Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα συλληφθέντα της 9ης Μαΐου του 2020, Δευτέρα 20/6 στις 10:00 στα Δικαστήρια Ευελπίδων

Κανένας μόνος/καμία μόνη απέναντι στο κράτος

Στις 9 Μαΐου του 2020, έπειτα από φεμινιστική πορεία, πλήθος κόσμου κατέληξε στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα μηχανές της ομάδας “Δράση” εισέβαλαν στην πλατεία και άρχισαν να κυνηγούν και να χτυπούν κόσμο σε όλο το κέντρο της Κυψέλης, ενώ προχώρησαν σε αρκετές προσαγωγές και συλλήψεις. Την επόμενη μέρα στην Ευελπίδων πολλά άτομα που τυχαία προσήχθησαν το προηγούμενο βράδυ βρέθηκαν στον Εισαγγελέα και συνελήφθησαν με κατασκευασμένες κατηγορίες για να καλυφθεί η απόλυτη αστυνομική αυθαιρεσία. Όλα τα περιστατικά έχουν καταγραφεί εδώ.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες, βρέθηκε και ο σύντροφός μας Γ.Κ., κάτοικος Κυψέλης, ο οποίος ακούγοντας τη φασαρία κατέβηκε μαζί και με άλλους/ες να δουν τι συμβαίνει. Λίγα μέτρα έξω από τοΑλληλεγγύη στον σύντροφο Γ.Κ. σπίτι του και ενώ κρατούσε τα κλειδιά του σπιτιού του στο χέρι, μηχανάκι της ομάδας Δράση έπεσε πάνω του, αστυνομικοί τον έριξαν κάτω και ξεκίνησαν να τον χτυπάνε. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενο του ίδιου εδώ

Στον ίδιο και στους υπόλοιπους 5 συλληφθέντες αποδόθηκαν οι κατηγορίες για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, βία κατά υπαλλήλων (αντίσταση κατά της αρχής), απείθεια και εξύβριση. Δυστυχώς, οι εικόνες αυτές κατά τη διάρκεια της καραντίνας ήταν συχνές. Θυμόμαστε τις εφόδους της αστυνομίας στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, στην πλ. Βαρνάβα, στην πλ.Νέας Σμύρνης, στην παλιά πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και την διαρκή και πανταχού παρουσία της σε όλους τους δρόμους της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την αστυνομοκρατία ως το μέγιστο εργαλείο της προκειμένου να δημιουργήσει ένα πλασματικό δίχτυ ασφάλειας, μια περίοδο που η αμφισβήτηση απέναντι της οξυνόταν καθημερινά. Συνεχίζοντας πολιτικές προηγούμενων κυβερνήσεων και έχοντας διαλύσει το κοινωνικό κράτος βρέθηκε αδύναμη να ανταπεξέλθει στις κοινωνικές ανάγκες που αναδύθηκαν μέσα στην πανδημία. Έτσι, φρόντισε -και φροντίζει- να κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς (τους νέους, τις μετανάστριες κλπ), τους οποίους οι δυνάμεις της αστυνομίας οφείλουν να καταστείλουν.

Αξιοποιώντας λοιπόν το δόγμα της τάξης και της ασφάλειας η κυβέρνηση της ΝΔ κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξαπέλυσε μια τεράστια επίθεση στα πολιτικά δικαιώματα, νομιμοποίησε τη βίαιη καταστολή και προσπάθησε να παγιώσει την αστυνομοκρατία, από τη μία για να καλύψει τις δικές της αδυναμίες και ανεπάρκειες και να αποπροσανατολίσει το δημόσιο διάλογο από αυτές και αφ’ ετέρου για να εμπεδώσει το δόγμα της μη αμφισβήτησης της. Όποια την αμφισβητεί θα τρώει ξύλο και συλλήψεις.

Απέναντι στην κρατική τρομοκρατία σταθήκαμε και θα στεκόμαστε καθημερινά μέσα από τους αγώνες μας στους δρόμους, τις γειτονιές και τους κοινωνικούς μας χώρους.

Απέναντι στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία, στεκόμαστε δίπλα στον σύντροφο μας Γ.Κ. και στους υπόλοιπους συλληφθέντες για να περάσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: κανένας μόνος και καμία μόνη απέναντι στο κράτος.

Να τους θυμίσουμε ότι εμείς είμαστε ακόμη εδώ, παρά την όποια καταστολή και αγωνιζόμαστε ενάντια στον κόσμο που θέλουν να χτίσουν.

  • Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης την Δευτέρα 20/6 στις 10:00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων, στο κτίριο 7.
  • Στηρίζουμε το https://www.facebook.com/events/865989984361176 για τα δικαστικά έξοδα του ΓΚ και των υπόλοιπων συλληφθέντων Σάββατο 18/6 στις 19:00 στο Κηπάκι του Στεκιού Μεταναστών, Τσαμαδού 13 (Εξάρχεια)

Να αθωωθούν τώρα οι 5 συλληφθέντες!

Αναμέτρηση

Μοιραστείτε το άρθρο