Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους δημόσιους και ελεύθερους χώρους, Τρίτη 4/10 στις 17:30 στην Πλατεία Κοτζιά

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΡΙΤΗ 4 Οκτωβρίου στις 5.30 μμ. στο Δημαρχείο Αθηνών (πλ. Κοτζιά)

Με αφορμή το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων (4/10), επισκεπτόμαστε ξανά τον Δήμαρχο Μπακογιάννη για να διαμαρτυρηθούμε για ακόμη μια φορά ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την de facto ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων της πόλης, ενάντια στην ταξική επίθεση του Δήμου στους φτωχότερους κατοίκους της Αθήνας, ενάντια στην κατασταλτική εκστρατεία κυβέρνησης και Δημοτικής Αρχής και σε αλληλεγγύη όσων αντιστέκονται στα σχέδια του κτηματομεσιτικού και τουριστικού κεφαλαίου.

Όπως φωνάζουμε εδώ και ενάμιση χρόνο, στεκόμαστε κόντρα στη διαχείριση των δημόσιων και ελεύθερων χώρων από ιδιωτικές εταιρίες που αποσκοπούν στην κερδοφορία από την εκμετάλλευση πλατειών, πεζοδρόμων, πάρκων και λόφων και στην αύξηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας εις βάρος των ενοικιαστών και των φτωχότερων κατοίκων. Θέλουμε οι πόλεις να ανήκουν σε μας που τις ζούμε, κι όχι σε τουρίστες, real estate επενδυτές, επιχειρηματίες, εργολάβους, αστυνομία και επαγγελματίες πολιτικάντηδες. Χαρακτηριστική είναι η οργανωμένη προσπάθεια να εδραιωθεί το επιχειρηματικό μοντέλο στους δημόσιους χώρους με τη νέα παράταση έως 15/1/2023 στη δυνατότητα δωρεάν χρήσης κοινόχρηστων χώρων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα της εστίασης, χωρίς την καταβολή τέλους στο Δήμο, που πρωτοεφαρμόστηκε προσχηματικά στο πλαίσιο των ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Θέλουμε οι δημόσιοι χώροι στις γειτονιές μας να σφύζουν από ζωή, να παραμείνουν ελεύθεροι και ανοιχτοί. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε ανάχωμα στις άνοστες καταθλιπτικές «εικόνες απ’ το μέλλον» μιας πόλης δίχως παγκάκια αλλά μόνο με τραπεζάκια, μιας πόλης με τα τσιμεντωμένα και φωταγωγημένα μονοπάτια στα άλση να διώχνουν τα λιγοστά πουλιά και τους «καλοστημένους» θάμνους να ξεριζώνονται και να ξαναφυτεύονται ανάλογα με το τι επιβάλλουν οι μίζες της Unison και κάθε ιδιωτικής εταιρίας που θέλει να κάνει μπίζνες στο δημόσιο χώρο με δημοτικά χρήματα από τις δικές μας τσέπες.

Χαιρετίζουμε τη Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων από το Πάρκο Κύπρου και Πατησίων που με τον αγώνα τους κέρδισαν την απόσυρση της Unison από το πάρκο και την αθώωση των 6 συναγωνιστών/τριων που με βία συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα, την Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Πάρκου Δρακόπουλου που στέκεται απέναντι στην έναρξη των εργασιών ανάπλασης του κτήματος Δρακόπουλου στα Πατήσια, τη Λαϊκή Συνέλευση Κολωνου – Ακ. Πλάτωνα – Σεπολίων που υπερασπίζεται τον πνεύμονα πρασίνου της Ακαδημίας Πλάτωνα που απειλείται απ’ τα σχέδια καταστροφής του για τη δημιουργία Μουσείου, την Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου που εδώ και πάνω από 20 χρόνια υπερασπίζεται τον Λόφο Φιλοπάππου και τις γύρω γειτονιές, την Ανοιχτή Συνέλευση «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων» που δίνει καθημερινά μάχες για τη διάσωση της πλατείας, καθώς και κάθε συλλογικό εγχείρημα που μάχεται για την υπεράσπιση των δημόσιων και ελεύθερων χώρων, από την Αθήνα μέχρι τα Άγραφα.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ, ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ – ΕΞΩ ΤΡΑΠΕΖΑΚΙΑ, ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ, ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ, ΤΡΙΤΗ, 4/10, 17.30

Έξω από το το Δημαρχείο, πλ. Εθνικής Αντίστασης (πλ. Κοτζιά)

