Κάλεσμα για επείγουσα δράση για να σωθούν οι πρόσφυγες στον Έβρο

Αυτή τη στιγμή, σε μια νησίδα στο βόρειο σύνορο Ελλάδας – Τουρκίας, βρίσκονται 39 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι. Πριν 5 ημέρες, η 5χρονη Μαρία από τη Συρία πέθανε από τσίμπημα σκορπιού και η αδερφή της βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Το Ελληνικό κράτος αρνείται μέχρι και σε εθελοντές γιατρούς να πλησιάσουν τη νησίδα. Έτσι, αυτή τη στιγμή συντελείται μια κρατική δολοφονία δεκάδων ανθρώπων.
Στις 10/5, ένας νεκρός πρόσφυγας ξεβράστηκε σε μια ακτή στα 16 χλμ από τη Χίο. Λίγο αργότερα, δύο ακόμα νεκρά κορμιά βρέθηκαν να πλέουν στη θάλασσα. Στους δύο από τους τρειςΜπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "OPEN CALL ASSEMBLY FOR URGENT ACTION FOR EVROS AND THE AEGEAN WEDNESDAY 17/8 PROTOMAGIAS SQ AT 7PM" πρόσφυγες είχαν φορεθεί χειροπέδες προτού τους πετάξουν στη θάλασσα.
Την περασμενη Τετάρτη, 39 χιλιόμετρα νότια της Ρόδου, ναυάγησε ένα πλοιάριο με σχεδόν 80 μετανάστ(ρι)ες. Από το ναυάγιο, 29 βρέθηκαν ενώ σχεδόν 50 ακόμα αγνοούνται, οι περισσότερες πιθανότητες δείχνουν να κλείνουν προς τον πνιγμό.
Για όλα τα παραπάνω εγκλήματα, όπως και για όλες τις υπόλοιπες δολοφονίες μεταναστ(ρι)ών που συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά πάνω και εντός των συνόρων, το ελληνικό κράτος έχει απόλυτη (ακόμα και αν όχι αποκλειστική) ευθύνη.
Σε μια περίοδο όπου η εθνική οικονομία του τουρισμού λειτουργεί ανεμπόδιστη, με τα ΜΜΕ να αποκρύπτουν τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα και την κυβέρνηση να καυχιέται για την “σκληρή γραμμή” της, θεωρήσαμε πως υπάρχει ανάγκη να γίνουν μαζικές και στοχευμένες δράσεις που θα διαταράξουν την ησυχία και θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στις πολιτικές του κράτους. Όσον αφορά την αργή δολοφονία που συντελείται στον Έβρο, οφείλουμε να βάλουμε ένα τέλος στην (έως τώρα) κινηματική αδράνεια. Όσον αφορά τις συστηματικές δολοφονίες στο Αίγαιο, οφείλουμε να αναδείξουμε την βάρβαρη πραγματικότητα που αποκρύπτεται από το “ελληνικό καλοκαίρι του τουρισμού” – το καλοκαίρι των πνιγμένων μεταναστ(ρι)ών.
Καλούμε πολιτικά σχήματα, ομάδες, συλλογικότητες καθώς και ανένταχτες αλληλέγγυες/ους να συμμετάσχουν σε ανοιχτή συνέλευση την Τέταρτη 17/8 στις 7μμ στη Πλατεία Πρωτομαγιάς (στο θεατράκι). Θα συζητηθεί η διεξαγωγή κινητοποίησης και η διοργάνωση επιμέρους δράσεων που θα αφορούν τα παραπάνω περιστατικά.
solidarity with migrants

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να παρέχει κάθε μορφή βοήθειας στους πρόσφυγες του Έβρου, με στόχο τη σωτηρία τους και την φιλοξενία τους στο ελληνικό έδαφος.

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, τη ΔΟΕ, την ΟΛΜΕ, την ΑΔΕΔΥ, τα συνδικάτα, να πάρουν αποφάσεις και να απαιτήσουν τη σωτηρία των προσφύγων στη νησίδα του Έβρου και την παροχή κάθε μορφή βοήθειας από τις ελληνικές αρχές.

Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος!

Ένα κορίτσι 5 ετών πέθανε στον Έβρο πριν από 5 μέρες από τσίμπημα σκορπιού και παραμένει άταφο. Η 9χρονη αδελφή του, που δέχθηκε επίσης τσίμπημα, κινδυνεύει και χρειάζεται άμεσα ιατρική βοήθεια. Περίπου 40 άνθρωποι εγκαταλείφθηκαν σε μια βραχονησίδα στη μέση του ποταμού πεινασμένοι, διψασμένοι και αβοήθητοι. Η προσφύγισσα Μπαϊντά Α., 28 χρονών από τη Συρία, λίγη ώρα αφότου το μικρό κορίτσι πέθανε από δάγκωμα σκορπιού, έστειλε ηχητικό μήνυμα λέγοντας ανάμεσα στα άλλα:

«Ζητάω βοήθεια, όλοι μου λένε ότι είναι δύσκολο. Τι δυσκολία έχει να σωθούν άνθρωποι; Ποια είναι η δυσκολία; Μας σκοτώνουν στη Συρία, στην Τουρκία, σ’ αυτό το νησί στην Ελλάδα, σε κάθε μέρος του κόσμου. Τι φταίμε; Το κορίτσι πέθανε γιατί κανείς δεν ακούει τη φωνή μας και την αδελφή της τη σκότωσε σκορπιός. Τι θα απογίνουμε; Ίσως το πρωί να έχουμε όλοι πεθάνει. Το νησί είναι γεμάτο φίδια, σκορπιούς, έντομα και δεν ξέρω τι άλλο… Εκλιπαρώ, εκλιπαρώ. Ζούμε μια επίγεια κόλαση, σας ορκίζομαι ότι είναι επίγεια κόλαση και κανείς δε μπορεί να μας βοηθήσει».

