Αντιπολεμική διαδήλωση ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, Κυριακή 26/6 στις 19:00 (Αλεξανδρούπολη)

[ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ] ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΟΥΝΗ 19:00 ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Στις 28-29 Ιουνίου του 2022 στην Μαδρίτη θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η σύνοδος αυτή, μπορεί δικαίως να χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη πολεμική συνάντηση καθοριστικής σημασίας, αφού έρχεται ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται εδώ και μήνες, με την στρατιωτική προετοιμασία και οχύρωση των κρατών μπροστά στο ενδεχόμενο γενικευμένης σύρραξης να αυξάνεται διαρκώς. Όπως αναφέρεται, το ΝΑΤΟ ως κομμάτι του στρατηγικού του σχεδιασμού, επιδιώκει την ένταξη νέων κρατών μελών στην συμμαχία (Σουηδία, Φινλανδία) με στόχο την περαιτέρω περικύκλωση της Ρωσίας. Στοχεύει, στην επέκταση της επιρροής του στην Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες τις Βαλτικής καθώς και χάραξη ενιαίας «αμυντικής» πολιτικής απέναντι στον άξονα Ρωσίας/Κίνας, ζητήματα που θα αποτελέσουν τους κύριους άξονες συζήτησης στην σύνοδο. Η σύνοδος καλείται στα πλαίσια της μεγαλύτερης «κρίσης ασφαλείας» που έχει να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα, η καπιταλιστική κρίση, η όξυνση των διακρατικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και ενεργειακών περασμάτων με κυριότερη την σύγκρουση των πόλων ΗΠΑ/ΕΕ- Ρωσίας/Κίνας, είναι η αιτία της εμπόλεμης ανάφλεξης στην Ουκρανία, που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό πολεμικό σκηνικό, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επιδοθεί σε μία κούρσα αγοράς και ενίσχυσης των εξοπλιστικών συστημάτων, με κράτη όπως τη Γερμανία να ξεπερνά για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες το ποσοστό των πολεμικών δαπανών επί του ΑΕΠ.

Από τη μεριά του το ελληνικό κράτος, όχι μόνο οχυρώνεται στρατιωτικά, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τα ήδη υπέρογκα ποσοστά επι του ΑΕΠ που διαθέτει για πολεμικές δαπάνες, αλλά σταθερά προσδεμένο στο άρμα του ΝΑΤΟ, συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το τελευταίο διάστημα, έχουμε δει την αποστολή βαρέως οπλισμού ήδη τρεις φορές από την έναρξη του πολέμου προς τον ουκρανικό στρατό, που περιλαμβάνει ρουκέτες, καλάσνικοφ, φυσίγγια, πυράυλους RPG. Ταυτόχρονα, πρόσφατα επικυρώθηκε η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, με την οποία το ελληνικό κράτος εμπλέκεται ακόμα πιο ενεργά στους σχεδιασμούς ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και αναβαθμίζει τις ήδη υπάρχουσες βάσεις σε Σούδα, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη. Ειδικά η πόλη της Αλεξανδρούπολης αποτελεί σημείο στρατηγικής σημασίας για την μεταφορά στρατιωτικών εξοπλισμών και για τις πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά και ως ενεργειακός κόμβος. Ήδη, από την πόλη μεταφέρονται μέσω του λιμανιού και του σιδηροδρομικού δικτύου ανθρώπινο και μη δυναμικό προς την ανατολική Ευρώπη, έχουν καταπλεύσει οχηματαγωγά, αμερικανικά και νατοϊκά πολεμικά πλοία. Οι κινήσεις αυτές δείχνουν πως το ελληνικό κράτος δεν παραμένει αμέτοχο, διεκδικώντας μέσα από τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις το δικό του μερίδιο στην πίτα, προασπίζοντας τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης και των συμμάχων του. Η πολεμική προετοιμασία και ο εντεινόμενος μιλιταρισμός, η συμμετοχή σε πολεμοκάπηλες συμφωνίες και η μετατροπή του ελλαδικού χώρου σε μια απέραντη νατοϊκή βάση, καθιστούν το ελληνικό κράτος ορμητήριο πολέμου και στόχο σε περίπτωση γενικευμένης πολεμικής σύρραξης.

Όσο οι πολεμικές ιαχές πληθαίνουν και η φρίκη του πολέμου έρχεται όλο πιο κοντά μας, η κοινωνική βάση έρχεται αντιμέτωπη με την θανατοπολιτική και την βαρβαρότητα κράτος και κεφαλαίου σε κάθε κοινωνικό πεδίο. Από τους χώρους δουλείας που τα εργατικά ατυχήματα είναι καθεστώς και οι αντεργατικοί νόμοι καταργούν κεκτημένα αιώνων, όπως το αιματοβαμμένο 8άωρο, και θεσμοθετούν την ανασφάλιστη, ελαστική εργασία. Η δημόσια παιδεία και υγεία που ξεπουλιέται για τα κέρδη των καπιταλιστών, υψώνοντας ακόμα μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς και αποκλείοντας τους ανθρώπους της τάξης μας από την πρόσβαση σε βασικά κοινωνικά αγαθά. Και ενώ οι μισθοί δεν φτάνουν να καλύψουν το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής, απόρροια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου, εμείς θα καλεστούμε να πολεμήσουμε στην πρώτη γραμμή για τα συμφέροντα των ισχυρών.

Μέσα σε μια συγκυρία που μυρίζει μπαρούτι, η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ έρχεται να επικυρώσει μια σειρά κλιμακούμενων πολεμικών σχεδιασμών και να χαράξει μια πολεμική πολιτική. Απέναντι στα πολεμοχαρή σχέδια καπιταλιστών και κρατών που επιχειρούν να σπείρουν τον θάνατο, την φτώχεια και την εξαθλίωση, το αντιπολεμικό κίνημα πρέπει να δώσει ηχηρές απαντήσεις στο δρόμο. Με όχημα την ταξική, διεθνιστική αλληλεγγύη και αγώνα, να γίνουμε η άμμος στα γρανάζια των πολεμικών μηχανών.

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΧΑΡΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/ΕΕ

ΟΥΤΕ ΜΕ ΡΩΣΙΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΤΑΞΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΟΥΤΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

Κατάληψη Παλιού Νεκροτομείου

Μοιραστείτε το άρθρο