24ωρη απεργία όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης Απεργίας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, αντιδρώντας στις δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά την υγειονομική αλλά και την ενεργειακή κρίση και τις συνεχιζόμενες κυβερνητικές πρακτικές που, όχι μόνο περιορίζουν και φαλκιδεύουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά καταργούν και θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα.

Το τελευταίο διάστημα όχι μόνο οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, αλλά το σύνολο της  ελληνικής κοινωνίας, βιώνουμε μια σειρά αλλεπάλληλων αυξήσεων στο κόστος στέγασης, ενέργειας, καυσίμων, τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης κλπ. Αυξήσεις που έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 12%, δημιουργώντας μία ασφυκτική κατάσταση, που έρχεται να προστεθεί στη υγειονομική κρίση της πανδημίας και την δεκαετή κρίση των Μνημονίων.

Οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι απεργούν την ίδια ημέρα μετά την κήρυξη γενικής απεργίας από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα και ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ από τις 05.00 π.μ. της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου έως τις 05.00 π.μ. της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.

Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά του συλλογικού εργασιακού δικαίου με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας όχι μόνο στον κλάδο των ΜΜΕ αλλά και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑΘΕΡΑ,

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ:

 • ΣΣΕ σε όλα τα ΜΜΕ
 • Απασχόληση πλήρους και εξαρτημένης εργασίας
 • Επαναφορά των περικοπών στις συντάξεις
 • Αντιμετώπιση της ακρίβειας που πλήττει την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη
 • Άμεση εξόφληση δεδουλευμένων, όπου οφείλονται
 • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας
 • Ανώτατα όρια τιμών ειδικά στο κόστος των λογαριασμών ενέργειας και αυστηρός φόρος στα υπερβολικά κέρδη των εταιρειών ενέργειας και άλλων εταιρειών για να διασφαλιστεί αποτροπή της κερδοσκοπίας
 • Εθνικά και ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης κατά της κρίσης για την προστασία των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα
 • Μεταρρύθμιση της λειτουργίας της Αγοράς Ενέργειας. Ν’ αναγνωριστεί ότι η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό και να υπάρξουν άμεσες επενδύσεις για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της κρίσης, όπως η ανεπαρκής επένδυση στην πράσινη ενέργεια και οι συνέπειες των άκρατων ιδιωτικοποιήσεων.
 • Αποκατάσταση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και τήρηση της υποχρέωσης των εργοδοτών για κατάρτιση και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς παρελκυστικές τακτικές με στόχο την αποτροπή των ΣΣΕ που τους δεσμεύουν.

Αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, στηρίζοντας τις θέσεις εργασίας, τις αξιοπρεπείς συνθήκες και όρους εργασίας και την αυτονομία του ΕΔΟΕΑΠ και των ΕΤΑΣ-ΤΕΑΣ.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
καλούν όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία της 9ης Νοεμβρίου και τον κλάδο της ενημέρωσης σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η επαναφορά του συλλογικού εργασιακού δικαίου  είναι υπεράσπιση των αρχών της Δημοκρατίας, της Ισότητας, της Δικαιοσύνης, με απώτερο σκοπό την Ελευθεροτυπία, την αξιόπιστη κι ελεύθερη Ενημέρωση, με κανόνες δεοντολογίας, αξιοπιστίας και πλουραλισμού.

Εξαιρούνται οι συνάδελφοι που θα καλύψουν την απεργία

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΥ – ΝΗΣΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ & ΧΑΡΤΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ENΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ


Πρωτοβουλία για την Ανατροπή: Στις 9 του Νοέμβρη Απεργούμε | Απαιτούμε ΣΣΕ με αυξήσεις μισθών, ελευθεροτυπία

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες… Μιντιάρχες και κυβέρνησης μας θέλουν φτωχούς και φιμωμένουςυπό παρακολούθηση και στοχοποιημένουςασυνδικάλιστους και χειραγωγημένουςΩστόσο, όλα κρίνονται και κερδίζονται στο δρόμο, με τη συλλογική πάλη και τις δημοκρατικές, άμεσες διά ζώσης συλλογικές διαδικασίες. Για αυτό, στα «ραντεβού» για τη γενική απεργία στις 9 του Νοέμβρη και για την Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ στις 22 του Νοέμβρη, εμείς θα είμαστε εκεί. Σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά και να απαιτήσουμε όλοι και όλες μαζί Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές αποφάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα στα δικά μαςελευθεροτυπία και αντι-SLAPP νομοθεσία

Συνάδελφισσες και συνάδελφοι,

Οι δημοσιογράφοι ζούμε «στο πετσί» μας τα 12 χρόνια της «επίσημης» οικονομικής κρίσης αλλά και το αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας κυβέρνησης, μιντιαρχών και της «συμπαρομαρτής» τους που μεταφράζεται σε: ανύπαρκτες ΣΣΕ, μισθούς πείνας, απλήρωτες υπερωρίες και αργίες, χρωστούμενα ρεπό από την Σαββατοκυριακάτικη εργασία, μη καταβαλλόμενα νυχτερινά ωρομίσθια, οριακό και πολλές φορές ανεπαρκή αριθμό των δημοσιογράφων που απασχολούνται στα ΜΜΕ, ακόμη και μεγάλων εκδοτικών επιχειρήσεων, υπερεντατικοποίηση της εργασίας, ανεργία στον κλάδο. Σήμερα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η κατάσταση επιδεινώνεται και βλέπουμε κυριολεκτικά τα εισοδήματα μας να «θερίζονται» από την ακρίβεια, το βιοτικό μας επίπεδο να πέφτει και να μην μπορούμε να να ανταποκριθούμε στις βασικές μας ανάγκες.


