Διακηρύξεις Δυτικών για την αναγκαιότητα συνοχής της δυτικής συμμαχίας έναντι της Ρωσίας

205Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΟΙ ΗΠΑ συγχαίρουν την Γερμανία για τις προσπάθειες απεξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια. Ενώ ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωνε νέα στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Ο δε ρώσος πρόεδρος επαινούσε τον πρόεδρο της Τουρκίας για τις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου και γνωστοποίησε ότι η Άγκυρα θα πληρώνει σε ρούβλια το 25% του φυσικού αερίου από την Ρωσία. Να δούμε πως θα τελειώσει η ουκρανική αντεπίθεση, είπε ο Πούτιν. Ουκρανικές αναφορές για ομαδικούς τάφους στο Ιζιούμ.

Στην ανάγκη διατήρησης της συνοχής των δυτικών συμμάχων έναντι της Ρωσίας αναφέρθηκαν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ. Κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, στο περιθώριο της συνόδου των πρόεδρων των κοινοβουλίων των χωρών της G7, τόνισαν την αποφασιστικότητα των χωρών τους να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία.

Η Πελόζι συνεχάρη την Γερμανία για την ηγετική της στάση στο θέμα, αλλά και για τις γενναίες αποφάσεις που έχει λάβει για την απεξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια. «Η Γερμανία κάνει το σωστό. Ήταν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια και αυτό πρέπει να αλλάξει. Θα είναι μια έκπληξη για τον Πούτιν», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα της ενεργειακής αυτονομίας είναι εξίσου σημαντικό με αυτό των όπλων που παραδίδονται στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της G7, η Πελόζι είχε μιλήσει για ουσιαστική υποστήριξη της ασφάλειας της Ουκρανίας, για ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια και για «κυρώσεις, κυρώσεις, κυρώσεις» που πρέπει να επιβάλει η Δύση σε βάρος της Ρωσίας. Ενώ η πρόεδρος της Bundestag Μπέρμπελ Μπας είπε ότι: «Ο Πούτιν δεν θα κερδίσει αυτή τη μάχη». Ο δε πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Ρουσλάν Στέφαντσουκ τόνισε ότι «το μέτωπο του πολέμου έχει αλλάξει, χάρη στον στρατό μας, αλλά και χάρη στα όπλα που παραλάβαμε» και ζήτησε περισσότερη στρατιωτική στήριξη με βαρύ οπλισμό.

Την ίδια ώρα πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωνε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν στην Ουκρανία νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 600 εκατ. δολάρια επιπλέον από τα αποθέματα του υπουργείου Άμυνας για τον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας. Αυτή η συνδρομή θα περιλαμβάνει πυρομαχικά για τα πυραυλικά συστήματα Himars, 1.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών «κατευθυνόμενα με ακρίβεια», 36.000 βλήματα 105 χιλιοστών, καθώς και εξοπλισμό εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει το Κίεβο με στρατιωτική βοήθεια αξίας 15,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επαινούσε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι ο πρόεδρός της Βολοντιμίρ Ζελένσκι δεν είναι έτοιμος για να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση ότι θέλει να κατακερματίσει τη Ρωσία, λέγοντας ότι έστειλε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο για να το αποτρέψει αυτό.

Για την εξέλιξη στο ουκρανικό πεδίο και τις τελευταίες προωθήσεις των ουκρανικών δυνάμεων στα ανατολικά, ο Πούτιν είπε: «Θα δούμε πώς θα τελειώσει (η αντεπίθεση της Ουκρανίας)». Ενώ αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, αρνήθηκε ότι η Ρωσία έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτή την κρίση, αναφέροντας ότι αν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν περισσότερο φυσικό αέριο, θα πρέπει να ζητήσουν από την Ουκρανία να ανοίξει του αγωγούς φυσικού αερίου και να άρει τις κυρώσεις που εμποδίζουν το άνοιγμα του νέου  αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στην Βαλτική.

Ο ρώσος πρόεδρος γνωστοποίησε επίσης ότι το 25% των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρώνεται σε ρούβλια και πως μια σχετική συμφωνία για το θέμα αυτό θα τεθεί σε ισχύ σύντομα. Μια απόφαση που ελήφθη κατά την διάρκεια της συνάντησης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης που πραγματοποιήθηκε στο Ουζμπεκιστάν.

Στα πεδία των συγκρούσεων… Πολλά πτώματα που βρέθηκαν σε έναν ομαδικό τάφο στην ανατολική Ουκρανία και σε εδάφη που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις από τους Ρώσους, είχαν δεμένα τα χέρια τους στην πλάτη, σύμφωνα με τον ουκρανό κυβερνήτη του Χαρκόβου. Το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει αρχικά ότι δημοσιογράφοι του είδαν πτώματα με σχοινιά γύρω από τον λαιμό τους, όμως στη συνέχεια ακύρωσε την είδηση αυτή, διευκρινίζοντας ότι οι ρεπόρτερ του δεν είδαν τα πτώματα. Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι βρήκαν 440 πτώματα σε δασώδη περιοχή κοντά στην πόλη Ιζιούμ. Τα περισσότερα θύματα ήταν πολίτες και αυτοί οι ομαδικοί τάφοι αποδεικνύουν ότι διεπράχθησαν εγκλήματα πολέμου από τους ρώσους εισβολείς, πρόσθεσαν.

«Δέκα θάλαμοι βασανιστηρίων» ανακαλύφθηκαν σε περιοχές κοντά στην περιφέρεια του Χαρκόβου, που πρόσφατα ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις από τους Ρώσους, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας Ίγκορ Κλιμένκο.  «Η Ρωσία αφήνει τον θάνατο πίσω της παντού και πρέπει να λογοδοτήσει», δήλωσε στο νυχτερινό, βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Μοιραστείτε το άρθρο