Νέο δόγμα ΗΠΑ: Θεμελιώδη κίνδυνο η Κίνα, έντονη απειλή η Ρωσία – Πούτιν: Η Δύση παίζει βρόμικο» παιχνίδι γύρω από την Ουκρανία

246Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Το Πεκίνο «είναι ο μοναδικός ανταγωνιστής που έχει ταυτόχρονα την πρόθεση να τροποποιήσει την παγκόσμια τάξη, ενώ η η Ρωσία συνιστά άμεση και έντονη απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, αναφέρεται στο νέο αμερικανικό δόγμα. Ο ρώσος πρόεδρος απάντησε ότι ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο επικίνδυνη δεκαετία μετά το τέλος του Β’ΠΠ, με τη Δύση να παίζει ένα «επικίνδυνο, αιματηρό και βρόμικο» παιχνίδι γύρω από την Ουκρανία και ευθύνεται για τον πόλεμο.

> Για την ασφάλεια των ΗΠΑ τις επόμενες δεκαετίες η Κίνα συνιστά «θεμελιώδη» κίνδυνο, ενώ η Ρωσία αποτελεί μια «έντονη απειλή». Αυτό αναφέρεται στο νέο αμερικανικό αμυντικό δόγμα του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και καθορίζει τη στρατηγική των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τα επόμενα χρόνια. Το Πεκίνο «είναι ο μοναδικός ανταγωνιστής που έχει ταυτόχρονα την πρόθεση να τροποποιήσει την παγκόσμια τάξη και, ολοένα και περισσότερο, τα μέσα για να το κάνει». «Σε αντίθεση με την Κίνα, η Ρωσία δεν συνιστά συστημική απειλή για τις ΗΠΑ μακροπρόθεσμα. Αλλά είναι μια άμεση και έντονη απειλή για τα συμφέροντα και τις αξίες μας», υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν παρουσιάζοντας τη νέα στρατηγική.

Το νέο αμυντικό δόγμα δημοσιοποιήθηκε ταυτόχρονα με την πυρηνική και την αντιβαλλιστική στρατηγική των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι τα πυρηνικά όπλα τους προορίζονται για «την αποτροπή κάθε είδους στρατηγικής επίθεσης», ακόμη και με συμβατικά μέσα. «Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση πυρηνικού όπλου, όποια και αν είναι η ισχύς του, και τις πολύ μεγάλες επιθέσεις στρατηγικής φύσης, με χρήση μη πυρηνικών μέσων».

> Η απάντηση της ρωσικής πλευράς ήρθε διά στόματος του ίδιου του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο επικίνδυνη δεκαετία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε σε μακροσκελή ομιλία του διάρκειας τριών ωρών μιλώντας στη Μόσχα, στο think-tank Valdai Discussion Club. Τόνισε ότι υπάρχουν ξεκάθαροι και υπαρκτοί κίνδυνοι για το μέλλον της ανθρωπότητας, κατηγορώντας τη Δύση ως υπαίτια για μια σειρά προβλημάτων, από πολέμους και συγκρούσεις μέχρι ελλείψεις τροφίμων και ανθρωπιστικές κρίσεις.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας Πούτιν:

Το ΝΑΤΟ και η Δύση ευθύνονται για το ξέσπασμα του πολέμου, λέγοντας ότι η η Δύση δεν συμφώνησε σε πακέτο εγγυήσεων ασφαλείας που αξίωνε η Μόσχα προτού εξαπολύσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Δύση παίζει ένα «επικίνδυνο, αιματηρό και βρόμικο» παιχνίδι γύρω από την Ουκρανία, είπε ο Πούτιν τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα χρειαστεί στο τέλος να μιλήσουν με τη Ρωσία. Η Δύση έχει τυφλωθεί από την αποικιοκρατία και προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Δύση απέρριψε τις προσπάθειες της Μόσχας να οικοδομήσει καλές σχέσεις με την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ, επειδή είχε στόχο να καταστήσει τη Ρωσία ευάλωτη.

Το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας επιτρέπει στη χώρα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μόνο όταν βρίσκεται σε άμυνα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι η Μόσχα σκέφτεται να τα χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να ξαναρχίσει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, αλλά δεν είχε καμία απάντηση από την Ουάσινγκτον σχετικά με τις προτάσεις της Μόσχας για συνομιλίες σχετικά με την «στρατηγική σταθερότητα».

Κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί τις οικονομικές κυρώσεις και τις «έγχρωμες επαναστάσεις» εναντίον αντιπάλων καθώς η ίδια δεν μπορεί να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις την ανερχόμενη οικονομική και πολιτική δύναμη της Ασίας.

Οι ΗΠΑ απαξίωσαν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χρησιμοποιώντας το αμερικανικό δολάριο ως όπλο, επισημαίνοντας ότι πιστεύει πως θα επιταχυνθούν οι κινήσεις άλλων χωρών για τη μείωση της εξάρτησής τους από το αμερικανικό δολάριο σε ό,τι αφορά το διεθνές εμπόριο.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα βρίσκονται σε «άνευ προηγουμένου επίπεδο», χαρακτηρίζοντας τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ έναν «στενό φίλο».

Για την ρωσική οικονομία, ξεπέρασε την «κορυφή» της οικονομικής αναταραχής από τις δυτικές κυρώσεις, λέγοντας ότι οι δυτικές απόπειρες για «κατάρρευση» της ρωσικής οικονομίας απέτυχαν και ότι η ρωσική οικονομία προσαρμόστηκε στη νέα οικονομική πραγματικότητα.

> Η Μόσχα συνέχισε δια στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι τον Μάρτιο αποσύρθηκε από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία «με εντολή» των ΗΠΑ, παρόλο που είχε επιτευχθεί «μια πολύ, πολύ δύσκολη ισορροπία» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. «Το κείμενο ήταν πράγματι έτοιμο. Και τότε, ξαφνικά, η ουκρανική πλευρά εξαφανίστηκε από το ραντάρ, δεν ήθελε πλέον να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, επισημαίνοντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκρινε «προφανές» ότι «μια τέτοια απόρριψη των ήδη συμφωνημένων συμφωνιών συνέβη σαφώς με εντολή της Ουάσινγκτον». «Η ουκρανική πλευρά δήλωσε την απροθυμία της να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, και στη συνέχεια αυτή η απροθυμία μετατράπηκε στην πραγματικότητα σε νόμο που απαγορεύει στην ουκρανική πλευρά και στον ουκρανό πρόεδρο και σε όλους τους άλλους να διαπραγματεύονται με τη Ρωσία και με τον πρόεδρο Πούτιν», δήλωσε ο Πεσκόφ.

> Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του, απέκλεισε κάθε πιθανότητα συνομιλιών με τη Μόσχα, καταγγέλλοντας την «προσχεδιασμένη ρητορική» του Πούτιν. Η Ουκρανία θα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις εάν η Ρωσία σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορά της, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα.

> Σειρά στη ρωσική πρωτεύουσα πήρε ο υποδιευθυντής του τμήματος μη διάδοσης πυρηνικών όπλων του υπουργείου Εξωτερικών Κονσταντίν Βορόντσοφ, ο οποίος είπε ότι: Τους «εμπορικούς δορυφόρους» των ΗΠΑ μπορεί να βάλει στο στόχαστρο η Μόσχα, εφόσον οι χώρες αυτές εμπλακούν στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Ημι-πολιτικές υποδομές μπορεί να γίνουν νόμιμοι στόχοι αντιποίνων», δήλωσε, σύμφωνα το πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Αναφερόμαστε στην εμπλοκή εξαρτημάτων υποδομών του διαστήματος για μη στρατιωτικούς σκοπούς, περιλαμβανομένων εμπορικών, από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε ένοπλες συγκρούσεις».

> Η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με «εμπλοκή» των ΗΠΑ στην ανάπτυξη βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή από το να υποβάλει καταγγελία στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας» σχετικά με «δραστηριότητες των ΗΠΑ που σχετίζονται με βιολογικά όπλα στο έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι η καταγγελία συνοδεύτηκε από σχέδιο ψηφίσματος. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στόχος του προγράμματος ήταν «η δημιουργία ενός μηχανισμού για την κρυφή εξάπλωση θανατηφόρων παθογόνων παραγόντων».

Μοιραστείτε το άρθρο