Συγκέντρωση για τις εργατικές δολοφονίες, Τετάρτη 13/7 στις 9:30 στο Πρωτοδικείο Άρτας

Για τον Χρήστο και τον κάθε Χρήστο στηρίζουμε και καλούμε στις κινητοποιήσεις Τρίτη 12 Ιούλη στις 8.30 μ.μ. συγκέντρωση και πορεία από την πλατεία Κιλκίς. Τετάρτη 13 Ιούλη συγκέντρωση στο Πρωτοδικείο Άρτας – ολοκλήρωση της δικης

Τα ατυχήματα των εργατών είναι δολοφονίες των αφεντικών…

Στις 12 και 13 Ιουλίου καλούνται στην Άρτα κινητοποιήσεις με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας δικών κατά της εταιρείας ΗΠΕΙΡΟΣ. Στις 26 Ιουνίου του 2020 ο εργατης Χρήστος Ζορμπάς σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία σε χώρο του εργοστάσιου. Στις δίκες που έγιναν αποκαλύφθηκαν οι συνεχείς επενδύσεις του εργοστασίου με αδιάκοπές επεκτάσεις, κέρδη επί κερδών και το απολύτως απροστάτευτο περιβάλλον των εργαζομένων . Ο νεαρός εργάτης Χρήστος Ζορμπάς είχε κάτι λίγους μήνες στη δουλειά. Ο χώρος θανάτου ήταν το πατάρι που πήγε να διορθώσει φωτιστικά. Πίνακες χωρίς “ρελε”, ηλεκτρολόγοι χωρίς εργαλεία και προστασία πχ γάντια , εξοπλισμό κλπ, χωροι εργασίας παραμελημένοι ..

Ο νεαρος εργατής μολις την προηγούμενη ημέρα έστελνε μήνυμα με ακριβώς αυτό το περιεχόμενο, επικινδυνότητα και έλλειψη εργαλείων, που τα έψαχνε ο ίδιος σε ιντερνετικές αγορές. Η εταιρεία εμφανίσθηκε κορδωμένη στα δικαστήρια διαβεβαιώνοντας ότι όλα ήταν καλά και έφταιγε ο νεαρός εργάτης , παρέλαση δικαιολογιών ενίοτε απαράδεκτα. Η εταιρεία υποστήριξε πως είχαν χορηγηθεί γάντια και παρουσίασε τιμολόγιο αγοράς “100 γαντιών” που πρόκειται για το γνωστό κουτί με γάντια μιας χρήσης κυρίως για εργασίες καθαριότητας…

Η δολοφονία του Χρήστου μας αφορά όλους, είναι συνέχεια των δεκάδων δολοφονιών εργατών σε χώρους εργασίας, είναι οι θυσίες των μηχανισμών του Κεφαλαίου και του Κράτους. Η εταιρεία Ήπειρος είναι μέρος ενός σύνθετου πανίσχυρου μηχανισμού κεφαλαίων-επενδύσεων, εκτός του εργοστασίου γαλακτοκομικών, εχει Σ/Μ (ΜΕΤΡΟ κλπ) κλπ, αυτό το μέγεθος βρέθηκε όλο αυτό το διάστημα απέναντι στους γονείς του σκοτωμένου εργάτη.

Στις 12 Ιουλίου έχει καλεστεί πορεία από το εργατικό κέντρο Άρτας στις 8:30 το απόγευμα , και την επομένη 13 Ιουλίου έχει καλεστεί συγκέντρωση στα δικαστήρια, ημέρα που θα δοθεί και η απόφαση.

Για τον Χρήστο και τον κάθε Χρήστο στηρίζουμε και καλούμε στις κινητοποιήσεις.

Τετάρτη 13 Ιούλη συγκέντρωση στο Πρωτοδικείο Άρτας – ολοκλήρωση της δικης.

Γκιλοτίνα


Συγκέντρωση με αφορμή τη δίκη για τον άδικο χαμό εργαζομένου στη γαλακτοβιομηχανία “Ήπειρος”

Τον Ιούνιο του 2020, σε μια από τις βραδινές βάρδιες της γαλακτοβιομηχανίας Ήπειρος στην Άρτα, το ηλεκτρικό ρεύμα χτυπάει τον 29χρονο εργαζόμενο Χρήστο Ζορμπά, ο οποίος σωριάζεται νεκρός. Από τη στιγμή εκείνη και για τα επόμενα δύο χρόνια, η γαλακτοβιομηχανία μιλάει επίμονα για “ατύχημα”. Όμως όλα δείχνουν πως επρόκειτο για έναν θάνατο που γνώριζαν ότι θα συμβεί, σαν ένα ρολόι που μετράει αντίστροφα, απλά δεν ήξεραν πότε και για ποιον.