Η Αθήνα δε θα γίνει ένα απέραντο ξενοδοχείο

Ζώντας σε έναν δήμο που σχεδιάζει, αποφασίζει και υλοποιεί με γνώμονα το κέρδος

– Πάρκα, πλατείες, λόφοι, ελεύθεροι χώροι εγκαταλείπονται και χαρίζονται σε ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να τα αναπλάσουν προς όφελός τους, να τα κάνουν “αυλή” των ξενοδοχείων και του AirBnB, αδιαφορώντας πλήρως για τις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν στην πόλη

– Κοινωνικές δομές, σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, δημοτικά ιατρεία καταρρέουν και στην καλύτερη υπολειτουργούν για ελάχιστους ανθρώπους. Ταυτόχρονα, όλες οι υπηρεσίες του δήμου είναι υποστελεχωμένες, προσλήψεις δε γίνονται και δίνονται υπέρογκα ποσά σε μεγαλοεργαλάβους για να κάνουν τη δουλειά για την οποία εμείς πληρώνουμε στον δήμο πανάκριβα δημοτικά τέλη

– Πεζόδρομοι, πεζοδρόμια και πλατείες κατειλημμένα από τραπεζοκαθίσματα που δεν αφήνουν ούτε τον ελάχιστο χώρο διέλευσης

– Από τα πεζοδρόμια μέχρι τις κεντρικές οδούς η πόλη διαμορφώνεται δίνοντας μια φωτεινή εικόνα για τις φωτογραφίες τουριστών/-στριών, θάβοντας πίσω από την βιτρίνα την άθλια κοινωνική πραγματικότητα

– Κάθε φωνή αντίδρασης αντιμετωπίζεται με άγρια καταστολή. Έχουμε έναν δήμαρχο που με προφορικές εντολές, όπως καταγράφεται επίσημα πια στα έντυπα της αστυνομίας, απαγορεύει κάθε κινητοποίηση που καλείται, ενώ σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εγκαθίδρυσε την παρουσία αστυνομίας στον λόφο Στρέφη, στην πλατεία Εξαρχείων, στο πάρκο Κύπρου & Πατησίων κ.λπ., παραδεχόμενος ότι δεν υπάρχει καμία κοινωνική συμφωνία. Η δημόσια διαβούλευση στον δήμο Αθηναίων σημαίνει ξύλο και συλλήψεις.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ

Ενώνουμε τις φωνές μας για να σώσουμε τις ζωές μας

Ενάντια στα συμφέροντα και τις μπίζνες της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη…

… Τον πρώτο λόγο έχουμε οι κάτοικοι στις γειτονιές

και όχι οι εργολάβοι και οι επενδυτές

Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Από το Πάρκο Κύπρου και το Πάρκο Δρακοπούλου έως τον Λόφο του Στρέφη, την Πλατεία Εξαρχείων και παντού

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ

στην “ανάπλαση”, την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων και την καταστολή των κοινωνικών-ταξικων αγώνων

ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ: ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ (πλ Κοτζιά) | Τρίτη 4 Οκτωβρίου | 17:30

Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης/ Πατησίων

 

 


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Τρίτη 4 Οκτωβρίου – 5:30µµ – Δημαρχείο Αθηνών (πλ. Κοτζιά) µε αφορμή το δημοτικό συμβούλιο

Να υπερασπιστούμε τους ελεύθερους χώρους και να μην επιτρέψουμε την καταστροφή, την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση και την περίφραξή τους.

Οι δημόσιοι χώροι αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν ένα πεδίο όπου συγκρούονται τα σχέδια κράτους και επιχειρηματιών με τις επιθυμίες και τις ανάγκες της κοινωνίας. Το ίδιο συμβαίνει με τον λόφο Φιλοπάππου, τον λόφο του Στρέφη, την Ακαδημία Πλάτωνος, το πάρκο Δρακοπούλου, το πάρκο Κύπρου και Πατησίωνν, την πλατεία Εξαρχείων και τους δημόσιους χώρους σε όλη την πόλη.

Οι δημόσιοι χώροι βρίσκονται σε πολιορκία. Τα επιχειρηματικά σχέδια, κρατικά και ιδιωτικά, προωθούν σε πρώτο χρόνο την απαξίωση και σε δεύτερο χρόνο τον έλεγχο, την ιδιωτικοποίηση, την τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίησή τους. Οι δημόσιοι χώροι δεν είναι εμπόρευμα, είναι οάσεις στην ασφυκτική ατμόσφαιρα της τσιμεντούπολης, όπως αποδείχτηκε περίτρανα εν μέσω πανδημίας και lockdown.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου


Να υπερασπιστούμε τους λόφους, τα πάρκα, τις πλατείες, τις γειτονιές μας από τα καταστροφικά σχέδια κράτους, δήμου και ιδιωτικών εταιριών

