Γαλλία κατά ΗΠΑ για κερδοσκοπία σε βάρος της Ευρώπης, από τις τιμές ρεκόρ που πουλά το υγροποιημένο αέριο

240Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο γάλλος πρόεδρος βγήκε ευθέως και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι επωφελείται από τον πόλεμο και αποκομίζει υπερκέρδη. Οι 27 της ΕΕ πελαγοδρομούν στο ενεργειακό και παραπέμπουν σε λεκτικές διατυπώσεις κάλυψης του ευρωπαϊκού διχασμού για ένα πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι κατέστρεψαν τους μισούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και ζητάνε διεθνείς παρατηρητές σε φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στην Χερσώνα.

Οι 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν… να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, σε μια προσπάθεια να περισώσουν ότι έχει απομείνει από μία επίπλαστη ευρωπαϊκή ενότητα. Ο διχασμός ανάμεσα δύο στρατόπεδα διασκεδάστηκε με την εμφάνιση προσέγγισης της γερμανικής πλευράς, αφού εφευρέθηκε… λεκτική φόρμουλα, αλλά με τα ουσιώδη να καθορίζονται στο μέλλον από τους υπουργούς Ενέργειας.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε άλλωστε ότι «υπάρχει ακόμη αρκετή συγκεκριμένη δουλειά που πρέπει να γίνει». Την πρώτη εξαίρεση φυσικά κατέγραψε η Ουγγαρία, της οποίας ο ακροδεξιός πρωθυπουργός δήλωσε ότι: «Πήραμε εξαίρεση από το πλαφόν στην τιμή του αερίου ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των προμηθειών αερίου της Ουγγαρίας». Επισήμανε δε, πως ακόμη κι αν υπάρξει κοινή προμήθεια αερίου στην Ευρώπη «αυτή δεν θα είναι υποχρεωτική για την Ουγγαρία».

Όμως, ο πρόεδρος της Γαλλίας ήταν αυτός που έκλεψε την παράσταση με τις μετέπειτα δηλώσεις του που καταφέρεται κατά της πολιτικής των ΗΠΑ και της κερδοσκοπίας της σε βάρος της Ευρώπης. Σε συνέντευξη μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την Ουάσινγκτον πως ενώ χρεώνει χαμηλά την ενέργεια στο εσωτερικό της «πουλά το φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε τιμές ρεκόρ». «Επιπλέον, η κρατική στήριξη στις ΗΠΑ φτάνει ως και  80% σε κάποιους τομείς, κάτι που εδώ (στην Ευρώπη) απαγορεύεται. Βλέπουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά», κάτι που «αυτή η τακτική καταστρατηγεί τους κανόνες του υπερατλαντικού εμπορίου», τόνισε.

Ο Μακρόν χαρακτήρισε τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία ως παραγωγούς ενέργειας που αποκομίζουν «υπερκέρδη» επωφελούμενοι από το «εισόδημα  που φέρνει ο πόλεμος». Από κοντά και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ ο οποίος επέκρινε τις ΗΠΑ για την πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές εταιρείες σε «τετραπλάσιες τιμές από αυτές που το πουλάει» στο εσωτερικό.

Στην αμερικανορωσική αντιπαράθεση… ΗΠΑ και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται ότι δεν επιθυμούν διπλωματική λύση. Ο μεν υπουργός Εξωτερικών τον ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι: «Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο πρόεδρος Πούτιν όχι μόνο δεν είναι πρόθυμος για ουσιαστική διπλωματία αλλά αντιθέτως συνεχίζει να πιέζει προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Ενώ από τη ρωσική πλευρά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ότι ο ρώσος πρόεδρος είναι ανοιχτός σε συνομιλίες για το ουκρανικό από την αρχή. Αλλά η θέση του Κιέβου έχει αλλάξει γιατί «έχει καθοδηγηθεί να μη συνεχίσει συνομιλίες με την Ρωσία. Και τώρα έχουμε τον ουκρανικό νόμο που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις».

Στο πεδίο των συγκρούσεων… Συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά υποδομών και εγκαταστάσεων, με τον υπουργός Ενέργειας να αναφέρει ότι οι Ρώσοι κατέστρεψαν τους μισούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και το 30-40% των ενεργειακών υποδομών συνολικά.

Η Ουκρανία ζήτησε σήμερα να σταλεί μια διεθνής ομάδα παρατηρητών στο φράγμα της Καχόφσκα, στην περιοχή της Χερσώνας. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τους Ρώσους ότι ναρκοθέτησαν το φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού που βρίσκεται στην περιοχή της Χερσώνας, η οποία ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις. «Στην περίπτωση καταστροφής του φράγματος, το κανάλι της Βόρειας Κριμαίας (Πιβνίτσνο Κρίμσκι) απλώς θα εξαφανιστεί» και αυτό θα συνιστούσε «καταστροφή», προειδοποίησε, εξηγώντας ότι περισσότερες από 80 πόλεις, μεταξύ των οποίων και εκείνη της Χερσώνας, θα βρίσκονταν στη ζώνη της αιφνίδιας πλημμύρας.

«Ο πυρηνικός εκβιασμός δεν λειτούργησε, επομένως τώρα προσπαθούν να τρομάξουν τους πάντες ανατινάζοντας το φράγμα Καχόβσκα. Στόχος τους είναι να μας κάνουν να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με  τους όρους τους. Αλλά δεν θα τα καταφέρουν. Η Ουκρανία δεν θα υποκύψει στην ειρήνη με εξαναγκασμό», έγραψε σε ανάρτησή του ο επικεφαλής του γραφείου του υκρανού προέδρου Αντρέι Γέρμακ. Οι ρωσικές αρχές αρνούνται ότι έχει ναρκοθετηθεί το φράγμα και χαρακτήρισαν «ψέματα» τις δηλώσεις του Ζελένσκι.

Μοιραστείτε το άρθρο