Η Ρωσία θα απομακρυνθεί από τα «τοξικά» νομίσματα, το δολάριο και το ευρώ

ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

178Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Μόσχα καταγγέλλει το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ως όργανο της Ουάσιγκτον και εργαλείο της Δύσης και μιλάει για την αναγκαιότητα από-δολαριοποίησης,  που βλέπουν και άλλες χώρες. Οι ρωσικές δυνάμεις καταγγέλλουν χτύπημα των Ουκρανών κατά του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια με πυραυλικό μέσο που τους προμήθευσαν οι ΝΑΤΟϊκοί. Στοχοποιήθηκε το αρχηγείο του ρωσικού στόλου στην Κριμαία.

Η Ρωσία θα απομακρύνει το δολάριο και το ευρώ από τις οικονομικές, εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις με τους εταίρους της, καθ’ ότι αυτά τα νομίσματα έχουν γίνει «τοξικά» εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τη Δύση. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Tass ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Πάνκιν, εξειδικεύοντας την γεωοικονομική οπτική της Ρωσίας όπως την έχει αναπτύξει στις τελευταίες ομιλίες του ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως διευκρίνισε: «Εναντίον των αυξανόμενων γεωπολιτικών πιέσεων από τη Δύση συλλογικά, ο μόνος τρόπος να εγγυηθούμε σταθερές εμπορικές, οικονομικές και επενδυτικές επαφές μεταξύ της Ρωσίας και των εταίρων της είναι να αποφύγουμε τη χρήση νομισμάτων που έχουν γίνει ‘τοξικά’, κυρίως το δολάριο και το ευρώ, και να μεταφέρουμε τις συναλλαγές σε αποδεκτές εναλλακτικές, κυρίως σε εθνικά νομίσματα».

Ο ρώσος διπλωμάτης σημείωσε ότι «το παρόν παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα οικοδομημένο από την Ουάσιγκτον έχει αποδειχθεί ακατάλληλο για τις συνθήκες μιάς πολυπολικής παγκόσμιας τάξης και έχει ουσιαστικά γίνει ένα εργαλείο για την επίτευξη πολιτικών στόχων μιάς ομάδας χωρών». Ο ίδιος επισήμανε ότι «είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε πολλά έθνη, που βλέπουν τις ασυνήθεις και παράνομες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, να σκέφτονται την ανάγκη για από-δολαριοποίηση της εξωτερικής οικονομικής δραστηριότητας προς διασφάλιση της κυριαρχίας τους».

Στο ουκρανικό πεδίο των συγκρούσεων… Η ρωσική πολιτκο-στρατιωτική διοίκηση της πόλης Ενεργοντάρ όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια καταγγέλλει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά χώρων του εργοστασίου και μάλιστα με όπλα που έχουν προμηθεύσει οι Δυτικοί στο Κίεβο. Όπως γνωστοποιούσαν σήμερα, όπλα μεγάλου βεληνεκούς, στόχευσαν από την αντίθετη όχθη του ποταμού Δνείπερου, πλήττοντας σημείο κοντά στο κτίριο διοίκησης, καθώς και ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές σε κρίσιμες εγκαταστάσεις. Επίσης, κοινοποιούσαν ότι το χτύπημα προήλθε από ΝΑΤΟϊκό πυραυλικό μέσo διαμετρήματος 155 χιλιοστών κατασκευασμένο στις ΗΠΑ.

Επίθεση με drone στόχευσε το αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας σε στρατιωτική βάση στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνήτης αυτής της πόλης Μιχαήλ Ραζβοτζάγιεφ. «Το drone καταρρίφθηκε ακριβώς πάνω από το αρχηγείο του στόλου, έπεσε στην οροφή και πήρε φωτιά», έγραψε στο Telegram. Το περιστατικό «δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές» ή τραυματίες, είπε, κατηγορώντας για την επίθεση τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ρωσικά πλήγματα δέχθηκαν χθες περιοχές του Μικολάϊβ στο νότο, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις αναφέρουν ότι κατέρριψαν ρωσικούς κρούζ πυραύλους Kalibr στο Ντνίπρο και βομβάρδισαν ρωσική βάση στην Μελιτόπολη. Επίσης, το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας γνωστοποίησε απόπειρες ρωσικών επιθέσεων στην περιοχή του Ντονέτσκ στα ανατολικά και ιδιαίτερα σε Μπαχμούτ, Ζαίτσεβε, Κοντέμα, επικεντρώνοντας στην κατεύθυνση της στρατηγικής πόλης του Σλοβιάνσκ. «Οι μάχες συνεχίζονται…», ανέφερε το ουκρανικό επιτελείο. Ενώ δυτικά στρατιωτικά κέντρα επισημαίνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για προώθησή τους σε Ζαπορίζια και Χερσώνα στο νότο.

Μοιραστείτε το άρθρο