Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία  

253Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Από το Κίεβο η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δηλώνει τη συνέχιση της υποστήριξης της Αθήνας. Καταγγέλλει τα εγκλήματα στην Μαριούπολη και ζητάει τη λογοδοσία των υπευθύνων εγκλημάτων σε αστικές πειοχές. Ενώ διαφημίζει τον ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές έχουν μείνει περίπου 4,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Ουκρανίας, σχεδόν το 10% του πληθυσμού της χώρας πριν από τον πόλεμο. Αυτό γνωστοποίησε στο αποψινό βιντεομήνυμα μήνυμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Όπως είπε, οι διακοπές ηλεκτροδότησης επηρεάζουν την πρωτεύουσα Κίεβο και άλλες δέκα περιοχές της ουκρανικής επικράτειας. Απηύθυνε δε έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι καιρός για φωτεινές επιγραφές και βιτρίνες καταστημάτων.

Η Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)  ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν βρήκε καμία ένδειξη κάποιας αδήλωτης πυρηνικής δραστηριότητας σε τρεις τοποθεσίες στην Ουκρανία που επιθεώρησε κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, απαντώντας έτσι στους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι είναι σε εξέλιξη εργασίες κατασκευής «βρόμικής βόμβας». «Από την τεχνική και επιστημονική μας αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που έχουμε μέχρι στιγμής, δεν προέκυψε καμία ένδειξη για αδήλωτες πυρηνικές δραστηριότητες και υλικά σε αυτές τις τρεις τοποθεσίες».

Bαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσε με επιτυχία νέο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο που πρόκειται σύντομα να ενταχθεί στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό στο πλαίσιο των τελικών δοκιμών του, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Όπως αναφέρει, το Generalissimus Suvorov εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό πύραυλο Bulava με ψεύτικη κεφαλή στη βόρεια Λευκή Θάλασσα, ο οποίος έφτασε στο πεδίο των δοκιμών στην Καμτσάτκα της Ρωσικής Άπω Ανατολής. Οι πύραυλοι αυτοί είναι σχεδιασμένοι για να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Ο ουκρανός πρόεδρος αρνείται να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου στην Ινδονησία, αν λάβει μέρος σε αυτή ο ρώσος πρόεδρος. Αυτό δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο με την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο Πούτιν έχει προσκληθεί από τον Ινδονήσιο πρόεδρο Τζόκο Ουιντόντο, αλλά δεν έχει ακόμη δηλώσει αν ή όχι να πάει στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί. Η Τζακάρτα από την πλευρά της δέχθηκε πίεση από τη Δύση να αποκλείσει τον Πούτιν από την σύνοδο. Η Ινδονησία τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κατά τη συνάντηση που είχε στην ουκρανική πρωτεύουσα με τον Ζελένσκι, η Σακελλαροπούλου του μετέφερε τη συνέχιση της υποστήριξης της Αθήνας προς το Κίεβο. Παραθέτουμε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«Η σημερινή μου παρουσία στο Κίεβο δηλώνει την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση της Ελλάδας προς εσάς και τον ηρωικό ουκρανικό λαό, που βιώνει ήδη επί εννιά σχεδόν μήνες σκληρή δοκιμασία εξαιτίας της απρόκλητης και αδικαιολόγητης ρωσικής στρατιωτικής εισβολής».
«Σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να το πράττουμε για όσο χρόνο χρειαστεί».
«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας που η Ρωσία επιχειρεί να επιβάλει».
«Δεν θα ξεχάσουμε τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Μαριούπολη σε βάρος των αθώων και ειρηνικών κατοίκων της, μια πόλη με ελληνικό όνομα και με παρουσία σημαντικού πληθυσμού ελληνικής καταγωγής».
«Θέλω να καταδικάσω με τον πιο έντονο τρόπο τις απαράδεκτες ρωσικές επιθέσεις που έχουν στόχο την καταστροφή κρίσιμων αστικών υποδομών της Ουκρανίας ενόψει του επερχόμενου χειμώνα και συνιστούν εγκλήματα πολέμου, αφού στρέφονται κατά αμάχων. Η Ελλάδα τάσσεται σθεναρά υπέρ της λογοδοσίας των υπαιτίων για τα εγκλήματα αυτά».
«Διαθέτουμε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβο για τους Συμμάχους, που επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία».

 

Μοιραστείτε το άρθρο