Νέα τάξη χωρίς την Ρωσία, βλέπουν οι Βρυξέλες – Διαρκής ειρήνη στην Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Ρωσία, λέει η Μέρκελ

225Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει το 8ο πακέτο κυρώσεων στην Ρωσία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί με ψήφισμά του σε μαζική αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Το Κίεβο ζητάει την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην εναρκτήρια σύνοδο των 44 ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

> Από βήματος της εναρκτήριας συνόδου της νεοδημιουργηθείσας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας των 44 κρατών της Γηραιάς Ηπείρου (27 της ΕΕ και 17 υπό ένταξη ή μη μέλη ή γειτονικές χώρες), ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ διακήρυξε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες σηματοδοτούν την απομόνωση της Ρωσίας και θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια νέα τάξη χωρίς τη Μόσχα. «Κατά τη συνάντηση θα αναζητηθεί μια νέα τάξη χωρίς τη Ρωσία», δήλωσε στην Πράγα.

> Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι αυτή τη μέρα βγήκε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ να πεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη στην Ευρώπη χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας. Σε εκδήλωση της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung στο Μόναχο, είπε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθεί μία διαρκής ειρήνη με τη βοήθεια της Ρωσίας, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων DPA. Φωνές ρεαλπολιτίκ ακούγονται εσχάτως, αν και από… πρώην ηγέτες κρατών.

> Στη σύνοδο της ΕΠΚ των 44 απευθύνθηκε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ο οποίος ζήτησε την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας προς υποστήριξη της ουκρανικής αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ και πάλι νέα όπλα. «Πρέπει να τιμωρηθεί ο επιτιθέμενος», είπε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. «Αυτόν τον πόλεμο πρέπει να τον κερδίσουμε τώρα, ώστε ο ρωσικός στόλος να μην μπορέσει να μπλοκάρει άλλα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο ή σε οποιαδήποτε άλλη θάλασσα. Ώστε τα ρωσικά άρματα να μην φτάσουν στη Βαρσοβία ή την Πράγα», είπε ο Ζελένσκι.

> Σε ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές καλούν όλες τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς να καταδικάσουν απερίφραστα τα εικονικά δημοψηφίσματα και την απόπειρα της Ρωσίας να προσαρτήσει εδάφη δια της βίας. Καλούν τα κράτη μέλη της ΕΕ και άλλες χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία να αυξήσουν μαζικά τη στρατιωτική τους βοήθεια, ιδίως σε τομείς που έχει ζητήσει η ουκρανική κυβέρνηση. Τα διστακτικά κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην απαραίτητη στρατιωτική βοήθεια, η οποία θα συμβάλει στη συντόμευση του πολέμου.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη σύσταση ενός ad hoc διεθνούς δικαστηρίου «στο πλαίσιο του οποίου θα διωχθούν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και όλοι οι ρώσοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι και όσοι ενεργούν για λογαριασμό τους, ως υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, την έναρξη και τη διεξαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία». Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 504 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 36 αποχές.

> To Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε την όγδοη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ως απάντηση στην προσάρτηση των ουκρανικών περιφερειών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Το νέο πακέτο κυρώσεων εισάγει στη νομοθεσία της ΕΕ τη βάση για τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών που σχετίζεται με τη θαλάσσια μεταφορά ρωσικού πετρελαίου για τρίτες χώρες και περαιτέρω περιορισμούς στη θαλάσσια μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων του σε τρίτες χώρες. Όσον αφορά το εμπόριο, η ΕΕ επεκτείνει τις απαγορεύσεις προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και κατά ρώσων αξιωματούχων.

Κατά τον Μπορέλ: «Αυτό το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι απόδειξη της αποφασιστικότητάς μας να σταματήσουμε την πολεμική μηχανή του Πούτιν και να απαντήσουμε στην τελευταία του κλιμάκωση με πλαστά ‘δημοψηφίσματα’ και παράνομη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών. Χτυπάμε περαιτέρω την πολεμική οικονομία της Ρωσίας, περιορίζουμε τις δυνατότητες εισαγωγών/εξαγωγών της και βρισκόμαστε σε γρήγορο δρόμο για να απελευθερωθούμε από τη ρωσική ενεργειακή εξάρτηση. Στοχεύουμε επίσης τους υπεύθυνους για την παράνομη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών. Η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί».

> Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε σήμερα «αδιανόητο» να διενεργείται έρευνα για την πηγή διαρροής φυσικού αερίου στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι η Δύση δημιουργεί σκοπίμως εμπόδια στην έρευνα και ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας και της Gazprom από την έρευνα δείχνει ότι κάτι έχει να κρύψει.

> Το Κίεβο ανακοίνωσε σήμερα πως μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα ανακατέλαβε με την αντεπίθεσή του περισσότερα από 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών από τις ρωσικές δυνάμεις στον ουκρανικό νότο και συγκεκριμένα την περιφέρεια της Χερσώνας. Μάχες καταγράφονται στο βορειοανατολικό Λουγκάνσκ, ρωσικοί βομβαρδισμοί σε περιοχές στα νότια και τα ανατολικά.

> Στην Ρωσία, νέα κατηγορία περί εσχάτης προδοσίας απαγγέλθηκε κατά του πολιτικού και δημοσιογράφου Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, ο οποίος συνελήφθη τον Απρίλιο στη Μόσχα με την κατηγορία της διάδοσης «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό και συμμετοχής σε «ανεπιθύμητη οργάνωση» ενώ χαρακτηρίστηκε «ξένος πράκτορας», γράφει η Novaya Gazeta με αναφορά στο ρωσικό πρακτορείο Tass το οποίο επικαλείται πηγή της αστυνομίας, που αναφέρει ότι «επί ένα μεγάλο διάστημα συνεργαζόταν με μια από τις χώρες του ΝΑΤΟ».

> Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ουκρανία πίσω από την δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα, σύμφωνα με αναφορά των New York Times, γράφοντας ότι παράγοντες της ουκρανικής κυβέρνησης ενέκριναν την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο τον Αύγουστο κοντά στη Μόσχα. Κληθείς να σχολιάσει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πάντα υποστήριζαν ότι η Ουκρανία βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα τον Αύγουστο, επομένως ήταν «θετικό» ότι οι ΗΠΑ φαίνεται να συμμερίζονται αυτήν την εκτίμηση.

Μοιραστείτε το άρθρο