Αντιπυραυλική ασπίδα για την Ουκρανία ζητάει από τους Δυτικούς το Κίεβο, σε αμέριστη υποστήριξη σπεύδει η G7

230Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί εδώ και καιρό στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέει η Μόσχα. Οι ηγέτες της G7 δεσμεύτηκαν να παράσχουν οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική, διπλωματική και νομική υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν το μπαράζ των πυραυλικών χτυπημάτων, προκαλώντας πολλά προβλήματα ηλεκτροδότησης αφού επλήγη το 30% των σταθμών.

Τη συνδρομή της ομάδας των G7 ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας, ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στην διαδικτυακή σύνοδο των ηγετών της. «Σας ζητώ να ενισχύσετε τη γενική προσπάθεια για να βοηθήσετε οικονομικά στη δημιουργία μιας αντιπυραυλικής ασπίδας για την Ουκρναία. Εκατομμύρια άνθρωποι θα ευγνωμονούν την G7 για μια τέτοια βοήθεια», είπε ο Ζελένσκι στη διαδικτυακή σύνοδο των ηγετών των χωρών της G7, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική προεδρία.

Ζήτησε επίσης να επιβληθούν νέες σκληρές κυρώσεις στη Μόσχα, ενώ απέκλεισε και το ενδεχόμενο συνομιλιών με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με αυτόν τον ρώσο ηγέτη που δεν έχει μέλλον», είπε. «Η Ρωσία θέλει να προκαλέσει χάος στην Ουκρανία και σε όλον τον δημοκρατικό κόσμο και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα: πυραυλικά πλήγματα, την κατάληψη ενός πυρηνικού σταθμού, απειλές για πυρηνική καταστροφή, δολιοφθορά υποδομών στην Ευρώπη και μια σκόπιμη απόπειρα να καταστραφούν οι ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία».

Επιπλέον, ο ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τη G7 να στηρίξει την ανάπτυξη μιας διεθνούς αποστολής παρατηρητών στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, τονίζοντας πως η Μόσχα «θέλει να σύρει τη Λευκορωσία στον πόλεμο». Την Δευτέρα το Μινσκ ανακοίνωσε ότι δημιουργεί μα κοινή στρατιωτική δύναμη με τη Ρωσία και κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδιάζει μια επίθεση εναντίον της Λευκορωσίας, κάτι που διέψευσε σήμερα ο Ζελένσκι.

Η G7 δεσμεύτηκε να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, ενώ οι ηγέτες προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε χρήση από την Ρωσία πυρηνικών όπλων θα έχει σοβαρές συνέπειες. «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική, διπλωματική και νομική υποστήριξη και θα σταθούμε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί», υπογραμμίζει το ανακοινωθέν. «Διαβεβαιώσαμε τον πρόεδρο Ζελένσκι ότι είμαστε απτόητοι και σταθεροί στη δέσμευσή μας να παρέχουμε την υποστήριξη που χρειάζεται η Ουκρανία για να διατηρήσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

Από κοντά και το ΝΑΤΟ, με τον γενικό γραμματέα του Γενς Στόλτενμπεργκ να στέλνει το μήνυμα ότι «το ΝΑΤΟ θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί». «Οι απόπειρες προσαρτήσεων, η μερική επιστράτευση και η απερίσκεπτη πυρηνική ρητορική του αντιπροσωπεύουν την πιο σημαντική κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου», δήλωσε.

Προς ικανοποίηση του αιτήματος του Κιέβου για περισσότερα αντιπυραυλικά συστήματα, η Γερμανία έστειλε στην Ουκρναία το πρώτο από τα τέσσερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας IRIST SLM, σύμφωνα με πηγή του γερμανικού υπουργείου Άμυνας που αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel. Η παράδοση του πρώτου IRIS-T SLSM επισπεύστηκε στον απόηχο του μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε ο ρωσικός στρατός σε διάφορες περιοχές της ουκρανικής επικράτειας.

Η Γαλλία γνωστοποίησε την απόφασή της να αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία της σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Όπως αναφέρουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης κατά την ακρόασή του ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής Γερουσίας ο υπουργός ‘Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ ανακοίνωσε σήμερα ότι σε συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας ο πρόεδρος Μακρόν αποφάσισε, μετά από πρόταση του αρχηγού του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, την αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων και τανκς τύπου Leclerc στη Ρουμανία, μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale στην Λιθουανία και ενός λόχου πεζικού στην Εσθονία.

«Απόλυτο φασίστα» χαρακτήρισε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο μιλώντας στο κοινοβούλιο και τόνισε ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία. Όπως αναφέρει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Αλεξάντερ ντε Κρόο έκανε λόγο για «έναν πολεμoχαρή και επικίνδυνο άνθρωπο στη Μόσχα, έναν υπερεθνικιστή που θέλει να υπονομεύσει τον δυτικό τρόπο ζωής μας, έναν απόλυτο φασίστα που μετρά το μεγαλείο της χώρας του με την πτώση του άλλου».

