Η ατέλειωτη κοροϊδία με τις μετρήσεις για τη ρύπανση του αέρα μας

Ήταν μόλις το 2021 που επιβλήθηκε πρόστιμο στο ελληνικό δημόσιο επειδή οι τιμές συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα της Θεσσαλονίκης ήταν πάνω από τις τιμές των ανώτατων ορίων, με την υπέρβαση αυτή να συμβαίνει περισσότερες από 35 μέρες κατά τη διάρκεια ενός έτους, υπέρβαση που συνιστά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Όποιος πολίτης θελήσει να ενημερωθεί για την πολύπαθη ποιότητα του αέρα στην πόλη  έχει σαν επίσημη πηγή την ιστοσελίδα της ΠΚΜ (1) όπου αναρτώνται καθημερινά οι μετρήσεις των σταθμών της. Βάσει των μετρήσεων αυτών αξιολογείται η ποιότητα του αέρα στην πόλη σε σχέση με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία

Φέτος, η δημοσίευση μετρήσεων σταμάτησε την 1η Απριλίου, μετά από συνεχόμενες μέρες που οι τιμές των PM10 ήταν σταθερά πάνω από το όριο των 50 μg/m3 μέσα στους 3 πρώτους  μήνες. Οι μέρες του έτους κατά τις οποίες οι τιμές είχαν υπερβεί το όριο στους σταθμούς της Αγ. Σοφίας και του Κορδελιού αντίστοιχα ήταν 18 και 15 από τις 35 συνολικά που συνιστούν παράβαση. Και όλα αυτά μόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η ΠΚΜ στις 8/4 ανακοίνωσε πως την ίδια μέρα ξεκινούν οι εργασίες αναβάθμισης του δικτύου σταθμών μέτρησης (2) και σταματούν οι δημοσιεύσεις των τιμών, ενώ στην πραγματικότητα οι μετρήσεις είχαν σταματήσει μια εβδομάδα νωρίτερα. Στις 15/4 ανακοινώνεται (3) η ολοκλήρωση των εργασιών με τη σχετική φιέστα να κάνει γύρους στα τοπικά μέσα, Μετρήσεις όμως δεν ξαναφάνηκαν.  Βεβαίως η έλλειψη μετρήσεων για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι από μόνη της σκάνδαλο και η ΠΚΜ θα πρέπει να απαντήσει σ αυτό, καθώς και στο γιατί οι μετρήσεις σταμάτησαν 8 μέρες νωρίτερα, όταν το αμέσως προηγούμενο διάστημα ήταν σταθερά άνω των ορίων.

Το πιο ουσιαστικό πρόβλημα δεν είναι ότι δεν μετριούνται τα PM10 (ο τρόπος που δρουν οι Θεσμοί δεν μας εκπλήσσει), αλλά ότι υπάρχουν στον αέρα πού αναπνέουμε. Τα PM10 προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες ενοχοποιούνται και για αυτοάνοσες παθήσεις.

Δυστυχώς οι αιτίες του προβλήματος για το κέντρο της πόλης είναι γνωστές. Αλλά και για μια πιο αραιοκατοικημένη, ανοιχτή και με σαφώς λιγότερη κίνηση περιοχή σαν το Κορδελιό δεν θέλει πολύ σκέψη για να βρει κάνεις την αιτία.

Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ

 

(1) https://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=507

(2) https://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=35&pressid=23656

(3) https://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=35&pressid=23715

Μοιραστείτε το άρθρο