Ακύρωση των πρώτων 130 ομαδικών απολύσεων εργαζόμενων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας. Πρώτη εργατική νίκη ενάντια στην πολιτική των ομαδικών απολύσεων

Δεν έχει τέλος η κατρακύλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η μία ήττα διαδέχεται την άλλη.

Σήμερα ανακοινώθηκε η απόφαση του μονομελούς Καβάλας όπου ακυρώνονται οι πρώτες 130 ομαδικές απολύσεις των εργαζομένων της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων Καβάλας. Το δικαστήριο έκρινε παράνομη την διαδικασία όπου το Ανώτατο συμβούλιο Εργασίας ΑΣΕ, υπό την καθοδήγηση της κ. Στρατινάκη, είχε εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις των εργαζομένων της ΒΦΛ το 2021 με βάση τον οικονομικό ισολογισμό της εταιρείας του έτους 2014. Το δικαστήριο ενέκρινε την αποζημίωση των εργαζομένων, ενώ υποχρεώνει την εταιρία να επαναπροσλάβει το εργατικό δυναμικό που είχε παράνομα απολύσει, μέσα από το σύστημα των παρένθετων εταιριών, αφήνοντας υπέρογκα χρέη απλήρωτα σε δημόσιο και ασφαλιστικές εισφορές.

Η πρώτη εργατική νίκη ενάντια στην πολιτική των ομαδικών απολύσεων και του νόμου Χατζηδάκη, είναι γεγονός. Μια σημαντική νίκη ενάντια στην ποινικοποίηση των σωματείων και του συνδικαλιστικού αγώνα παίρνει σάρκα και οστά. Μια απόφαση που θα παίξει σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την ακύρωση και των υπόλοιπων ομαδικών απολύσεων της Energean στα πετρέλαια Καβάλας, της ΛΑΡΚΟ και της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ. Η μέθοδος της παράνομης διαδικασίας όπου αποφασίζονται και εγκρίνονται οι ομαδικές απολύσεις, είναι παρόμοια. Απλά σε κάποιες περιπτώσεις την εποπτεία της παράνομης διαδικασίας με ψευδή οικονομικά στοιχεία την αναλαμβάνει το υπουργείο εργασίας με το ΑΣΕ και σε άλλες περιπτώσεις το ίδιο το υπουργείο οικονομικών (υπόθεση ΛΑΡΚΟ).

Συνεχίζουμε μέχρι την πλήρη κατάργηση του εκτρώματος του νόμου Χατζηδάκη. Δεν επαναπαυόμαστε καθώς μένει να διαπιστώσουμε κατά πόσο θα εφαρμοστεί στην πράξη η δικαστική απόφαση. Υπενθυμίζουμε ότι παλιότερα, οι εργαζόμενοι είχαν ξανακερδίσει δικαστικά τον Λαυρεντιάδη και την διοίκηση της ΒΦΛ, όπου το δικαστήριο αναγνώριζε τον Λαυρεντιάδη ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη της ΒΦΛ και όλες τις παρένθετες εταιρίες ως μία με κοινά χρέη προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Παρόλα αυτά, μετά την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, η δικαστική απόφαση παρακάμφθηκε από το ίδιο το κράτος και με την βοήθεια του ΑΣΕ ενέκριναν τις ομαδικές απολύσεις σαν να μην έλαβε χώρα ποτέ το δικαστήριο εκείνο.

Μια πρώτη ενημέρωση από το Αυτόνομο Στέκι Καβάλας

Μοιραστείτε το άρθρο