Ρωσία: Όχι άλλος πόλεμος – Όχι στην επιστράτευση, συγκέντρωση 24/10 στις 19:00 στα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος

Συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος Δευτέρα 24/10 Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης, Κίνηση Εθελοντών SCI-Hellas, FemArtAct

 Ειρηνική διαμαρτυρία με αφορμή την επέτειο του πολέμου τη Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022, ώρα 7μμ στα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος, Αθήνα —

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε η ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης στις 21/09, ότι θα επιστρατεύσει άλλες 300.000 άνδρες για να σταλούν στο μέτωπο της Ουκρανίας, ενώ ο υπουργός στρατιωτικών δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι μπορούν να επιστρατεύσουν 25 εκατομμύρια άνδρες, και ο αριθμός που αποφασίστηκε είναι μόνο το 1% από αυτούς. Το ίδιο βράδυ άρχισαν να παραδίδονται οι κλήσεις για στράτευση, povestka όπως λέγονται στα ρώσικα, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές με εθνικές μειονότητες και φτωχότερους πληθυσμούς, κάτι που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και διαμαρτυρίες. Άνδρες ακόμα και πάνω από τα 50, άνδρες με οικογένειες με μικρά παιδιά, φοιτητές, και άλλοι δέχθηκαν τα χαρτιά στο σπίτι τους.

Τεράστιες αντιδράσεις από δημοκρατικούς πολίτες διεθνώς, και από πολίτες και κινήματα στη Ρωσία που προχώρησαν σε απαγορευμένες διαδηλώσεις που αντιμετωπίσηκαν με βία και καταστολή, αλλά και συλλήψεις που εκτιμάται ότι φτάνουν τις 15.000 άτομα αν προστεθούν σ’ αυτές από την αρχή του πολέμου. Παράλληλα, χιλιάδες άνδρες εγκαταλείπουν άρον-άρον τη χώρα, για να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες και ζητούν καταφύγιο και υποδοχή, ενώ άλλοι κρύβονται.

Ο τραγικός 27χρονος ράπερ Ivan Vitalievich Petunin, με το καλλιτεχνικό όνομα Walker αυτοκτόνησε στις 30 Σεπτεμβρίου πέφτοντας από ένα υψηλό κτίριο στο Κρασνοντάρ, και άφησε μήνυμα όπου λέει ότι δεν θέλει να επιστρατευθεί, ότι δεν θέλει να πάρει όπλο και να σκοτώσει. Tο συγκλονιστικό μήνυμά του σε βιντεο στο κανάλι του, έλεγε:

“Αν παρακολουθείτε αυτό το βίντεο, σημαίνει ότι δεν είμαι πλέον ζωντανος”, έλεγε στους ακόλουθούς του στο κανάλι. “Δεν μπορώ να κουβαλώ την αμαρτία του φόνου στην ψυχή μου και δεν θέλω να το κάνω. Δεν προτίθεμαι να σκοτώσω για κανένα ιδανικό. Διαλέγω να παραμείνω για πάντα στην ιστορία ως ένας άνθρωπος που δεν υποστήριξε αυτό που συνέβαινε… Δεν είμαι έτοιμος να πάρω τα όπλα και να σκοτώσω το ίδιο μου το είδος”.

Τα φεμινιστικά κινήματα είναι στην πρωτοπορία των αντιδράσεων, ενώ πολλές γυναίκες αντιδρούν πηγαίνοντας στα στρατολογικά γραφεία και απαιτώντας να ακυρωθεί η επιστράτευση των παιδιών ή συζύγων τους, και συχνά κακοποιούνται ή συλλαμβάνονται. H Φεμινιστική Αντιπολεμική Αντίσταση δημοσιεύει καθημερινά πληροφορίες για κινητοποιήσεις και άλλες ενέργειες εναντίον του πολέμου, επίσης δημοσιεύει οδηγίες πώς να αποφύγουν οι επίστρατοι την υπογραφή του χαρτιού που θα τους υποβληθεί, όπως απαιτείται από το νόμο.

Μετά από επτά μήνες πόλεμο, η ρωσική κυβέρνηση κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της με την επιστράτευση, αφού δεν κατάφερε, όπως επιθυμούσαν οι φιλοπόλεμοι σε όλη τη γη, να γονατίσει τον ουκρανικό λαό που αντιστέκεται ειρηνικά ή με όπλα εναντίον της εισβολής.

Ενώνουμε τις φωνές μας με εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο και απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να υποδεχθούν και να διευκολύνουν δίνοντας άσυλο σε όλους τους αρνητές στράτευσης που καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα.

Υποστηρίζουμε το σύνθημα της Φεμινιστικής Αντιπολεμικής Αντίστασης:

“ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΤΗΝ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ”

Αυτολεξεί

Μοιραστείτε το άρθρο