Παρίσι: Μεγάλη διαδήλωση κατά της ακρίβειας, πρόκριμα για την απεργία της Τρίτης 18 Οκτωβρίου

Η πορεία που διοργάνωσε η συμμαχία της αριστεράς και οικολογίας Nupes αυτή την Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022 στο Παρίσι συγκέντρωσε 140.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Ένα παλαϊκό κύμα ενάντια στην ακρίβεια που σηματοδοτεί την επιστροφή των διεκδικήσεων στον δρόμο και θεωρείται πρόκριμα για την απεργία που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 18 Οκτωβρίου.

Εργαζόμενοι, συνδικαλιστικές ενώσεις, κίτρινα γιλέκα, σοσιαλιστές, περιβαλλοντιστές και κομμουνιστές διαμαρτυρήθηκαν στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, ενάντια στο «υψηλό κόστος ζωής και την κλιματική αδράνεια».

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία κατασκευής ενός νέου Λαϊκού Μετώπου» , δήλωσε ο Jean-Luc Mélenchon από την εξέδρα. Δεκαπέντε πολιτικά κόμματα είχαν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν, καθώς και περίπου είκοσι σύλλογοι και δεκατρείς οργανώσεις νεολαίας. Στην κεφαλή της πορείας δίπλα στον Mélenchon, η πρόσφατα βραβευμένη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας Annie Ernaux.

Παρόντα τα “Κίτρινα Γιλέκα”

“Οι ζωές μας αξίζουν περισσότερο από τα κέρδη σας”, “Η σύνταξη είναι καλή, η επίθεση είναι καλύτερη”, “Κοινωνικός καύσωνας, ο κόσμος διψάει για δικαιοσύνη”: τα μηνύματα που εμφανίζονται στα πανό έδειχναν την εικόνα ενός πλήθους έτοιμο να αντιπαρατεθεί με τις κυβερνητικές πολιτικές. Αυξήσεις μισθών, αντίθεση στην ανεργία ή τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, το αίτημα για φόρο στα υπερκέρδη ήταν στο πρόγραμμα των αιτημάτων.

Αρκετά Κίτρινα Γιλέκα συμμετείχαν στην πορεία, φορώντας το διακριτικόγιλέκοτους έκανε διάσημους την εποχή των κινημάτων ενάντια στο υψηλό κόστος ζωής στα τέλη του 2018. «Όλοι θέλουμε αύξηση μισθού 52% όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies» , ανέφεραν στα πλακάτ τους.

Ραντεβού την Τρίτη

“Θα γίνει πόλεμος!”. Με αυτά τα λόγια ο Emmanuel Lépine, γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Χημικών Βιομηχανιών (FNIC) της CGT, σχολίασε την εντατικοποίηση των απεργιών στον πετροχημικό τομέα στη Γαλλία που για περίπου τρεις εβδομάδες έχουν παραλύσει τα διυλιστήρια Total και ExxonMobil.

Σχεδόν 9.000 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης στη Γαλλία το τρίτο τρίμηνο, ρεκόρ για τα τελευταία 25 χρόνια. Συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σε όλη τη Γαλλία εν μέσω πληθωρισμού ρεκόρ που ζητούν αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και την παραίτηση του προέδρου.

Η Total έσπασε το ρεκόρ για το καλύτερο «καθαρό αποτέλεσμα» που πέτυχε ποτέ γαλλική εταιρεία: 19 δισεκατομμύρια κέρδη σε μόλις 6 μήνες. Ο διευθύνων σύμβουλός της, Patrick Pouyanné, είδε τον μισθό του να αυξάνεται κατά 52% το 2021, φτάνοντας τα 500.000 ευρώ το μήνα. Οι μέτοχοι της εταιρείας επωφελήθηκαν από μερίσματα άνω των 2,6 δισ. τον Σεπτέμβριο. Για τους εργάτες τίποτα…

Μ.Γ.Μ.

Μοιραστείτε το άρθρο