Συγκέντρωση ενάντια στο Airbnb και την τουριστικοποίηση, Σάββατο 25/6 στις 12:00 στα σκαλάκια Αστέρα, Μπενάκη με Καλλιδρομίου

Στο πλαίσιο της διεθνούς μέρας υπεράσπισης των Εξαρχείων καλούμε σε ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ AIRBNB ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Σάββατο 25 Ιουνίου στις 12.00μμ, σκαλάκια Αστέρα

ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, ΟΧΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΤΡΑΞΙΟΝ!

Ζούμε σαν ξένοι στην πόλη. Ο φούρνος στη γωνιά δεν υπάρχει πια και οι μετανάστες στο ισόγειο έφυγαν και αυτοί. Τα παιδιά που στέγαζαν τα όνειρα τους σε άδεια σπίτια έχουν χαθεί και το διαμέρισμα που έμενε η φίλη μου πουλιέται 100χιλιάρικα. Το σχολείο έχασε φέτος 30 παιδιά. Όλη μέρα θόρυβος στη γειτονιά, εργασίες και ανακαινίσεις, τουλάχιστον βρίσκουμε τίποτα πολύτιμες αντίκες πλάι απ’ τασκουπίδια να μας θυμίζουν ότι κάποτε ζούσαμε σε μια γειτονιά.

Τα “νέα” σπίτια ξεπηδούν τόσο γρήγορα που δεν τα παίρνεις χαμπάρι. Οι κάμερες στέκουν πάνω απ’ το παγκάκι ξαφνικά, μας επιτηρούν όταν φιλιόμαστε και όταν συνωμοτούμε• να είμαστε ήσυχες, μην ξυπνήσουμε τους πλέον μόνιμουςεπισκέπτες. Και αν τους ξυπνήσουμε, τουλάχιστον να τους διασκεδάσουμε λιγάκι. Για κάποιουςείμαστε θέαμα, για κάποιους παράσιτα, για άλλους απλά αδιάφορα. Μένουμε λίγες πια εδώ, χανόμαστε μα ξεχωρίζουμε ανάμεσα στο απρόσωπο πλήθος.

Τζιπάρες και επενδυτές καλοπερνούν στη Βαλτετσίου και στην πλατεία οι τζιπάρες της ΟΠΚΕ τραμπουκίζουν. Προσαγωγές, εξακριβώσεις και φάπες αν είσαι αλλιώτικο παιδί, μετανάστης/ρια ή”περίεργο” άτομο. Όλα αυτά, όσο κάποιοι ζουν το exarchia dream στα κυριλέ μπαράκια. Εξώσεις στον σωρό, όσο κάποιοι απολαμβάνουν την θέα από το airbnb τους.

Αυτό που ήρθατε να δείτε, σε λίγο δεν θα υπάρχει, εξαιτίας σας, εξαιτίας του κεφαλαίου και της καταστολής. Τουλάχιστον έχουμε ακόμα η μια το άλλο, τα παιδιά του Στρέφη, τα στέκια μας, την πλατεία, τις μικρές κοινότητες μας, τις ανάσες που παίρνουμε βαθιά σε αυτή τη γειτονιά άλλοτε από δακρυγόνο άλλοτε από ανακούφιση.

Αυτή η γειτονιά, όπως και τόσες άλλες, μας κάνει να ζούμε στις τυχαίες συναντήσεις στα στενά, στους σκοτεινούς πεζόδρομους που κάποτε χύθηκε αίμα. Από τα οδοφράγματα του τότε, στα οδοφράγματα του σήμερα.

Μα αυτό το αίσθημα ελευθερίας δεν το παίρνετε, όσους μπάτσους και να φέρετε, γι’ αυτό αποφασίσατε να μας εκτοπίσετε και να μας ξεπουλήσετε. Να μας ανταλλάξετε με φυσιολογικούς πολίτες, πειθήνιους και “καθαρούς”, με παχιά πορτοφόλια, βαλίτσες και φωτογραφικές μηχανές.

ΧΤIΖΟΥΜΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΟΧΙ AIRBNB, HOTEL ΚΑΙ LUXURY APPARTMENTS ΚΑΜΙΑ ΕΞΩΣΗ, ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΝΟΙΚΙΑ, ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΔΕΙΑ ΣΠΙΤΙΑ.DIAMONA, HOMM, ZOIA, CO&LIVING ATHENS ΕΙΣΤΕ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ!

* οι παραπάνω κτηματομεσιτικές εταιρίες έχουν εδραιώσει την παρουσία τους στην γειτονιά. Πρόκειται για πολύμεγάλα κεφάλαια στο χώρο της αγοραπωλησίας και της κατασκευής πολυτελών ακινήτων. Πιο συγκεκριμένα η DIAMONA GREECE, ερχόμενη αρχικά από το εξωτερικό, έχει αναλάβει την ανέγερση πολυτελών πολυκατοικιώνσε 3 πρώην μεταναστευτικές καταλήψεις, την Transito στην οδό Σπύρου Τρικούπη 15, στην New Babylon στην οδόΤζαβέλα 25, και της Μπουμπουλίνας 42.

H ελληνική εταιρία Homm έχει πολλά ακίνητα στα Εξάρχεια αλλά και σε άλλες γειτονιές και νησιά της χώρας. Ταδιαμερίσματα της προορίζονται για τουρίστες αλλά και σε πλούσιους “διπλωμάτες” όπως το diplomat’s homm trikoupi95 ή το Strefi Homm στα σκαλάκια του Αστέρα. Η Co & living Athens, κτηματομεσιτική εταιρία, πλασάρει ένανεναλλακτικό τρόπο ζωής και διασκέδασης, έναν υποτιθέμενο κοινοτισμό που βασίζεται στην εμπορευματοποίηση τωνσχέσεων, όπως μπορεί να έχετε παρατηρήσει στην ιστορική πολυκατοικία επί της Μπενάκη και Αραχώβης ή επί τηςΑσκληπιού και Σμολένσκυ: πουλούν και αγοράζουν ζωές, κάνουν πολιτιστικά δρώμενα με 15€ είσοδο, πουλούν πίνακες 400€ και προσφέρουν golden visas.

Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη


KEEP EXARCHEIA A NEIGHBORHOODpost image

Protest against AIRBNB & touristification

Saturday June 25th, 12.00 pm, Kallidromiou stairs

International day of action in defense of Exarcheia

Rental Reduction | No Evictions

Against gentrification social and political catastrophe

Open Assembly in Defence of Strefi Hill

Read the flyer:

If you wanna visit Exarcheia like a local get a job for 4€ per hour.

If you wanna live the real Exarcheia experience, pay rent 400€ out of 600€ salary.

Our best friends, our neighbors and colleagues left, they were pushed to relocate.

Gentrification kills Exarcheia; socially and politically.

Don’t be a tourist. Do not follow trends.

Don’t act like a settler.

Stop using AIRBNB

KEEP EXARCHEIA A NEIGHBORHOOD

#nomoretrolleybags

Μοιραστείτε το άρθρο