Οι δημόσιοι και ελεύθεροι χώροι, οι πλατείες και οι δρόμοι, τα πάρκα και οι λόφοι στις γειτονιές μας, μέσα σε μία συνολική επίθεση που πραγματοποιεί το κρατικό-καπιταλιστικό σύστημα σε όλα τα πεδία της κοινωνικής καθημερινότητας, βρίσκονται στο στόχαστρο των κρατικών πολιτικών. Όσο βαθαίνει ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός οξύνεται και η ανάγκη για επέκταση των πεδίων που έχει υπό την κυριαρχία της η εξουσία. Έτσι επιχειρούν να διευρύνουν τον έλεγχο σε κάθε χώρο που αναπτύσσεται η ανθρώπινη δραστηριότητα στοχεύοντας στην πλήρη ηγεμονία των αντικοινωνικών αρχών και αξιών του κράτους και του κεφαλαίου πάνω στις ζωές μας. Οι γειτονιές μας και οι πόλεις βρίσκονται σε μια συνεχόμενη απειλή εξευγενισμού ώστε “καθαρές” και “αποστειρωμένες” -στις περισσότερες περιπτώσεις έχοντας προηγουμένως εγκαταλειφθεί πλήρως από τους δημόσιους φορείς στοχεύοντας στην αποκοινωνικοποίησή τους- να παραδοθούν στις αδηφάγες ορέξεις του κεφαλαίου, που παρουσιάζεται ως ευεργέτης που θα επιλύσει το πρόβλημα, προκειμένου να μετατραπούν σε ιδιωτικούς χώρους αναψυχής, κυκλοφορίας εμπορευμάτων και πεδία κερδοσκοπίας.

Από την πλατεία Εξαρχείων και το πάρκο Κύπρου και Πατησίων, από το λόφο του Στρέφη μέχρι το πάρκο Δρακόπουλου, από το λόφο του Φιλοπάππου μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνος, όλα τα πάρκα, οι πλατείες, οι λόφοι των γειτονιών μας επιχειρείται να λεηλατηθούν, περιφραχθούν, εμπορευματοποιηθούν μέσα από ένα συντονισμένο και επιθετικό σχέδιο ανάπλασης που είναι ενάντια στις ανάγκες των πληβειακών στρωμάτων της κοινωνίας αφού στοχεύει στη μετατροπή της φυσιογνωμίας των γειτονιών ειδικά του κέντρου της πόλης σε ζώνες κατανάλωσης, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό των κατοίκων, τον περιορισμό της πρόσβασής τους στους δημόσιους χώρους και στην εξαφάνιση κάθε πεδίου που θα μπορούσε να αποτελέσει μήτρα κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών αμφισβήτησης του υπάρχοντος εξουσιαστικού συμπλέγματος κράτους και κεφαλαίου. Και για να το επιτύχουν αυτό τοποθετούν στρατούς κατοχής που περιφρουρούν λαμαρίνες, εξαπολύουν όλων των ειδών τους μπάτσους σε πάρκα, λόφους και πλατείες, επιτίθονται με αγριότητα στους συγκεντρωμένους, προσαγάγουν και συλλαμβάνουν.

Απέναντι σε όλα αυτά όμως στέκεται με πείσμα ο κόσμος του αγώνα. Από τη συνεχή επαγρύπνηση και τις περιφρουρήσεις στην πλατεία Εξαρχείων, στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων, στο λόφο του Στρέφη, από τις μαζικές διαδηλώσεις, τις συγκεντρώσεις, τις πορείες και τις συνεχείς παρεμβάσεις σε όσους τόπους έχει επιχειρηθεί να εφαρμοστούν τα καταστροφικά τους σχέδια. Και οι αντιστάσεις μπορούν να μπλοκάρουν τους σχεδιασμούς τους! Με τη συνεχή αφύπνιση και την αλληλεγγύη, με τη διατήρηση των σταθερών θέσεων μάχης, ενάντια στη διαμεσολάβηση και της ανάθεση, με το δυνάμωμα των κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Δημιουργούμε αναχώματα σε κάθε σημείο που εκδηλώνεται η κρατική και καπιταλιστική επιθετικότητα. Απέναντι στο εφιαλτικό παρόν και μέλλον που επιβάλλει ένα πολιτικοοικονομικό σύστημα σε σήψη, μοναδική διέξοδος είναι ο συλλογικός αγώνας για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης, ελευθερίας.

ΤΑ ΠΑΡΚΑ, ΟΙ ΛΟΦΟΙ, ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΗ, 17.30, ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

αναρχικό-αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια

Μοιραστείτε το άρθρο