Σε μαζική αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές καλεί η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση Θεσσαλονίκης και κεντρικής Μακεδονίας

ΟΥΤΕ ΚΛΙΚ! ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΟΘΕΙΑΣ!

Ανακηρύχθηκαν πριν λίγες μέρες και επίσημα τα «ψηφοδέλτια» που συμμετέχουν στις ηλεκτρονικές «εκλογές» της Κεραμέως και του Χατζηδάκη. Πρόθυμα στηρίγματα της κυβερνητικής πολιτικής η ΔΑΚΕ (ΝΔ), η ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ) και το ΑΥΤΟΝ. ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΡΙΖΑ) αποφάσισαν να συμμετέχουν στις ηλεκτρονικές εκλογές που την προηγούμενη φορά κατήγγειλαν και από τότε καθημερινά «βομβαρδιζόμαστε» με φυλλάδια των υποψηφίων «αιρετών» που ανερυθρίαστα δηλώνουν πρόθυμοι να μας «εκπροσωπήσουν» στα μέχρι χθες κοινά χαρακτηριζόμενα ως νόθα υπηρεσιακά συμβούλια. Οι πολιτικές ευθύνες που αναλαμβάνουν αναφορικά με την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη στο μεγαλύτερο συνδικάτο του δημοσίου είναι τεράστιες. Με τι ανταλλάγματα άραγε; ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ απόλυτα ταυτισμένες με τις κυβερνητικές επιλογές έδειξαν τις προθέσεις τους ήδη από τις εκλογές αντιπροσώπων για την 91η ΓΣ, όπου με δικές τους ψήφους έγιναν αποδεκτές υβριδικές εκλογές σε 19 ΣΕΠΕ. Επέλεξαν για άλλη μια φορά να αξιοποιήσουν τα σκοτεινά δωμάτια της εξουσίας για να εξασφαλίσουν θέσεις στον μηχανισμό της συνδιαχείρισης και συνδιοίκησης.

Ειδικότερα στις εκλογές-παρωδία για τα ΠΥΣΠΕ Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης και το ΑΠΥΣΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχουν μόνο τα 3 ψηφοδέλτια των παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ. Ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δεν καταθέσαμε ψηφοδέλτιο, όπως από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν ηλεκτρονικές εκλογές δηλώσαμε και ενώ ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα επανεκλέγονταν αιρετοί από το ψηφοδέλτιό μας, όπως συνέβη στις τελευταίες πραγματικές εκλογές στα ΠΥΣΠΕ Δυτ. Θεσ/νίκης και Πιερίας και στο ΑΠΥΣΠΕ καθώς και άλλα ΠΥΣΠΕ, όπως διαφαίνεται από τις πρόσφατες  εκλογές των συλλόγων. Αντίθετα ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ και ΔΙΚΤΥΟ επέλεξαν και σε τοπικό επίπεδο να συμμετέχουν στις εκλογές παρωδία, παρά τη συγκλονιστική αποχή του 95% κατά την προηγούμενη προσπάθεια εφαρμογής και παρά το γεγονός ότι μια σειρά από Σ.Ε.Π.Ε. της περιοχής (και πάνω από 50 πανελλαδικά, όπως και 37 ΕΛΜΕ) δηλώνουν την αντίθεσή τους στις ηλεκτρονικές εκλογές, καλώντας τα μέλη τους σε ΑΠΟΧΗ, διατηρώντας με συνέπεια  την ίδια ενιαία σε όλο το συνδικάτο στάση που κρατήσαμε και στις προηγούμενες εκλογές! 

Διαπιστώνουμε μάλιστα ότι στα ψηφοδέλτιά τους,  παίρνουν θέση και πρώην ανώτερα στελέχη της εκπαιδευτικής πυραμίδας, ενώ την ώρα που ο κλάδος δίνει έναν μεγαλειώδη αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση και στα σχέδια διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβάνονται και πολλοί/ες από αυτούς που αποφάσισαν να σταθούν απέναντι στον κλάδο και τις αποφάσεις του!

ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΔΙΚΤΥΟ λένε ΝΑΙ στις εκλογές της ηλεκτρονικής δημοκρατίας τους οι οποίες:

  • Ελέγχονται πλήρως από το κράτος και το ΥΠΑΙΘ, 
  • Δεν διασφαλίζουν την ταυτότητα του ψηφοφόρου με αποτέλεσμα οι κωδικοί συμμετοχής να μπορούν εύκολα να δοθούν έναντι εξυπηρετήσεων,
  • Δεν προστατεύουν την μυστικότητα της ψηφοφορίας 
  • ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να γνωστοποιούνται οι κατάλογοι ψηφισάντων τόσο στην εφορευτική επιτροπή(!) όσο και στα σωματεία κι επομένως μπορεί εύκολα να γίνει νοθεία και χάλκευση των αποτελεσμάτων 
  • ο ψηφοφόρος δύναται να αλλάξει μέχρι 5 φορές την ψήφο του στη διάρκεια της ημέρας(!!!)
  • δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις αρχές διαφάνειας

Εκλεγέντες σε μια τέτοια παρωδία, είναι πιο δοτοί κι από τους δοτούς!

