Πολεμικό κλίμα και εθνικιστικές κορώνες εν όψει της εξόδου του τουρκικoύ γεωτρύπανου την 9η Αυγούστου

Το πλωτό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν

Μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ που αμφισβήτησε για μια ακόμη φορά την Πολεμοκαπηλεία και το κλίμα εθνικής ανασφάλειας που καλλιεργούν δημοσιογράφοι και Απόστρατοι ακραίοι εθνικιστές Καραβανάδες του καναπέ και των τηλεοπτικών παράθυρων.

Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε όμως είναι ότι διεξάγεται ένας σκληρός επικοινωνιακός πόλεμος εντός και εκτός συνόρων όπου στέλνονται μηνύματα μέσω των ΜΜΕ, των απόστρατων Στρατιωτικών, των συμβούλων και κάθε παρατρεχάμενου αλλά και επίσημων πολιτειακών παραγόντων σε Ελλάδα και Τουρκία. 
Μηνύματα που προειδοποιούν για τις κινήσεις της κάθε πλευράς, απευθύνοντας μηνύματα τόσο στο εσωτερικό ακροατήριο, όσο και στη Διεθνή κοινότητα, καθώς οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ιεραρχώντας πρώτιστα στον πόλεμο στην Ουκρανία απεύχονται μια ελληνο-τουρκική σύγκρουση. Που θα διέλυε την Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και θα τίναζε στον αέρα τους οποίους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την Ανατολική Μεσόγειο και τη δυνατότητα της να παίξει σοβαρό ρόλο στην αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και να δώσει λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν είναι τυχαίο ότι ΗΠΑ και ΕΕ προτείνουν Συμβιβασμό και Συνδιαχείριση, απαντώντας στις επιθετικές και επεκτατικές βλέψεις Ελληνικού και Τουρκικού κράτους που τρέφουν μεγαλοϊδεατικές φιλοδοξίες  ώστε να εξυπηρετήσουν στρατηγικά αστικά συμφέροντα και βλέψεις αναβάθμισης του περιφερειακού ιμπεριαλιστικού τους ρόλου. Βεβαίως η προβολή Στρατιωτικής Ισχύος μπορεί να ενέχει τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου ή ακόμη και διακρατικής πολεμικής σύγκρουσης, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεί μέσο για τον καθορισμό των όρων του συμβιβασμού που δεν Αποκλείεται από κανέναν… 
Από την άποψη αυτή τώρα ανακοινώνονται “κόκκινες γραμμές” και ανακοινώνονται πολεμικές κινήσεις και σχέδια που χαρακτηρίζονται Απόρρητα…
Είπαμε, διεξάγεται ένας πολυδιάστατος Επικοινωνιακός Πόλεμος που πρόκειται να ενταθεί καθώς το Αμπντουλχαμίτ Χαν θα ολοκληρώσει τις προετοιμασίες του για να βγει ξανά στις 9 Αυγούστου. Ενώ βεβαίως ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος σε ομιλία του θα περιγράψει τους σχεδιασμούς και τα ερευνητικά του πλάνα.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Τα τρία σενάρια που εξετάζει το ΓΕΕΘΑ

