Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν μετά το «μυστηριώδη» θάνατο 22χρονης από το τμήμα Ηθών

Οι κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στο Ιράν, ενάντια στο Ισλαμιστικό καθεστώς αποκτώντας όλο και μεγαλύτερη δυναμική και μαζικότητα. Η 22χρονη Μαχσά Αμινί με καταγωγή από την επαρχία Κουρδιστάν είχει συλληφθεί στις 13/9 από την αστυνομία Ηθών κατά την επίσκεψή της στην Τεχεράνη γιατί δεν φορούσε «σωστά» τη χιτζάμπ της. Ο θάνατός της κάτω από «αδιευκρίνιστες συνθήκες» στις 16 Σεπτεμβρίου, προκάλεσε την κλιμακούμενη οργή της Ιρανικής κοινωνίας απέναντι στη συνεχή και βάναυση καταπίεση των γυναικών, τις δολοφονίες και το θεοκρατικό καθεστώς το οποίο διαρκώς σκληραίνει την απάνθρωπη μεταχείρηση των γυναικών.

Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, με την οργή να ξεχειλίζει. Οι δυνάμεις της αστυνομίας μαζί με παραστρατιωτικές οργανώσεις προχωρούν σε άγρια καταστολή των συγκεντρωμένων με ξυλοδαρμούς, χρήση χημικών καθώς και μηχανημάτων εκτόξευσης νερού. Νεκροί και συλληφθέντες ανάμεσα στους διαδηλωτές.

Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κυρίως νεαρές και νεαρούς να καίνε μαντήλες και να κόβουν τα μαλλιά τους. Οι διαδηλωτές ζητούν την κατάργηση του τμήματος Ηθών και διεκδικούν ισότιμη μεταχείριση των γυναικών. Ακτιβιστές καταγγέλουν τον τραυματισμό της Μαχσά Αμινί στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση και οδήγησε την 22χρονη να πέσει σε κώμα και να αφήσει την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο στις 16 Σεπτεμβρίου.

Μοιραστείτε το άρθρο