Κυβέρνηση και μιντιάρχες
, έχοντας ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα τους, τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη που επιχειρούν να θέσουν σε πλήρη εφαρμογή, μας θέλουν φτωχούς και φιμωμένους, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα και ασυνδικάλιστουςΗ «ΣΣΕ» στα Δημόσια ΜΜΕ, στην οποία έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της και η «συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ» («Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» και «Συσπείρωση») στην ΕΣΗΕΑ κάθε άλλο παρά «επιτυχία» αποτελεί, αφού οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες απεμπόλησαν το δικαίωμά μας για αυξήσεις στους μισθούς και «αγόρασαν» τροφεία και κουπόνια. Και δυστυχώς, αυτή η επαίσχυντη ΣΣΕ φαίνεται ότι αποτελεί τον προπομπό και για ανάλογες «ΣΣΕ» στον ιδιωτικό τομέα.

Η ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας βρίσκεται καθημερινά υπό διωγμό και στην 108η θέση στον κόσμο. Υποκλοπές και παρακολουθήσεις συναδέλφων μας από την ΕΥΠ, διώξεις με αγωγές SLAPP δημοσιογράφων και αδέσμευτων ΜΜΕ για τη διευρευνητική και αποκαλυπτική δημοσιογραφία που ασκούν, παρελκυστικές τακτικές από την κυβέρνηση, όπως η δημιουργία της Task Force, για να μην θεσμοθετήσει αντι-Slapp νομοθεσία, υποδείξεις για το πώς θα κάνουμε τη δουλειά μας και με ποιο ρεπορτάζ μας επιτρέπεται να ασχοληθούμε αποτελούν κάποια από τα κομμάτια του παζλ της επιχείρησης φίμωσης και χειραγώγησης της ενημέρωσης. Με το «κερασάκι» στην τούρτα, το νομοσχέδιο Οικονόμου για τη δήθεν διαφάνεια στον Τύπο, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί τον ολοκληρωτικό έλεγχο της ενημέρωσης. Η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ έχει δώσει τη συγκατάθεσή της στην «επιτροπή λογοκρισίας» και συζητά ένα νομοσχέδιο που όσμει από εργασιακή ειλωτεία, επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, φακέλωμα δημοσιογράφων και ΜΜΕ.

Συνάδελφισσες και συνάδελφοι,

Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε από την κυβέρνηση της ΝΔ που με μένος επιτίθεται στους εργαζομένους και στα δικαιώματά τους, την κυβέρνηση του «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει». Όπως δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε από αυτήν την πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ, του «ναι σε όλα», της απαξίωσης του δημοσιογραφικού λόγου και των δικαιωμάτων μας, του «άτυπου γραφείου τύπου» του Μαξίμου.

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή θεωρεί ότι τα πάντα κρίνονται και κερδίζονται στο δρόμο με τη συλλογική πάλη. Και στη γενική απεργία και στην απεργιακή διαδήλωση στις 9 του Νοέμβρη εμείς θα είμαστε εκεί για να δώσουμε την απάντησή μας, να περάσουμε μαζί με όλους τους εργαζομένους στην αντεπίθεση και να κάνουμε δύσκολο το δικό τους χειμώνα. Σας καλούμε να συμμετάσχετε κι εσείς ενεργά και να απαιτήσουμε:

 • ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας και αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, μόνιμη και σταθερή εργασία, ανάκτηση όλων των απωλειών μας. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντασφαλιστικών νόμων και εγκυκλίων, να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα από τα ασφαλιστικά μας Ταμεία, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τον ΕΔΟΕΑΠ.

 • Να μην περάσει το νομοσχέδιο Οικονόμου την πόρτα της Βουλής και να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων. Αντι-SLAPP νομοθεσία και ελευθεροτυπία, κι όχι «ομερτά» της σιωπής και μιας δημοσιογραφίας ελεγχόμενης από την όποια εξουσία.

 • Μείωση της φορολογίας και της φοροληστείας. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και πλαφόν στις τιμές παραγωγής αλλά και πλαφόν στις τιμές των αγαθών και κρατικό έλεγχο στην αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία. Καμία ιδιωτικοποίηση, κανένα ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και ελεύθερων χώρων.

Όλοι και όλες

στη Γενική Απεργία | Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022
Προσυγκέντρωση Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή:
κτήριο ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, ώρα 10.30

Μοιραστείτε το άρθρο