Στο επιχείρημα των παρατάξεων ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ ότι οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται εκπροσώπους που να υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους, διαμηνύουμε ότι δεν έχουμε τόσο κοντή μνήμη! Θυμίζουμε σε όλους και όλες ότι σε όσα Συμβούλια δεν υπήρχε αιρετός των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ  δεν κατήγγειλαν και πολύ περισσότερο δεν συνέβαλαν στο μπλοκάρισμα των διαδικασιών που καταστρατηγούσαν τα εργασιακά δικαιώματα αναπληρωτών ή και μόνιμων εκπαιδευτικών στις τοποθετήσεις (δεν αποτελούσαν φαίνεται πρόβλημα οι παράνομες μετακινήσεις ή η απόκρυψη κενών…), δεν είδαμε ούτε μία καταγγελία, έστω μία ανακοίνωση που να θίγει τη στάση της Διεύθυνσης και των Διευθυντ(ρι)ών Εκπαίδευσης, δεν πήραν θέση για τη βιομηχανία αναφορών και ΕΔΕ κλπ. κλπ. 

Τους προκαλούμε την ίδια στιγμή να μετρήσουν τις καταγγελίες, τις παραστάσεις διαμαρτυρίας και τις δυναμικές κινητοποιήσεις των σωματείων μας που έβαλαν φρένο στις αυθαιρεσίες της διοίκησης και να αναζητήσουν τον ρόλο τους σ’ αυτές. Τους προκαλούμε παραπέρα να ανατρέξουν στις δεκάδες ενημερώσεις και καταγγελίες των αιρετών που εξέλεξαν τα προηγούμενα χρόνια οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, λειτουργώντας ακριβώς όπως οφείλουν τα αιρετά μέλη, ως το μάτι και το αυτί του κλάδου στα άβατα των υπηρεσιακών συμβουλίων  στηρίζοντας και παλεύοντας για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, υπερασπιζόμενοι τη συλλογική έκφραση του κόσμου της εκπαίδευσης. 

Δεν μας πείθουν λοιπόν ότι ξαφνικά θέλουν να ελέγξουν τη διοίκηση και να προασπίσουν τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών! Με την απόφαση τους να κατέβουν στις εκλογές με πρόσχημα τους αιρετούς, προσφέρουν ζηλευτή εκδούλευση στην Κεραμέως, νομιμοποιούν το βαθύ αντιδημοκρατικό σχέδιο για άφωνα και αδύναμα συνδικάτα. Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός των ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ, της συνδιαλλαγής, της συναίνεσης και της υποταγής, παρότι γνωρίζει ότι οι εκλογές είναι νόθες και τα αποτελέσματα τους παράγουν νόθους αιρετούς, επιλέγει να τις νομιμοποιήσει με τη συμμετοχή της.

Συνάδελφοι/ισσες,

Περισσσότερο από τρία χρόνια τώρα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ξεδιπλώνει όλο τον αντιδραστικό της σχεδιασμό, επιδιώκοντας τόσο την διάλυση του δημόσιου σχολείου όσο και τη συκοφάντηση και απαξίωση των σωματείων. 

Οι ηλεκτρονικές κάλπες δεν είναι απλά ένα τεχνολογικό εργαλείο «ψηφιακής αναβάθμισης». Στην πραγματικότητα επιδιώκεται η κατίσχυση του νόμου Χατζηδάκη. Η χειραγώγηση των εργαζομένων μέσα από ελεγχόμενη πληροφόρηση και η επιστροφή στην εποχή του «άβατου» των αιρετών, που αποτελούσαν τη συνέχεια της διοίκησης και μεταπηδούσαν με ευκολία από τις θέσεις των αιρετών στις θέσεις της διοίκησης κι αντίστροφα, είναι η «συνδιαχείριση» που εξυπηρετεί τις πολιτικές τους. Οι εκλογές αυτές  νομιμοποιούν τον νόμο Χατζηδάκη και τις πρακτικές μιας κυβέρνησης που δε θέλει ενεργά συνδικάτα, που επιδιώκει τον πλήρη έλεγχό τους και την αποκοπή των εργαζομένων από τις συλλογικές διαδικασίες.

Ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή ότι δε θα συμπράξουμε στον εξευτελισμό των σωματείων.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς να απέχουν από τις ηλεκτρονικές εκλογές. Να ηττηθεί για μια ακόμα φορά η Κεραμέως και οι αντιδημοκρατικές επιλογές της

ΚΑΛΟΥΜΕ τους/τις εκπαιδευτικούς να γυρίσουμε την πλάτη στις παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ που θέλουν να ξεπουλήσουν τους αγώνες μας στο όνομα μιας δήθεν εκπροσώπησης αλλά στην πραγματικότητα για τις πολιτικές επιλογές των κομμάτων τους και τις προσωπικές επιδιώξεις των στελεχών τους

ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΟΧΗ, η συλλογική απάντησή μας στην κοροϊδία και τον εξευτελισμό!

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Θεσσαλονίκης και Κεντρ. Μακεδονίας

Μοιραστείτε το άρθρο