Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις, Σάββατο 1/10 στις 19:00 στην πλατεία Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη

Στις 16 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της Κατάληψης Παλιού Νεκροτομείου, η οποία βρίσκεται εντός του συγκροτήματος του Παλιού Νοσοκομείου. Η εκκένωση έλαβε χώρα σε μία περίοδο που το συγκρότημα του Παλιού Νοσοκομείου παραμένει πλήρως παραμελημένο από τις αρμόδιες αρχές, δηλαδή την Περιφέρεια η οποία δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική κίνηση ώστε να γίνει το συγκρότημα φιλόξενο για την γειτονία και την τοπική κοινωνία. Μάλιστα, οι μόνες κινήσεις που έγιναν από πλευράς τους ήταν το να πετάξουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε κάγκελα, κάμερες και εταιρίες φύλαξης και επιτήρησης του χώρου. Πράγματα παντελώς άχρηστα και εχθρικά για την γειτονία μας, αφού ουσιαστικά απαγορεύει την είσοδο σε έναν από τους λίγους δημόσιους χώρους της πόλης.

Ζωή στο συγκρότημα έδιναν και δίνουν όλα αυτά τα χρόνια οι άνθρωποι των συλλόγων που στεγάζονταν μέχρι πρότινος εντός αυτού, οι φοιτητές/τριες του τμήματος της Μοριακής Βιολογίας, όσες και όσοι έβγαιναν βόλτα με τα σκυλιά τους στο χώρο του συγκροτήματος και τα παιδία και οι έφηβοι που παίζουν και κοινωνικοποιούνται σε αυτόν τον χώρο. Και φυσικά, σημείο αναφοράς για τη κοινωνική ζωή και την φροντίδα του συγκροτήματος αποτελεί η κατάληψη. Το 2016, η Κατάληψη ξεκίνησε να λειτουργεί στο χώρο του Παλιού Νεκροτομείου. Μέχρι τότε, ο χώρος ήταν ερειπωμένος για τουλάχιστον 15 χρόνια. Ώσπου μία ομάδα νέων, εργαζομένων και φοιτητών μπήκε στο εσωτερικό του, τον έκανε προσβάσιμο στην τοπική κοινωνία, διαμορφώνοντας τον με πολύ κόπο, χρόνο και πόρους. Μέσα σε αυτά τα 6 χρόνια, η κατάληψη έχει αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την αυτοοργανωμένη διασκέδαση και μια διαφορετική πολιτιστική πρόταση, καθώς έχει φιλοξενήσει δεκάδες εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, πολιτικές συζητήσεις, συνελεύσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, μπαρ, καφενεία, συλλογικές κουζίνες, προβολές ταινιών και όχι μόνο.

Βέβαια η Κατάληψη δεν αρκέστηκε στα παραπάνω, καθώς αποτελεί την ίδια στιγμή και αφετηρία για αγώνες που αφορούν άμεσα τις ζωές και τις ανάγκες όλων μας. Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι/ες, η κατάληψη αρθρώνει λόγο και διοργανώνει δράσεις ενάντια στον όποιο πόλεμο και την εμπλοκή της πόλης μας σε αυτόν, μέσω της βάσης του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, αντιπαλεύει την μεθοδευμένη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πυρκαγιά που ξέσπασε στη Δαδιά, όπου η κρατική αδιαφορία είχε ως αποτέλεσμα μία άνευ προηγουμένου καταστροφή. Ακόμα, ο αγώνας ενάντια στον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τον φασισμό, αποτελεί ζήτημα στο οποίο η κατάληψη λαμβάνει θέση, παλεύοντας για τη φιλία των λαών και δείχνοντας αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, την ίδια χρονική στιγμή που το ελληνικό κράτος πνίγει και εγκλωβίζει τους ανθρώπους στο Αιγαίο και τον Έβρο. Τέλος, λαμβάνει θέση και οργανώνει δράσεις ενάντια στην έμφυλη βία, τον σεξίσμο, την πατριαρχία και την ομοφοβία. Και φυσικά, στέκεται αλληλέγγυα στους εργατικούς και τους φοιτητικούς αγώνες, με τα μέλη της να αναπτύσσουν συνδικαλιστική δράση στους χώρους εργασίας και στις σχολές τους.

Στις 8 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε ανακατάληψη του Παλιού Νεκροτομείου, με την αστυνομία να επιτίθεται ξανά στον χώρο την ίδια μέρα διώχνοντας τον συγκεντρωμένο κόσμο που είχε βρεθεί έξω από την κατάληψη. Με βάση τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε πως η κατάληψη, δεν εκκενώνεται μόνο για να υλοποιηθούν τα πλάνα για απονέκρωση και επιτήρηση ενός χώρου που πρέπει να είναι ανοιχτός για την γειτονιά, αλλά επειδή η δράση της ενοχλεί την εξουσία και στέκεται απέναντι στους σχεδιασμούς της, που μας πλήττουν όλους και όλες στην καθημερινότητα μας, υποβαθμίζοντας εν τέλει τη ποιότητα της ζωής μας. Μπροστά σε όλα αυτά δεν μένουμε αμέτοχοι και αμέτοχες, υπερασπιζόμαστε τους δημόσιους χώρους και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην Κατάληψη Παλιού Νεκροτομείου, για την οποία θα παλέψουμε να παραμείνει.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΟΚΤΩΒΡΗ 19:00 ΠΑΡΚΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΑΛΙΟΥ ΝΕΚΡΟΤΟΜΕΙΟΥ

Μοιραστείτε το άρθρο