Οργή στο Οχάιο μετά την εν ψυχρώ δολοφονία 20χρονου αφροαμερικανού από αστυνομικό

Ένα ακόμη περιστατικό εν ψυχρώ δολοφονίας καταγράφηκε από κάμερα σώματος πάνω σε αστυνομικό, στο Κολόμπους του Οχάιο. Το βίντεο δείχνει τρεις λευκούς άνδρες αστυνομικούς, οι οποίοι έχοντας ένταλμα για κατ΄οίκον σύλληψη, να συλλαμβάνουν δύο άτομα πριν μπουν στο σπίτι και τελικά ο ένας εκ των αστυνομικών να πυροβολεί τον 20χρονο αφροαμερικανό Lewis Donovan ενώ βρίσκονταν στο κρεβάτι του. Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο αστυνομικός πυροβολά με το που ανοίγει η πόρτα τον 20χρονο, ο οποίος ήταν άοπλος και το μόνο που βρέθηκε στο κρεβάτι ήταν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Τι δείχνει το βίντεο

Ολόκληρη η αστυνομική επιχείρηση έχει καταγραφεί στην κάμερα που βρισκόταν πάνω σε έναν από τους τρεις αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί χτυπούσαν την πόρτα διαμερίσματος για περίπου 10 λεπτά όταν τελικά άνοιξε ένας άνδρας στον οποίο πέρασαν κατευθείαν χειροπέδες, για να ακολουθήσουν την ίδια τακτική σε έναν δεύτερο νεαρό άνδρα που βρίσκονταν στην είσοδο του διαμερίσματος. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί άφησαν ελεύθερο σκύλο που είχαν μαζί τους κατά την επιχείρηση, ο οποίος κατευθύνθηκε στην κλειστή πόρτα ενός υπνοδωματίου. Με το που ανοίγει η πόρτα ο Ricky Anderson πυροβολά τον Donovan ο οποίος βρίσκονταν στο κρεβάτι του άοπλος. Οι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι είδαν τον Donovan να κρατά κάτι στο χέρι του, με την μετέπειτα έρευνα να επιβεβαιώνει ότι ο 20χρονος ήταν άοπλος και το μόνο που βρέθηκε πάνω στο κρεβάτι ήταν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των αρχών 

Μεγάλη οργή έχει προκαλέσει στην αφροαμερικανική κοινότητα ένα ακόμα περιστατικό δολοφονίας μαύρου άνδρα από την αστυνομία. Οι βίαιες συλλήψεις, οι ξυλοδαρμοί και οι δολοφονίες σε βάρος των αφροαμερικανών είναι ένα συνεχές φαινόμενο που αποδεικνύει το βαθμό ρατσισμού και των προκαταλήψεων με τον οποίο είναι εμποτισμένη η αμερικάνικη κοινωνία και ιδιαίτερα τα σώματα ασφαλείας. Η τοπική κοινωνία βράζει μετά τη δολοφονία του Donovan βλέποντας σχεδόν σε καθημερινή βάση αφροαμερικανούς να ξυλοκοπούνται και να δολοφονούνται από την αστυνομία χωρίς να αποδίδεται δικαιοσύνη μετέπειτα. Προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο είναι εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης στην οικογένεια του δολοφονηθέντος, στην προσπάθειά τους να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η διοίκηση της αστυνομίας καθώς και ο δήμαρχος δήλωσαν ότι θα πραγματοποιηθεί ενδελεχής έρευνα με πλήρη διαφάνεια για να αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες της δολοφονίας του Donovan. Ο Rex Elliott, δικηγόρος της οικογένειας, χαρακτήρισε τη δολοφονία “εντελώς παράλογη” και δήλωσε ότι εκτεταμένη θανατηφόρα βία χρησιμοποιήθηκε από τον αστυνομικό όταν πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο μαύρο άνδρα. “Πόσες ακόμα ζωές θα χαθούν από αυτού του είδους την αλόγιστη δραστηριότητα; Πόσες ακόμα ζωές νεαρών μαύρων θα χαθούν; Πόσες ακόμη οικογένειες όπως αυτή του Donovan θα χρειαστεί να εμφανιστούν σε συνεντεύξεις Τύπου όπως αυτή, προτού να γίνουν αρκετά ώστε να σταματήσουν αυτές οι βάρβαρες δολοφονίες” συνέχισε. Σύμφωνα με τον Elliott η οικογένεια θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Σε ρεπορτάζ του το CNN αναφέρει προηγούμενα περιστατικά δολοφονιών και εκτεταμένης βίας από τις ομάδες επιβολής του νόμου στο Κολόμπους.

• Ένας αστυνομικός του γραφείου του σερίφη της κομητείας Φράνκλιν πυροβόλησε θανάσιμα τον Κέισι Γκούντσον Τζούνιορ τον Δεκέμβριο του 2020, καθώς ο 23χρονος προσπαθούσε να μπει στο σπίτι του με ένα σάντουιτς από το Subway. Ο αναπληρωτής εργαζόταν για την Ειδική Υπηρεσία Φυγάδων των ΗΠΑ που αναζητούσε βίαιους παραβάτες εκείνη τη στιγμή, δήλωσε η αστυνομία, αλλά ο Γκούντσον, ο οποίος ήταν νόμιμα οπλισμένος εκείνη τη στιγμή, δεν ήταν το πρόσωπο που αναζητούνταν. Το Δικαστήριο παρέπεμψε τον αστυνομικό για δύο κατηγορίες για φόνο και μία κατηγορία για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

• Αργότερα τον ίδιο μήνα, ένας αστυνομικός του Κολόμπους πυροβόλησε θανάσιμα τον Αντρέ Χιλ καθώς περπατούσε προς τον αστυνομικό ενώ κρατούσε ένα φωτισμένο κινητό τηλέφωνο στο αριστερό του χέρι, όπως έδειξαν τα πλάνα από την κάμερα σώματος. Ο αστυνομικός στη συγκεκριμένη υπόθεση απολύθηκε και κατηγορήθηκε για φόνο και το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε αργότερα για να εγκρίνει έναν διακανονισμό 10 εκατομμυρίων δολαρίων στην οικογένεια του Χιλ, τον μεγαλύτερο στην ιστορία της πόλης.

• Η Ma’Khia Bryant, 16 ετών, δολοφονήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, όταν η αστυνομία του Κολόμπους κλήθηκε από την ανάδοχη οικογένεια, καθώς η Ma’Khia μάλωνε με μια άλλη νεαρή γυναίκα για το ακατάστατο σπίτι και το άστρωτο κρεβάτι. Το βίντεο της κάμερας σώματος της αστυνομίας έδειξε τη Ma’Khia να επιτίθεται κατά της άλλης γυναίκας με ένα μαχαίρι. Το δικαστήριο αργότερα αρνήθηκε να απαγγείλει κατηγορίες στον αστυνομικό που τραυμάτισε θανάσιμα την έφηβη.

Μοιραστείτε το άρθρο