμη μας τα όσα είχαν συμβεί στα δυτικά και ανατολικά μέτωπα της Βοσνίας (με την ταυτόχρονη κατάρρευσή τους) λίγο πριν τη συμφωνία του Ντέϊτον που έφερε το τέλος του βοσνιακού πολέμου με τις όποιες εδαφικές διατάξεις ανάμεσα στα τρία εμπλεκόμενα μέρη.

Όμως, ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι «ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει» μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από την Χερσώνα. Ο σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Άμυνας, Γιούρι Σακ, προειδοποίησε ότι είναι «πολύ νωρίς για να χαλαρώσουμε». «Πάντα πιστεύαμε ότι θα απελευθερώναμε τη Χερσώνα», δήλωσε στην εκπομπή Today του Radio 4 του BBC. «Και είμαστε βέβαιοι ότι τώρα οι Ρώσοι αρχίζουν να πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο. Βλέπουμε τον πανικό στις τάξεις τους. Βλέπουμε τον πανικό στη μηχανή προπαγάνδας τους».

Η Χερσώνα στερείται νερού, φαρμάκων και τροφίμων, αλλά αρχίζουν να καταφθάνουν προμήθειες έκτακτης ανάγκης από το κοντινό Μικολαίβ, λέει ένας βοηθός του δημάρχου της πόλης. Ο οποίος γνωστοποιεί ότι 70-80.000 άνθρωποι ζουν τώρα στη Χερσώνα, από έναν προπολεμικό πληθυσμό 320.000. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στην πόλη, ενώ οι διακοπές ρεύματος εμπόδισαν τα αρτοποιεία της Χερσώνας να λειτουργήσουν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανέφερε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν αναλάβει τον έλεγχο περισσότερων από 60 οικισμών στην επαρχία της Χερσώνας. Οι δε ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν υποδομές ζωτικής σημασίας στην Χερσώνα πριν αποχωρήσουν, δήλωσε σήμερα τονίζοντας ότι οι τοπικές αρχές προχωρούν στη λήψη μέτρων σταθεροποίησης στην πόλη. «Πριν τραπούν σε φυγή από τη Χερσώνα, οι κατακτητές κατέστρεψαν όλες τις ζωτικής σημασίας υποδομές: επικοινωνίες, ύδρευση, θέρμανση, ηλεκτρισμό», είπε ο Ζελένσκι σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία.

«Πολλοί λίγοι πίστευαν ότι η Ουκρανία θα επιβιώσει», είπε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν στη σύνοδο κορυφής του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που πραγματοποιείται στην Καμπότζη Ασιατική Σύνοδο στην Καμπότζη.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε το «αξιοσημείωτο θάρρος» του ουκρανικού στρατού και λαού, υποσχόμενος ότι «η αμερικανική βοήθεια θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί» να νικήσει την Ρωσία. «Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί μόλις κατήγαγαν μια αξιοσημείωτη νίκη: η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που η Ρωσία κατέλαβε σε αυτόν τον πόλεμο βρίσκεται ξανά υπό ουκρανική σημαία, κάτι που είναι απολύτως αξιοσημείωτο», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο της ASEAN. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η υποχώρηση των δυνάμεων της Μόσχας θα έχει «ευρύτερες στρατηγικές επιπτώσεις», συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της ρωσικής απειλής για άλλες πόλεις στη νότια Ουκρανία, όπως η Οδησσός.

«Είναι μια σπουδαία στιγμή και οφείλεται στην απίστευτη επιμονή και ικανότητα των Ουκρανών, που έχουν την ενωμένη και αδιάκοπη υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων μας», συμπλήρωσε. Ερωτηθείς σχετικά με αναφορές ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αρχίσει να πιέζει τον ουκρανό πρόεδρο να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα, ο Σάλιβαν είπε ότι η Ρωσία και όχι η Ουκρανία είναι αυτή που πρέπει να αποφασίσει αν θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Η Ουκρανία είναι με την ειρήνη σε αυτήν τη σύγκρουση και η Ρωσία με τον πόλεμο. Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Εάν η Ρωσία επέλεγε να σταματήσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία και να αποχωρήσει, θα ήταν το τέλος αυτού του πολέμου. Εάν η Ουκρανία επέλεγε να σταματήσει να πολεμά και να παραδοθεί, θα ήταν το τέλος της Ουκρανίας», ανέφερε.

«Η ρωσική ανακοίνωση αποχώρησης από την Χερσώνα σηματοδοτεί μία ακόμη στρατηγική αποτυχία για αυτούς», ανέφερε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας. «Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία απέτυχε να υλοποιήσει οποιονδήποτε από τους σοβαρούς αντικειμενικούς σκοπούς της, πέραν της Χερσώνας, ενώ τώρα με την παράδοσή της, οι απλοί Ρώσοι θα πρέπει να αναρωτηθούν: «Για πιο λόγο έγινε όλο αυτό»; Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρωσικός στρατός υπέστη μία μεγάλη απώλεια σε ανθρώπινες ζωές και στον αντίποδα της διεθνούς απομόνωσης και του εξευτελισμού, ενώ η Ουκρανία θα πιέσει με την υποστήριξη της Βρετανίας και της διεθνούς κοινότητας.

Ο γνωστός-άγνωστος καλλιτέχνης Μπάνκσυ από το Μπρίστολ του ΗΒ, αποκάλυψε το τελευταίο γκράφιτί του σε τοίχο πολυκατοικίας στην πόλη Μποροντιάνκα που έχει βομβαρδιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις την άνοιξη. Το «φάντασμα της τέχνης του δρόμου» επιβεβαίωσε στον λογαριασμό του στο Instagram ότι είναι πράγματι ο δημιουργός του σχεδίου που εμφανίστηκε στα ερείπια ενός κατεστραμμένου κτιρίου. Σε αυτό απεικονίζεται ένα μικρό κορίτσι να χορεύει και με τον τροχό των ποδιών της να σπρώχνει τα ερείπια μακριά.  [Κεντρική φωτογραφία αυτής της ανάρτησης]. Tο υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας άφησε να εννοηθεί στο Twitter ότι ο καλλιτέχνης θα μπορούσε να είχε κάνει άλλο έργο στη χώρα…

Μοιραστείτε το άρθρο