Γιορτή με δράσεις και εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια λειτουργίας της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “Άλλοστρόπος”!, Κυριακή 2/10 στο Μικρό Πάρκο Κρήτης

Κλείσαμε 10 χρόνια
θα θέλαμε να τα γιορτάσουμε παρέα!

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΑΛΛΟΣΤΡΟΠΟΣ» δημιουργήθηκε το Μάιο του 2012 στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί ένα εγχείρημα γειτονιάς που βασίζεται στις αρχές της αυτοδιαχείρισης και του συνεργατισμού. Προέκυψε από την ανάγκη μας να βιοποριστούμε σε συνθήκες και λογικές εργασίες που εμείς θα ορίζαμε στο μέτρο του δυνατού.
Μόνη στήριξη σ’ αυτό το εγχείρημα ήταν τα λιγοστά προσωπικά μας κεφάλαια που προέρχονται από την προσωπική μας εργασία και μόνο, σε συνδυασμό με την αγάπη γι αυτό που κάνουμε.

Τα μέλη του συνεταιρισμού είναι ισότιμα και οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα για όλα τα θέματα.

Ο “Αλλοστρόπος” είναι ή φιλοδοξεί να είναι 4 πράγματα:

1. Ένας χώρος πάντα “ανοιχτός” στη γειτονιά μας, σε κινήματα, συλλογικότητες, ανθρώπους και δράσεις με κοινές αξίες και οράματα. Φιλοξενεί σεμινάρια αυτομόρφωσης, συνελεύσεις , εκδηλώσεις κ.α.
Πιστεύοντας ότι η γνώση δεν είναι εμπόρευμα και η διάδοση αυτής πρέπει να είναι ελεύθερη, προσπαθεί να διοργανώνει και να Φιλοξενεί σεμινάρια αυτομόρφωσης (ψωμί, βιομε υγρό απορρυπαντικό, βότανα, θεραπευτικό μασάζ και άλλα) καθώς και όποτε αυτό είναι εφικτό ελεύθερα μαθήματα (όπως μαθηματικά, μουσική, ζωγραφική),
Η ελευθερία της σκέψης, η ανεξαρτησία των συνειδήσεων, η δημιουργική φαντασία πιστεύουμε ότι είναι τα κλειδιά για να έχουμε ελπίδα ένα καλύτερο αύριο. Όταν αυτά βρεθούν στα χέρια των παιδιών από μικρή ηλικία τότε τα πράγματα πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν ακόμα πιο αισιόδοξα.
Στην προσπάθειά μας αυτή βρέθηκαν δίπλα μας αρκετοί άνθρωποι, φίλοι πια, διαθέτοντας τον χρόνο τους και επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό να πραγματοποιηθούν στον συνεταιρισμό από σεμινάρια αυτομόρφωσης μέχρι ελεύθερα μαθήματα.
2. Συνεργατικό παντοπωλείο. Η ιδέα του παντοπωλείου δεν ήταν στα αρχικά σχέδια της ομάδας μας. Προέκυψε από τη συμμετοχή μας στα κινήματα άμεσης διάθεσης και προχώρησε σαν ιδέα, θεωρώντας ότι η τροφή πρέπει να είναι “καθαρή” (στην καθαρότητα συμπεριλαμβάνεται ξεκάθαρα και αδιαπραγμάτευτα η μορφή και ο τρόπος εργασίας) και προσιτή σε όλους. Επιλέγουμε προϊόντα συνεργατικών εγχειρημάτων, μικρών βιοκαλλιεργητών ενώ για προϊόντα που δεν παράγονται στη χώρα μας όπως καφές, κακάο, ζάχαρη κλπ, εισάγουμε προϊόντα FAIR TRADE (Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπορίου) από Συνεργατικά εγχειρήματα από όλο το κόσμο.
3. Εκδοτικός οίκος σκακιστικών βιβλίων.
Μέλος του συνεταιρισμού ο Γιώργος Βλάσσης, σκακιστής, προπονητής και ομοσπονδιακός μετρ, λάτρεις του σκακιού και των παιδιών, είναι αυτός που μεταφράζει στα ελληνικά και εκδίδουμε τα σκακιστικά μας βιβλία. Είναι ο “υπεύθυνος” για τα σκακιστικά μας ταξίδια.
Μέχρι σήμερα ο συνεταιρισμός έχει μεταφράσει και εκδώσει σχεδόν 20 βιβλία. Σ΄αυτές τις εκδόσεις ουσιαστικά στηρίχθηκε η βιωσιμότητα του συνεταιρισμού μέχρι σήμερα.
4. Ο Σ.Ο ΣΑΧ Θεσσαλονίκης φιλοξενούνταν από το συνεταιρισμό για περίπου 8 χρόνια. Παιδιά, μεγάλα και μικρά ανεβοκατέβαιναν είτε για μαθήματα είτε για τουρνουά κι έδιναν την δική τους ξεχωριστή υπέροχη νότα στο συνεταιρισμό!
Από πέρυσι απέκτησε τον δικό του υπέροχο χώρο, ευτυχώς για μας σχεδόν δίπλα μας οπότε δεν τους “χάσαμε” τελείως, συνεχίζει όμως να είναι αγαπημένη “οικογένεια”

Ήταν η ομάδα που συμμετείχε και συνδιοργάνωσε το 1ο Πανελλαδικό τουρνουά Φιλίας και Μετώπου Συνεργασίας στη Λάρισα, ένα τουρνουά που αποτέλεσε το ξεκίνημα μίας πανελλαδικής κίνησης με κοινά χαρακτηριστικά, όπως ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, η αντιεμπορευματοποίηση κλπ. Καθεστώς που επιβάλλει η Ομοσπονδία και ΓΓΑ (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού) στους σκακιστές και στα σωματεία της χώρας
Πιστεύουμε και οραματιζόμαστε την εξάπλωση της αυτοδιαχείρισης και του συνεργατισμού. Κάθε δράση προς αυτή την κατεύθυνση είναι δυνητικά χρήσιμη για τη κοινωνία και την ελευθερία.
“Η ελευθερία είναι σαν το πρωί… υπάρχουν αυτοί που περιμένουν κοιμισμένοι να έρθει, αλλά και αυτοί που ξαγρυπνούν και περπατούν τη νύχτα για να τη φτάσουν…”

Μοιραστείτε το άρθρο