Διχασμός και διαφωνίες στη G20 έναντι της Ρωσίας

143Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Τα 20 βιομηχανικά κράτη και οι αναδυόμενες οικονομίες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε σε κοινό ανακοινωθέν. Έτσι το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που επιδίωκαν οι Αμερικανοί παραπέμφθηκε στο μέλλον. Η ουκρανική κυβέρνηση απειλεί με μηνύσεις αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες για συναλλαγή με τους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς. Τα ρωσικά στρατεύματα κλιμακώνουν ξανά τις επιθέσεις τους στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών της G20 ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση έναντι της Ρωσίας, ήταν τέτοιες στη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας και διοικητών κεντρικών τραπεζών που αυτή δεν κατέληξε καν σε κοινό ανακοινωθέν. Απλώς η φιλοξενούσα τη συνάντηση Ινδονησία ανέλαβε να γνωστοποιήσει όσα συζητήθηκαν. Γενικά αναφέρεται ότι οι 20 υπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες να αντιμετωπισθεί η επισιτιστική ανασφάλεια. Ενώ η ινδονήσια υπουργός Οικονομικών Σρί Μουλγιανί έκανε λόγο για πνεύμα συνεργασίας και πολυμερισμού.

Η δε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζανέτ Γέλεν, η οποία κατέβαλε προσπάθειες για πιο δυναμικές αποφάσεις κατά της Ρωσίας, είπε μόνο ότι οι G20 συζήτησαν για να τεθεί ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Προφανώς εκτιμώντας ότι έτσι θα μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας, τα οποία έχουν εκτιναχθεί με τις αυξήσεις που καταγράφουν παγκοσμίως οι ενεργειακές εξαγωγές της. Μόνο που απόφαση δεν ελήφθη.

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία απειλεί με μηνύσεις τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ και της ΕΕ για συμμετοχή στο εμπόριο ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όπως αναφέρουν οι Financial Times: η ουκρανική κυβέρνηση έχει ενημερώσει σχετικά τους επικεφαλής αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως της JP Morgan Chase’s, της HSBC’s, να σταματήσουν να χρηματοδοτούν εταιρείες που εμπορεύονται ρωσικό πετρέλαιο ή συμμετέχουν στις χρηματιστηριακές συναλλαγές των ρωσικών εταιρειών Gazprom και Rosneft. Επιστολές έχουν σταλεί επίσης στη Citigroup και Credit Agricole. Ο οικονομικός σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Oleg Ustenko, φέρεται να τους έγραψε αυτή την εβδομάδα ζητώντας τους να διακόψουν όλους τους δεσμούς με αυτές τις εταιρείες, κατηγορώντας τις τράπεζες για «εγκλήματα πολέμου».

Στο πεδίο των συγκρούσεων… Το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κλιμακώνουν ξανά τις επιθέσεις τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έπειτα από ανασύνταξη των μονάδων τους. Οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις, αναφέρει το KyivIndependent, που επικαλείται δήλωση του εκπροσώπου της διεύθυνσης πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Βαντίμ Σκιμπίτσι. Οι ουκρανοί επιτελείς ανέφεραν ότι: «Αφού ανασυντάχθηκε, ο εχθρός ξανάρχισε την επίθεση στον θερμικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Μπουγλεγίρσκ και οι μάχες συνεχίζονται».

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού έδωσε εντολή στις ρωσικές στρατιωτικές μονάδες που δραστηριοποιούνται σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας να εντείνουν τις επιχειρήσεις τους προκειμένου να αποτρέψουν χτυπήματα στην ανατολική Ουκρανία και σε άλλα εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Σοϊγκού «έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες για την περαιτέρω αύξηση των ενεργειών των ομάδων σε όλες τις περιοχές όπου δραστηριοποιούναι επιχειρησιακά, προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα το καθεστώς του Κιέβου να εξαπολύσει μαζικές επιδρομές με πυραύλους και πυροβολικό σε αστικές υποδομές και κατοικήσιμες περιοχές στο Ντονμπάς και σε άλλες περιοχές».

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια σειρά χερσαίων επιθέσεων βορειοδυτικά του Σλοβιάνσκ, νοτιοανατολικά του Σεβέρσκ, κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου T1302 Μπαχμούτ-Λισικάνσκ, νοτιοανατολικά του Μπαχμούτ και νοτιοδυτικά της πόλης Ντονέτσκ. Επίσης, οι Ρώσοι κατέστρεψαν ένα εργοστάσιο στην περιοχή του Ντνίπρο που παρήγαγε εξαρτήματα των βαλλιστικών πυραύλων Tochka-U, όπως γνωστοποίησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Τουλάχιστον 353 παιδιά σκοτώθηκαν και 662 τραυματίστηκαν από την έναρξη της σύγκρουσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της γενικής εισαγγελίας της Ουκρανίας στο Telegram.

Μοιραστείτε το άρθρο