Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται από την πόλη της Χερσώνας

259Η ΜΕΡΑ (9/11) ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας και ο νέος διοικητής των στρατιωτικών επιχειρήσεων γνωστοποίησαν την πρόθεση των ρωσικών δυνάμεων να αποσυρθούν από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού στην ανατολική, όπου οχυρώνονται πλέον. Κίνηση τακτικής ή παγίδα που φοβάται το Κίεβο;

Πρώτα ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία στρατηγός Σεργκέϊ Σοροβίκιν αναφέρθηκε στις υλικοτεχνικές δυσκολίες για την παραμονή των ρωσικών στρατευμάτων στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου. Στη συνέχεια ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν την πόλη Χερσώνα στη νότια Ουκρανία.

Η Χερσώνα βρίσκεται στη δεξιά (δυτική) όχθη του Δνείπερου ποταμού και αποτελεί τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που κατέλαβε η Μόσχα από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο. Η αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή δυτικά του Δνείπερου καταγράφεται τις τελευταίες μέρες, με τις ουκρανικές δυνάμεις να συνεχίζουν την προώθησή τους, μεταξύ άλλων γύρω από την πόλη-κλειδί Σνιχουρίβκα.

«Η Χερσώνα δεν μπορεί να εφοδιαστεί και να λειτουργήσει πλήρως. Η Ρωσία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να εξασφαλίσει την εκκένωση των κατοίκων της Χερσώνας», δήλωσε ο Σουροβίκιν στον Σοϊγκού. «Θα σώσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας και τη μαχητική ικανότητα των μονάδων μας. Η παραμονή τους στη δεξιά (δυτική) όχθη είναι μάταιη. Κάποιοι από αυτούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα μέτωπα», δήλωσε.

Υπερασπιζόμενος την απόφαση αυτή, ο επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner Ευγένι Πριγκοζίν είπε: «Φυσικά, αυτό δεν είναι ένα νικηφόρο βήμα σε αυτόν τον πόλεμο, αλλά είναι σημαντικό να μην αγωνιούμε, να μην υποκύπτουμε στην παράνοια, αλλά να βγάζουμε συμπεράσματα και να δουλεύουμε πάνω στα λάθη μας. «Ο Σουροβίκιν έπρεπε να αποσύρει τα στρατεύματα και να σώσει χίλιους στρατιώτες που είναι πραγματικά περικυκλωμένοι σε εχθρικό έδαφος, το οποίο είναι εντελώς αποκομμένο από τις οδούς ανεφοδιασμού. Ποιος και γιατί έδωσε εντολή να πάρουμε αυτή τη θέση είναι ένα άλλο ερώτημα».

Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν να μην πανηγυρίσουν πολύ νωρίς μέχρι να διαφανεί μια πληρέστερη εικόνα της κατάστασης στο έδαφος. «Μέχρι να κυματίσει η ουκρανική σημαία πάνω από τη Χερσώνα, δεν έχει νόημα να μιλάμε για ρωσική απόσυρση», δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαίλο Ποντόλιακ. Όλες τις τελευταίες μέρες οι ουκρανοί αξιωματούχοι μιλούσαν για ρωσική παραπλάνηση και ενδεχόμενη παγίδα.

Από κοντά και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος στο νυχτερινό του μήνυμα προέτρεψε σε  αυτοσυγκράτηση παρά την «πολλή χαρά στον χώρο των μέσων ενημέρωσης σήμερα». «Ο εχθρός δεν μας φέρνει δώρα, δεν κάνει χειρονομίες καλής θέλησης. Αγωνιζόμαστε στον δρόμο μας προς τα πάνω».

Ο δε σύμβουλος του Ζελένσκι, Ολεξίι Αρέστοβιτς δήλωσε ότι: «Αποχωρούν, αλλά όχι τόσο όσο θα γινόταν αν ήταν πλήρης αποχώρηση ή ανασυγκρότηση», είπε. «Και προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις τους – θα εμπλακούν σε μάχη μαζί μας και θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την πόλη Χερσώνα; Προχωρούν πολύ αργά», πρόσθεσε.

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), είναι απίθανο να πρόκειται για παγίδα που προορίζεται να παρασύρει τα ουκρανικά στρατεύματα σε δαπανηρές μάχες κοντά στην πόλη της Χερσώνας. «Η μάχη της Χερσώνας δεν έχει τελειώσει, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση – δίνοντας προτεραιότητα στην υποχώρηση των δυνάμεών τους πέρα ​​από τον ποταμό με καλή τάξη και καθυστερώντας τις ουκρανικές δυνάμεις, αντί να επιδιώκουν να σταματήσουν εντελώς την ουκρανική αντεπίθεση», σημειώνει το αμερικανικό ινστιτούτο αναλύσεων.

Μοιραστείτε το άρθρο