Καταρχήν διατυμπανίζεται  ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξουν τα πολεμικά μέσα στα οποία θεωρείται ότι υπερέχουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, δηλαδή τα νεοαποκτηθέντα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale και κυρίως τα υπερσύγχρονα υποβρύχια Type 214 του Πολεμικού Ναυτικού.
Τα καθεστωτικά ΜΜΕ διασπείρουν ότι για τα υποβρύχια έχει εκπονηθεί ειδικό σχέδιο για τον τρόπο που θα κινηθούν ανάλογα με την περίσταση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες φέρουν πλήρη φόρτο μάχης με πυραύλους και τορπίλες, για το ενδεχόμενο που η Τουρκία επιχειρήσει με τον οποιοδήποτε τρόπο να αιφνιδιάσει πραγματοποιώντας γεωτρήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ…
Προσέξτε, ελληνική ΑΟΖ δεν υπάρχει
Ανεξάρτητα τι γράφουν οι δημοσιογράφοι υπάρχει μόνο η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ τους -κάτι που οδηγεί την ελληνική κυβέρνηση να διαρρέει ότι κόκκινη γραμμή είναι ο 28ος μεσημβρινός- και οι διεκδικήσεις με παρανομαστή τα κυριαρχικά δικαιώματα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο δεν αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκία, η οποία προβάλει τις δικές τις φιλοδοξίες με βάση την τεράστια ακτογραμμή της, όπως συμπυκνώνονται στο Δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και μιλά για την ανάγκη διακρατικής ελληνο-τουρκικής συμφωνίας.  Εργαλειοποιώντας το Τουρκο-Λυβικό Σύμφωνο.
Ας δούμε ποια είναι τα σενάρια αντίδρασης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που διαρρέονται μέσω των ΜΜΕ.
Οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες μέσω της ΝΟΤΑΜ Α1781/22, έσπευσαν να δεσμεύσουν πέντε περιοχές για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Η δέσμευση των περιοχών ξεκίνησε να ισχύει από τις 21 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου.
Το δεύτερο σενάριο αφορά κυρίως την Κύπρο. Στη Λευκωσία θεωρούν σχεδόν σίγουρο πως το τουρκικό γεωτρύπανο θα επιχειρήσει να κινηθεί εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, αποφεύγοντας ωστόσο τις ήδη αδειοδοτημένες περιοχές της όπου δραστηριοποιούνται EXXON MOBIL, TOTAL κλπ, δηλαδή τα οικόπεδα 5, 10 και 6.
Παράλληλα δεν αποκλείουν το τουρκικό σχέδιο να εξελιχθεί σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις εντός της τουρκικής ΑΟΖ, πιθανότατα στον κόλπο της Αττάλειας. Εν συνεχεία, περνώντας στη δεύτερη φάση και αφού αξιολογηθούν οι όποιες αντιδράσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, το γεωτρύπανο να κινηθεί σε κάποια από τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ δυτικά της Πάφου, επαναλαμβάνοντας κατά κάποιο τρόπο τη διαδρομή που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια άλλα τουρκικά ερευνητικά σκάφη, όπως το Ούρουτς Ρέις.
Να και το περίφημο Απόρρητο σχέδιο “Λερναία Ύδρα” που το κρέμασαν στα μανταλάκια και το έβγαλαν στα τηλεοπτικά παράθυρα!
Το τρίτο σενάριο απαντά στο ενδεχόμενο που το τουρκικό γεωτρύπανο επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί το τουρκολυβικό σύμφωνο, πραγματοποιώντας επιχείρηση εξόρυξης υδρογονανθράκων εντός της διεκδικούμενης από το ελληνικό κράτος ΑΟΖ, νότια της Κρήτης ή των Δωδεκανήσων.
Σε μία τέτοια πιθανότητα διαρρέουν ότι η απάντηση του ελληνικού κράτους θα είναι άμεση και επί του πεδίου, ενεργοποιώντας ακόμη και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης των Ε.Δ με την κωδική ονομασία «Λερναία Υδρα».
Γράφουν χαρακτηριστικά:
Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων απέναντι σε μια ήπια τουρκική πρόκληση μέχρι και την υιοθέτηση ενός ακραίου σεναρίου, της κατάληψης πλατφόρμας πετρελαίου, στην περίπτωση που η Άγκυρα θελήσει να εγκαταστήσει πλωτό γεωτρύπανο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή της ελληνικής ΑΟΖ.
Το ξαναλέμε. Διεξάγεται ένας πολύ σοβαρός επικοινωνιακός πόλεμος. Με αποδέκτες των μηνυμάτων και στο εσωτερικό μέτωπο.
Το τι σχέση έχουν όλα αυτά τα σενάρια με την πραγματικόητα μένει να αποδειχθεί.
Να θυμίσουμε ότι το σχέδιο Λερναία Ύδρα υπάρχει από το 2012, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις προκειμένου να δικαιολογήσουν τις κινήσεις σε παρόμοιες κρίσεις (2020) έλεγαν ότι το τεράστιο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «ORUC REIS» παρέσυραν τα κύματα και οι άνεμοι! 
Όμως, θεωρούμε ότι πρέπει να συνυπολογίσουμε ορισμένους παράγοντες εν όψει της 9ης Αυγούστου.
Καταρχήν, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πλέον μερικά νέα ποιοτικά αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά, που δεν ανατρέπουν τον συσχετισμό δύναμης αλλά μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό των όποιων αποφάσεων ή θερμών επεισοδίων.
Σε δεύτερο επίπεδο, σε αντίθεση με την κρίση του 2020, υπάρχει ισχυρή αμερικανική κυβέρνηση, σε αντίθεση με την παρελθούσα κρίση όπου υπήρχε κενό αμερικανικής πολιτικής εξαιτίας των τότε επερχόμενων Προεδρικών Εκλογών. Η σχέση που αναπτύσσουν ελληνικό και τουρκικό κράτος με τις ΗΠΑ μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά, κάτι που δεν πρέπει να ερμηνευτεί μονοδιάστατα και με όρους εξάρτησης. Επίσης, να συνυπολογιστεί η σχέση μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας και το γεγονός ότι ο μεγάλος κερδισμένος μιας σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ο Πούτιν. Κάτι που έχει πολλές ερμηνείες και συνυπολογίζεται στην χάραξη πολιτικής και κινήσεων των τοπικών κρατών αλλά και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κυρίαρχα των ΗΠΑ.
Τέλος, τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ή θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την εκδήλωση ελληνο-τουρκικής κρίσης, ή θα ωθήσει στα άκρα καθώς μπορεί να γίνει πιστευτό ότι υπάρχουν άλλα περιθώρια συνδιαλλαγής λόγω της αναβάθμισης του ρόλου των δύο κρατών.
Απαιτείται η εγρήγορση του Αντιπολεμικού κινήματος
Δεν έχουμε κανένα εθνικό-αστικό συμφέρον και κυριαρχικό δικαίωμα να υπερασπιστούμε.
Αυτοί που μας κλέβουν την ζωή καθημερινά μας θεωρούν κρέας στα κανόνια των ανταγωνισμών τους.
Οι Έλληνες και Τούρκοι φαντάροι, η νεολαία και ο κόσμος της εργασίας και τις δύο ακτές του Αιγαίου δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν, κανένα λόγο για να θυσιαστούν για τα κέρδη των πλουσίων και των αστικών κρατών.
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ για τα συμφέροντα των Ελλήνων επιχειρηματιών, ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΗΠΑ.
Μαζί να αγωνιστούμε οι εργαζόμενοι και οι νέοι άνθρωποι σε Ελλάδα και Τουρκία εναντίον των κυβερνήσεων της άγριας αντεργατικής επίθεσης, των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης, της βάρβαρης αυταρχικής πολιτικής και των πολεμικών τυχοδιωκτισμών, ενάντια σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com
Μοιραστείτε το άρθρο