Οι ελληνικές αρχές αρνούνται ακόμα και τώρα να σώσουν την ζωή του μικρού παιδιού και να στείλουν βοήθεια, ισχυριζόμενες ότι δεν είναι σε ελληνικό έδαφος. Ελληνική και τουρκική κυβέρνηση πετούν η μία στην άλλη την ευθύνη και ξαφνικά η βραχονησίδα δεν ανήκει πουθενά. Μία βραχονησίδα στο Αιγαίο μπορεί να γίνεται το μήλο της έριδος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, να διεκδικείται σε διεθνείς οργανισμούς και δικαστήρια, να γίνεται πρώτο θέμα στις ειδήσεις, να καλείται ο λαός σε εθνική συστράτευση, αν εξυπηρετεί τους γεωπολιτικούς τους σχεδιασμούς, αν έχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Μία νησίδα στον Έβρο όμως γίνεται ξαφνικά “ανεπιθύμητο” έδαφος αν έχει πάνω της πρόσφυγες που πεθαίνουν από τους σκορπιούς και κινδυνεύουν από τα τσιμπήματα φιδιών και εντόμων. Οι πρόσφυγες είναι ανεπιθύμητοι και είναι κατ’ επανάληψη θύματα των ελληνικών επαναπροωθήσεων (pushbacks). Σε ένα πλαίσιο πλήρους αποκτήνωσης και ρατσισμού η ανθρώπινη ζωή είναι “ανεπιθύμητη” και μόνο το κέρδος “επιθυμητό”.

Είναι απάνθρωπο και κυνικό να εκτυλίσσεται αυτή η τραγωδία τόσες μέρες στον “πολιτισμένο” κόσμο μας. Οι πρόσφυγες μετανάστες είναι τα κατεξοχήν θύματα πολέμων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Εχθρός μας είναι οι κυρίαρχες πολιτικές, ο ιμπεριαλισμός, οι πόλεμοι. Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ανθρωποφύλακα της ΕΕ υπογράφοντας κι εφαρμόζοντας τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Γι’ αυτό η κυβέρνηση επεκτείνει τα στρατόπεδα των προσφύγων, τα μετατρέπει σε κλειστές φυλακές των κατατρεγμένων, ακολουθεί την τακτική των βίαιων επαναπροωθήσεων. Για να δικαιολογήσουν την καταστολή, η κυβέρνηση και το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα κρύβουν τις ευθύνες του “πολιτισμένων” χωρών της Δύσης», που ανταγωνίζονται για τα πετρέλαια και τους ενεργειακούς δρόμους, μετατρέποντας τεράστιες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής σε κολαστήρια.

Να σταματήσει η πολλαπλή στέρηση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων για ανθρώπους που ήρθαν κυνηγημένοι από τον πόλεμο, τις διώξεις και τις εμφύλιες συγκρούσεις στις χώρες τους. Η αλληλεγγύη αποτελεί δείγμα πολιτισμού και ανθρωπιάς της κοινωνίας. Όχι στις πολιτικές εξόντωσης! Να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα – φυλακές!

  • Ελεύθερη εγκατάσταση των προσφύγων σε πόλεις και χωριά όλης της χώρας, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Πουθενά κανένα hotspot, ανοικτό ή κλειστό. Να καταργηθούν τα στρατόπεδα και να παραχωρηθούν σπίτια μέσα στον οικιστικό ιστό των πόλεων.
  • Ελευθερία στη μετακίνηση, παροχή ασύλου και ιθαγένειας, χωρίς αποκλεισμούς, ίσα δικαιώματα στην παιδεία, στην υγεία, στη σίτιση και στη στέγαση. Ελεύθερη μετακίνηση σε όποια περιοχή ή χώρα θέλουν να μείνουν. Όχι σε φράκτες στον Έβρο και το Αιγαίο και επαναπροωθήσεις.

Ως Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις έχουμε ήδη καταθέσει σχετικό ψήφισμα στα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, στα οποία έχει απαντήσει θετικά μόνο η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ. Καλούμε όλες τις παρατάξεις να πράξουν το ίδιο…

…γιατί για τους εκπαιδευτικούς η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τα κέρδη και τις πολιτικές τους. Η ανθρώπινη ζωή είναι ο στόχος και τα παιδιά είναι το μέλλον σε όποια γειτονιά του κόσμου κι αν έτυχε να γεννηθούν.

Κοινή Ανακοίνωση Παρεμβάσεων ΠΕ-ΔΕ 

Μοιραστείτε το άρθρο