Για να τα πάρουμε από την αρχή, ο Χρήστος Ζορμπάς βρέθηκε νεκρός επειδή στο πατάρι στο οποίο δούλευε δεν υπήρχε ρελέ διαφυγής στον ηλεκτρολογικό πίνακα, με αποτέλεσμα να πεθάνει από ηλεκτροπληξία. Δεν υπήρχε ένα ρελέ το οποίο η επιχείρηση, όπως αναδείχθηκε και στη δίκη, είναι υποχρεωμένη να διαθέτει. Ένα ρελέ το οποίο ισχυρίζονταν ότι ήταν πρακτικά αδύνατον να τοποθετηθεί, αλλά με κάποιον μαγικό τρόπο μπόρεσε τελικά να τοποθετηθεί, μετά όμως τον θάνατο του Χρήστου. Στην εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των υψηλά ιστάμενων της εταιρίας, πριν το τραγικό συμβάν, υπάρχει γραπτά καταγεγραμμένη η παραδοχή ότι η μη ύπαρξη ρελέ είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και αμέσως μετά, η προτροπή να μην τοποθετηθούν ρελέ σε όλα τα ηλεκτρικά ερμάρια (σε ένα εκ των οποίων σκοτώθηκε τελικά ο Χρήστος Ζορμπάς) για να εξοικονομήσει η επιχείρηση χρήματα. Ένα αναθεματισμένο ρελέ, κόστους 14-44 ευρώ, για μια επιχείρηση, με ετήσιο τζίρο (σύμφωνα με τις δικές της δηλώσεις) 50 εκατομμύρια. Η πραγματικότητα, τελικά, μιλάει από μόνη της, αλλά έχει σημασία να το διατυπώνουμε καθαρά και με λέξεις: για τα αφεντικά και τις μεγαλοεπιχειρήσεις είμαστε απολύτως αναλώσιμοι, σαν εξαρτήματα που αν χαλάσουν απλά θα αντικατασταθούν, απλοί αριθμοί για να βγαίνει η δουλειά, ή μάλλον το χρήμα τους. Και το κέρδος τους αυτό, έχει μάλιστα τόσο μεγάλη αξία, που δεν προτίθενται να σπαταλήσουν ούτε λίγα ευρώ, των οποίων την απουσία ούτε που θα παρατηρήσουν μέσα στα άφθονα που βγάζουν, ακόμα κι αν αυτό θέτει σε κίνδυνο, εν γνώση τους, τις ζωές μας.

Ο Χρήστος, φοβόταν να πάει στη δουλειά, όπως μαρτυρούν οι συγγενείς του, αλλά όπως είχε γράψει και λίγες μέρες πριν τον θάνατό του σε ένα συνάδελφό του. Φοβόταν γιατί ήξερε ότι η επιχείρηση είναι “των φτηνών λύσεων” όπως έγραφε, ότι θα κληθεί να δουλέψει σε πίνακες χωρίς ρελέ διαφυγής, με γάντια νιτριλίου (κοινά γάντια καθαρισμού) αντί για ηλεκτρομονωτικά, χωρίς καμία προυπηρεσία και εκπαίδευση, μόνος του σε όλη τη βραδινή βάρδια. Γιατί ο όμιλος Παντελιάδη, των τριών εταιριών, των 50 εκατομμυρίων ευρώ τζίρο ανά έτος, βλέπει τις ζωές και την ασφάλεια των εργαζομένων σαν ένα έξοδο, και τα έξοδα πρέπει να μειώνονται για να αυξάνονται τα κέρδη τους. Όμως ο Χρήστος δεν ήταν ο πρώτος, κι εμείς ξέρουμε ότι δεν φταίνε μόνο τα “κακά αφεντικά” της “Ήπειρος”, αλλά ότι αυτή είναι η τακτική που ακολουθούν όλες οι μεγαλοεπιχειρήσεις, γιατί για όλες μπροστά στο ζεστό χρήμα εμείς μετατρεπόμαστε σε απλούς αριθμούς, χωρίς ζωή, όνειρα και δικούς μας ανθρώπους που μένουν πίσω. Και το ξέρουν όλοι οι εργαζόμενοι στην “Ήπειρος”, αλλά και σε όλες τις αντίστοιχές της, που αναγκάζονται να δουλεύουν για ψίχουλα, ρισκάροντας τη ζωή τους, ξέροντας πως δεν έχουν άλλη επιλογή για να επιβιώσουν, που φοβούνται όπως ο Χρήστος, αλλά αναγκάζονται να πάνε κάθε μέρα στη δουλειά, κι αυτό τα αφεντικά το ξέρουν και το εκμεταλλεύονται.

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου, στο Πρωτοδικείο Άρτας, η διοίκηση της “Ήπειρος” και η διεύθυνση του τοπικού εργοστασίου, που όλο αυτό το διάστημα μιλούν για “ατύχημα” και τολμούν να ρίχνουν την ευθύνη στον ίδιο τον Χρήστο, θα ακούσουν την ποινή τους. Και ενώ τίποτα δεν μπορεί να φέρει τον Χρήστο πίσω, εμείς οφείλουμε να είμαστε εκεί και να βροντοφωνάξουμε για τη δικαίωσή του, έστω κι έτσι. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην υπάρξει άλλος Χρήστος και να δηλώσουμε επιτέλους, δυνατά και καθαρά, ότι οι ζωές μας είναι πολύτιμες και είναι πιο πάνω, πολύ πιο πάνω από τα κέρδη τους.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ, 9.30π.μ. ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΡΤΑΣ

 ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ – ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Μοιραστείτε το άρθρο