Αντίθετα, την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ζήτησε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. «Η κατάπαυση του πυρός δεν χρειάζεται να είναι μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας» είπε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Cicero και τη Berliner Zeitung. «Όποιος πιστεύει ότι αυτός ο πόλεμος θα ολοκληρωθεί μέσω ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων, δεν ζει σε αυτόν τον κόσμο. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική». Ο Όρμπαν κατηγόρησε μάλιστα τον αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν για τον συνεχιζόμενο πόλεμο… «Ο πόλεμος συνεχίζεται γιατί το θέλουν οι Αμερικανοί. Γι’ αυτό οι Αμερικανοί πρέπει να συμβιβαστούν με τους Ρώσους»… Υποστήριξε δε ότι μια συμφωνία μεταξύ του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να βοηθήσει στον τερματισμό της σύγκρουσης. «Ελπίδα για ειρήνη σημαίνει Ντόναλντ Τραμπ» ισχυρίστηκε ο ούγγρος πρωθυπουργός.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι οι ΗΠΑ είναι «ντε φάκτο» συμμετέχοντες στον πόλεμο στην Ουκρανία και ήταν «εδώ και πολύ καιρό», τονίζοντας ότι: «Αυτός ο πόλεμος ελέγχεται από τους Αγγλοσάξονες».

Στα πεδία των στρατιωτικών επιχειρήσεων… Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν το μπαράζ των πυραυλικών χτυπημάτων, πλήττοντας αρκετές φορές τις ίδιες περιοχές. Στόχος νέας ρωσικής επίθεσης έγινε και σήμερα η Ζαπορίζια, όπως έκανε γνωστό ο διοικητής της περιφέρειας Ολεξάντρ Σταρούχ. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Έμινε Ντζέπαρ, η Ρωσία εκτόξευσε τουλάχιστον δεκαπέντε πυραύλους στη Ζαπορίζια χθες το βράδυ, με στόχο «ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, ένα ιατρικό ίδρυμα και κτίρια κατοικιών». Αναφορές για επιθέσεις κατά την διάρκεια της νύχτας υπήρξαν επίσης για την περιοχή Ντνιπροπετρόβσκ και στην Βίνιτσκα. Επικαλούμενο τη Στρατιωτική Διοίκηση της Περιφέρειας, το Ukrainska Pravda αναφέρει ότι ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Ladyzhynska στη νοτιοδυτική πόλη Βινιτσκά βομβαρδίστηκε από δύο drones καμικάζι Shahed-136.

Να σημειωθεί πως έχουν αναφερθεί πολλά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, μετά τα χτυπήματα των ρωσικών δυνάμεων σε υποδομές και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που φθάνει το 30% του ουκρανικού δυναμικού. Η ουκρανική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τον πληθυσμό να «περιορίσει» την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος μετά τα ρωσικά πλήγματα που πραγματοποιούνται από χθες σε ενεργειακές εγκαταστάσεις σε αρκετές περιοχές.

Να ανακηρυχθεί το ιστορικό κέντρο της Οδησσού μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco ζήτησε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που φημίζεται για την αρχιτεκτονική του και έχει γίνει «στόχος ρωσικών βομβαρδισμών». Απευθυνόμενος με βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα 58 μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Unesco είπε ότι: «Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο κόσμος δεν θα κλείσει τα μάτια στην καταστροφή της κοινής ιστορίας μας, του κοινού πολιτισμού μας, της κοινής κληρονομιάς μας. Ένα από τα βήματα θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη του ιστορικού κέντρου της Οδησσού, μιας πανέμορφης πόλης, ενός σημαντικού λιμανιού στη Μαύρη Θάλασσα και μιας πηγής πολιτισμού για εκατομμύρια ανθρώπους σε πολλές, διαφορετικές χώρες», τόνισε.

Αυξάνονται οι περιορισμοί, οι απαγορεύσεις και οι διώξεις μέσα στην Ρωσία. Η ρωσική ρυθμιστική αρχή οικονομικών ζητημάτων Rosfinmonitoring συμπεριέλαβε τον αμερικανικό γίγαντα τεχνολογίας Meta Platforms Inc., στον οποίο ανήκουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram, όπως και το αντιπολεμικό νεολαιίστικο κίνημα Vesna στον κατάλογο των «τρομοκρατών και εξτρεμιστών», μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax. Σε όσα πρόσωπα ή οργανώσεις καταχωρηθούν στον κατάλογο της ρυθμιστικής αρχής, μπλοκάρουν όλους τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και τις κάρτες. Αυτή την στιγμή στον κατάλογο έχουν ήδη συμπεριληφθεί 534 οργανώσεις, τις οποίες η ρυθμιστική αρχή έχει αξιολογήσει ως εξτρεμιστικές ή τρομοκρατικές.

Μοιραστείτε το άρθρο