Αλληλοκατηγορούνται για «τρομοκρατία» και… έλλειψη βούλησης για διαπραγματεύσεις

228Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο ρώσος πρόεδρος κατηγορεί την Ουκρανία για «πράξη τρομοκρατίας» στη γέφυρα των στενών του Κερτς στην Κριμαία και ο ουκρανός πρόεδρος την Ρωσία ότι είναι «κράτος τρομοκράτης». Αντιφατικές δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με διαπραγματεύσεις, που επιρρίπτουν την ευθύνη στην Μόσχα και τουρκική πρόταση σε τέσσερα κράτη για σχετική διπλωματική πρωτοβουλία. Ρωσική απάντηση με σφυροκόπημα στην Ζαπορίζια.

Αρχικά, προχθές, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες να εμπλακούν διπλωματικά με Ρωσία και Ουκρανία, εφόσον η Μόσχα δείξει τέτοιο ενδιαφέρον κάτι που η Ουάσιγκτον δεν βλέπει ακόμη. Αμέσως, χθες, απάντησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα η οποία έκρινε τη δήλωση αυτή ως αντιβαίνουσα στη μέχρι τώρα αμερικανική πολιτική φανατικής υποστήριξης στο καθεστώς του Κιέβου.

Σήμερα ήρθε νέα σχετική δήλωση αμερικανού αξιωματούχου, του εκπροσώπου τους Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι, ο οποίος δήλωσε ότι αμφότερες οι πλευρές πρέπει να βρούν έναν τρόπο διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου αλλά ο Πουτιν δεν δείχνει ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο και θα καταστεί εφικτό εφόσον αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την ουκρανική επικράτεια.

Την ίδια ώρα, γινόταν γνωστό στην Τουρκία ότι η Άγκυρα ζήτησε από τις κυβερνήσεις τεσσάρων κρατών για μεσολάβηση στο ουκρανικό και διαπραγματεύσεις με την Ρωσία. Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ, η τουρκική κυβέρνηση απευθύνθηκε στις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Γερμανία και την Βρετανία να ενεργήσουν σχετικά.

Σίγουρα οι δηλώσεις δεν γίνονται μόνο αντανακλώντας τις πραγματικές επιδιώξεις της κάθε πλευράς, αλλά και για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Ιδιαίτερα τώρα που οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η ρωσική πλευρά θα εντείνει την επιθετικότητά της στην Ουκρανία, μετά τις τελευταίες προωθήσεις των ουκρανικών δυνάμεων, τα χτυπήματα στη ρωσική πλευρά και… τη μερική επιστράτευση στην Ρωσία.

Σχετικά με την έκρηξη στη γέφυρα των στενών του Κερτς στην Κριμαία και το πλήγμα στο ρωσικό γόητρο, ο πρόεδρος τη Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είπε σε συνάντηση με τον επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής ότι: «Οι δράστες, οι αυτουργοί και οι εντολείς είναι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες». «Δεν υπάρχει αμφιβολία. Πρόκειται για μια τρομοκρατική πράξη που στόχευε στην καταστροφή μιας πολιτικής υποδομής κρίσιμης σημασίας». Ο ρώσος πρόεδρος θα έχει αύριο Δευτέρα συνάντηση με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο ρωσικό πρακτορείο.

Παράλληλα, η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB υποστήριξε σήμερα ότι: «Από τις αρχές Οκτωβρίου, ο αριθμός των επιθέσεων εκ μέρους ουκρανικών μονάδων εναντίον των ρωσικών μεθοριακών εδαφών έχει αυξηθεί σημαντικά». Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία, οι επιθέσεις αυτές αφορούν κυρίως την περιοχή του Μπέλγκοροντ (συνορεύει με την περιφέρεια του Χαρκόβου), όπου οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών τις τελευταίες 40 ημέρες, φτάνοντας μέχρι τα σύνορα. Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης οι περιοχές του Μπριάνσκ και του Κουρσκ. «Την εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκαν περισσότεροι από 100 βομβαρδισμοί σε 32 κοινότητες, με χρήση του συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων, του πυροβολικού, όλμων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στα πεδία των μαχών… Οι ουκρανικές δυνάμεις γνωστοποιούν ότι ανακατέλαβαν 1.170 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών στην περιοχή της Χερσώνας αφότου ξεκίνησε την αντεπίθεσή της, στα τέλη Αυγούστου, όπως ανέφερε σήμερα η εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης του νότου Ναταλία Χουμενιούκ. Γενικότερα, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι τελευταίες επιτυχίες των Ουκρανών αναμένεται να φέρουν μεγαλύτερη επιθετικότητα από τις ρωσικές δυνάμεις ή ακόμη και να δικαιολογήσουν ευρύτερης κλίμακας επιχειρήσεις. Ίσως έτσι ερμηνεύονται και οι δηλώσεις των Αμερικανών ότι αυτοί θέλουν διάλογο κλπ, ενώ οι Ρώσοι το αντίθετο.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νέους βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Ζαπορίζια στα νότια, ενώ 49 ακόμα νοσηλεύονται τραυματισμένοι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους. Στη διάρκεια της νύχτας καταστράφηκε μερικώς κτίριο εννέα ορόφων, άλλα πέντε κτίρια διαμερισμάτων ισοπεδώθηκαν και πολλά ακόμα υπέστησαν ζημιές σε 12 ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ολεξάντρ Σταρούχ, Ζαπορίζια.

Η Ζαπορίζια «υφίσταται καθημερινά επιθέσεις με πυραύλους», κατήγγειλε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κάνοντας λόγο για «έγκλημα από πρόθεση» του ρωσικού στρατού στο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram. Η πόλη, που ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό, είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, μιας από τις τέσσερις που προσάρτησε η Ρωσία προ ημερών, με τις ρωσικές δυνάμεις να ελέγχουν περίπου το 70% αυτής.

Στο μέτωπο του Ντονμπάς, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι: «Ειδικά στην κατεύθυνση της Μπαχμούτ, όπου τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα τώρα, δίνονται πολύ σκληρές μάχες». Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημά του δυτικές χώρες να στείλουν στο Κίεβο μεγαλύτερες ποσότητες αντιαεροπορικών συστημάτων.

Μοιραστείτε το άρθρο