Χτύπησαν το σύμβολο της ρωσικής πολιτικής και της προσάρτησης της Κριμαίας

227Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ως ένα σοβαρό πλήγμα στην εικόνα των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και κατά της ρωσικής ηγεσίας εκτιμάται η έκρηξη στη γέφυρα των στενών του Κερτς που συνδέει την Κριμαία με την Ρωσία. Στρατηγική και συμβολική έκρηξη, της οποίας οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές στο Κρεμλίνο, γράφει σύσσωμος ο δυτικός Τύπος, με τους Ουκρανούς να πανηγυρίζουν και να κάνουν σχέδια ανακατάληψης όλων των περιοχών που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Τρεις νεκροί και ζημιές 8 εκατομμυρίων ευρώ προκάλεσε σύμφωνα με το Tass η έκρηξη σήμερα τα ξημερώματα πάνω στον αυτοκινητόδρομο της γέφυρας των 18 χιλιομέτρων που συνδέει την Ρωσία με την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, οι ρωσικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες γνωστοποιούν ότι φορτηγό εξερράγη στο οδικό τμήμα της γέφυρας, προκαλώντας φωτιά σε δεξαμενές καυσίμων ενός τρένου που κατευθυνόταν προς τη χερσόνησο της Κριμαίας. «Στις 06:07 στο οδικό τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας σημειώθηκε έκρηξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά, που προκάλεσε πυρκαγιά σε επτά βαγόνια τρένου που κατευθυνόταν προς την Κριμαία». Δύο τμήματα της γέφυρας που χρησιμοποιούνται από τα αυτοκίνητα έχουν υποστεί ζημιές. «Οι αψίδες για τη διέλευση των πλοίων δεν υπέστησαν ζημιά», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Για τους νεκρούς, το πρακτορείο RIA Novosti μετέδωσε ότι: «Πιθανώς πρόκειται για τους επιβάτες ενός αυτοκινήτου που ήταν δίπλα στο ανατιναχθέν φορτηγό. Από τη θάλασσα ανασύρθηκαν οι σοροί δύο ανδρών και μιας γυναίκας, έχουν διαπιστωθεί οι ταυτότητές τους». Παράλληλα, εντοπίστηκαν τα στοιχεία του φορτηγού και του ιδιοκτήτη του που ήταν δηλωμένο στην περιοχή του Κράσνονταρ, ενώ έχουν αρχίσει οι έρευνες στην κατοικία του ιδιοκτήτη του φορτηγού, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής επιτροπής ερευνών. Να σημειωθεί ότι οι Ουκρανοί τονίζουν ότι το φορτηγό κινείτο από την πλευρά της Ρωσίας προς την Κριμαία, ενώ αναφέρουν διάσταση ανάμεσα στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τους μισθοφόρους με το γενικό επιτελείο και το στρατό.

Το Κίεβο δεν κρύβει τη χαρά του. Ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, έγραψε στο Twitter ότι αυτή είναι μόνο «η αρχή», χωρίς ωστόσο να πει άμεσα πως η Ουκρανία αναλαμβάνει την ευθύνη. «Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί από οτιδήποτε κατέχει», έγραψε. Ο ίδιος είχε πεί σε συνέντευξή του στις 22 Σεπτεμβρίου ότι «η γέφυρα Κερτς στην Κριμαία είναι στόχος γιατί είναι παράνομη κατασκευή».

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι πίσω από την έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς, είναι οι μυστικές υπηρεσίες του Κιέβου. «Η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας είναι επιχείρηση των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών Sbu», μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο UNIAN, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή στην αστυνομία.

Από την Sbu, προς το παρόν δεν υπάρχει πάντως κανένα επίσημο σχόλιο. Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου για την Ασφάλεια και την Άμυνα της Ουκρανίας, Ολέκσι Ντανίλοφ, έκανε ένα σαρκαστικό tweet για την επίθεση στη γέφυρα… ότι η έκρηξη ήταν «δώρο» για τα χθεσινά 70α γενέθλια του προέδρου Πούτιν. Ο Ντανίλοφ δημοσίευσε στο Twitter δίπλα στις εικόνες της καιόμενης γέφυρας τη φωτογραφία της Μέριλιν Μονρόε τραγουδώντας το Happy Birthday Mr. President.

Η ρωσική πλευρά πνέει τα μένεα. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, σε ανάρτησή της στο Telegram γράφει ότι «η αντίδραση του καθεστώτος του Κιέβου στην καταστροφή πολιτικών υποδομών μαρτυρεί τον τρομοκρατικό χαρακτήρα του». Ενώ ρώσοι αξιωματούχοι στην Κριμαία απέδωσαν την έκρηξη σε «τρομοκρατική επίθεση».

Η ζημιά που προκλήθηκε περιπλέκει τον ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων που επιχειρούν στη νότια Ουκρανία και κυρίως την Χερσώνα και την Ζαπορίζια. «Η κατάσταση για τις προμήθειες, από τρόφιμα μέχρι καύσιμα και όπλα, στην Κριμαία και την περιοχή της Χερσώνας, γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τους Ρώσους», είπε ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Βαντίμ Ντενισένκο, προσθέτοντας ότι: «επομένως, από αυτή την άποψη, αυτό είναι προφανώς ένα μεγάλο πλεονέκτημα για όλους μας».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πάντως ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται στις περιοχές Μικολάιβ, Κρίβι Ριχ και Ζαπορίζια στα νότια της Ουκρανίας θα μπορούν να λάβουν όλα τα εφόδια που χρειάζονται μέσω των χερσαίων και των ναυτικών διαδρόμων που υπάρχουν, μετά τη σοβαρή ζημιά που προκλήθηκε από τη σημερινή έκρηξη.

Προς το βράδυ η γέφυρα δόθηκε στην κυκλοφορία για τα οχήματα, ενώ ξεκίνησαν και πάλι τα δρομολόγια των τρένων που είχαν διακοπεί.

Μοιραστείτε το άρθρο