Αντιπαραθέσεις Δυτικών και Ρώσων, με τους Ευρωπαίους να ψάχνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την ενέργεια

142Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Με αβέβαιη την επαναλειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και εκπονούν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την ενέργεια. Παράλληλα καταγράφονται διαφορετικές φωνές που ζητούν επανεξέταση της πολιτικής τους έναντι της Ρωσίας. Με δεδομένο ότι οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένη ζημιά στην Ευρώπη, χωρίς να έχουν αποδυναμώσει τη Ρωσία ή να έχουν φέρει τον πόλεμο πιο κοντά στο τέλος του.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν τεθεί σε κατάσταση ενεργειακού συναγερμού, με τις μισές χώρες της ΕΕ να αντιμετωπίζουν ολική ή μερική μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσφεύγουν στους πολίτες και τους ζητούν περιορισμό της κατανάλωσης. Ενώ κάποια κράτη έχουν ήδη στραφεί εκ νέου στον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και άλλα σε εγκαταστάσεις υγροποιημένου αερίου… αμερικανικού, με το αζημίωτο φυσικά.

Αυτοί που εμφανώς αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι οι Ευρωπαίοι, στις τάξεις των οποίων ήδη καταγράφονται διαφορετικές φωνές και ζητούν επανεξέταση της πολιτικής των κυρώσεων, οι οποίες παρεμπιπτόντως δεν έχουν πλήξει όσο ανέμεναν την ρωσική οικονομία, το αντίθετο μάλιστα με την εκτίναξη των εσόδων της από την μεγάλη άνοδο των τιμών τόσο στο πετρέλαιο όσο στο φυσικό αέριο. Καθόλου τυχαίο ότι οι 27 της αποφάσισαν να χορηγήσουν στην Ουκρανία οικονομική βοήθεια ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και όχι 9 που είχε υποσχεθεί προ διμήνου πομπωδώς η επικεφαλής της Κομισιόν.

Ήδη σε κάποιες χώρες οι κυβερνήσεις κατέρρευσαν (Βουλγαρία, Εσθονία, Ιταλία ή στη Γαλλία χωρίς προεδρική πλειοψηφία), ένεκα ακριβώς αυτών των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τη στάση έναντι της Ρωσίας και τις κυρώσεις που της έχουν επιβάλει οι Δυτικοί, με όλα όσα επακολούθησαν προκαλώντας ένα ντόμινο επιπτώσεων σε όλον τον πλανήτη πλέον. Οι τριγμοί είχαν διαφανεί από προηγούμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που αποφάσισε το 6ο πακέτο κυρώσεων. Ενώ ετοιμάζεται και το 7ο πακέτο (με στόχευση και τις ρωσικές εξαγωγές χρυσού), που πάντα προωθούν οι Βρυξέλες. Οι αποκλίνουσες προσεγγίσεις είναι εμφανείς μέσα στην ΕΕ. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα παρακάτω.

Η ΕΕ έχει “πυροβολήσει τον εαυτό της στους πνεύμονες” με τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες αν δεν ανακληθούν κινδυνεύουν να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή οικονομία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν. “Αρχικά νόμιζα ότι είχαμε πυροβολήσει τους εαυτούς μας μόνο στα πόδια, αλλά τώρα είναι σαφές ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει πυροβολήσει τον εαυτό της στους πνεύμονες και πασχίζει να αναπνεύσει”.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους καθώς οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένη ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία χωρίς να έχουν αποδυναμώσει τη Ρωσία ή να έχουν φέρει τον πολύμηνο πόλεμο πιο κοντά στη λήξη του. “Οι κυρώσεις δεν βοηθούν την Ουκρανία ωστόσο, είναι κακές για την ευρωπαϊκή οικονομία και αν αυτό συνεχιστεί θα την εξοντώσουν. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ανυπόφορο”. “Η στιγμή της αλήθειας πρέπει να έρθει στις Βρυξέλλες όταν οι ηγέτες θα παραδεχτούν ότι έκαναν έναν λάθος υπολογισμό, ότι η πολιτική των κυρώσεων βασίστηκε σε λάθος υποθέσεις και ότι θα πρέπει να αλλάξει». Οι ενεργειακές αυξήσεις οδήγησαν την ουγγρική κυβέρνηση να διατάξει την απαγόρευση εξαγωγών καυσίμων και να καταργήσει ένα πολυετές ανώτατο όριο στις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για τα νοικοκυριά με υψηλότερη κατανάλωση.

Από την άλλη, οι πλέον ένθερμοι ακόμη πιο αυστηρής πολιτικής έναντι της Μόσχας, οι Πράσινοι της γερμανικής κυβέρνησης κάθε άλλο παρά βλέπουν μιά αναθεώρησή της. Η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να χαλαρώσουν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. Αυτό δεν θα διασφάλιζε τη συνέχιση της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Μόσχα, απεναντίας το Βερολίνο να διέτρεχε «διπλό» κίνδυνο να υποστεί «εκβιασμό», είπε. Επισήμανε επίσης ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία «όσο μας χρειάζεται και επομένως θα διατηρήσουμε τις κυρώσεις αυτές», καταλήγοντας λέγοντας: «εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν διχάζεται η κοινωνία στη χώρα μας». Πάντως, η Λετονία απαγόρευσε διά νόμου την εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Λετονία.

Οι αντιπαραθέσεις έχουν εκδηλωθεί παγκοσμίως και μία ακόμη ανάμεσα σε Δυτικούς και Ρώσους σημειώθηκε στη σύνοδο της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας. Μετά από εκείνη τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών όπου ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δέχθηκε πολλές επικρίσεις από συμμετέχοντες, αλλά και υποστήριξη από άλλους, χθες ήταν η σειρά των υπουργών Οικονομίας και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των 20 κρατών. Τα βέλη εκτοξεύτηκαν από αμφότερες τις πλευρές, με τους μεν να κατηγορούν τη Ρωσία για τα οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει με την εισβολή στην Ουκρανία -σε κύμα σοκ στην παγκόσμια οικονομία, αναφέρονται- και τους δε να θεωρούν υπεύθυνες τις κυρώσεις και τα οικονομικά αντίμετρα της Δύσης κατά της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα στο πεδίο των συγκρούσεων… Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση για το πυραυλικό χτύπημα στην Βίνιτσα της κεντρικής Ουκρανίας όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 άνθρωποι. Όπως αναφέρει: οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τη θάλασσα έπληξαν τον «Οίκο των αξιωματικών» της Βίνιτσα καθώς πραγματοποιείτο εκεί συνάντηση της «Διοίκησης της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας» με εκπροσώπους ξένων παρόχων υπηρεσιών. Ως αποτέλεσμα αυτού του χτυπήματος, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση εξαλείφθηκαν».

Οι Δυτικοί συνεχίζουν την αποστολή νέων οπλικών συστημάτων στο Κίεβο, με την Ουκρανία να λαμβάνει την πρώτη της παράδοση εκτοξευτών πυραύλων M270, ένα εξελιγμένο σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων. «Έφτασαν τα πρώτα MLRS M270! Θα είναι καλή παρέα για τα HIMARS στο πεδίο της μάχης», έγραψε ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεκσίι Ρέζνικοφ.

Μοιραστείτε το άρθρο