ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ, Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον απολυμένο Π.Γ. από τη Γενική Ταχυδρομική

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ

Να παρθεί πίσω η απόλυση του συναδέλφου Π.Γ από το κατάστηµα Κηφισιάς

Να µην περάσει από πάνω µας η αναδιάρθρωση της ΓΤ

Εκδικητικές προσαγωγές όπως εκδικητικές απολύσεις

Την Παρασκευή 13/05, σε προγραµµατισµένη παρέµβαση του σωµατείου µας (ΣΒΕΟΔ) και της Επιτροπής Εργαζοµένων Γενικής Ταχυδροµικής, στο κατάστηµα της οδού Λεωφ. Μεσογείων 201, η αστυνοµία αποφάσισε να εφαρµόσει το ν.4808/21 (Χατζηδάκη) για την “προστασία” του συνδικαλισµού και της εργασίας. Συγκεκριµένα, προσαχθήκαµε 2 φορές, την πρώτη στις 9:00 το πρωί στην ΓΑΔΑ στο τµήµα προστασίας πολιτεύµατος και τη δεύτερη στις 13:00 στο ΑΤ Αµαρουσίου, για την παρέµβαση στήριξης και δηµοσιοποίησης του εκδικητικά απολυµένου συνάδελφου Π.Γ.

Η διπλή προσαγωγή µας είναι η κορυφή του παγόβουνου, της αντεργατικής και αντισυνδικαλιστικής εκστρατείας που εφαρµόζει εντονότερα η Γενική Ταχυδροµική τα τελευταία δύο χρόνια, µε αρωγό την κυβέρνηση και τις κρατικές υπηρεσίες. Συγκεκριµένα έχουµε:

  • Δίωξη συνδικαλιστών στο κατάστηµα του Ζωγράφου.
  • Απολύσεις 3 συνδικαλιστών στο κατάστηµα των Γλυκών Νερών και ξυλοδαρµό του ενός εξ’ αυτών.
  • Απόλυση του συναδέλφου και µέλους του σωµατείου ΣΒΕΟΔ, Π.Γ. από το κατάστηµα της Κηφισιάς.

Η γενική ταχυδροµική βαφτίζει αναδιάρθρωση την επίθεση στις εργασιακές σχέσεις,

Η αντιεργατική – αντισυνδικαλιστική αυτή εκστρατεία δεν είναι κεραυνός εν αιθρία και πρέπει να την αναλύσουµε για αυτό που είναι. Mετά από δυο χρόνια πανδηµίας και λοκ ντάουν, ο όγκος του κύκλου εργασίας στις ταχυµεταφορές εκτινάχθηκε. Η γενική ταχυδροµική είναι από τις εταιρείες που αρπάζουν µερίδα του λέοντος από την διογκωµένη πίτα των κερδών ανοίγοντας πολλά καινούρια καταστήµατα. Μαζί µε τα κέρδη τους, όµως, εκτινάχθηκαν οι αυθαιρεσίες (απλήρωτες υπερωρίες, ξεχειλωµένα ωράρια, εργασία το Σαββατοκύριακο) η εντατικοποίηση, το εργασιακό άγχος, ενώ οι απολαβές µας έµειναν σταθερές ή µειώθηκαν και συνολικά οι εργασιακές συνθήκες διολισθαίνουν στην επισφάλεια, στην εντατικοποίηση και την αβεβαιότητα. Η γενική ταχυδροµική βάφτισε αναδιάθρωση την επίθεση στα δικαιώµατά και στην εργασιακή µας καθηµερινότητα.

Αυτό σηµαίνει για εµάς, ότι στον ολοένα αναπτυσσόµενο κλάδο των ταχυµεταφορών, που επιφέρει εκατοµµύρια κερδών, δεν χωράνε συνδικαλιστές εργαζόµενοι που σηκώνουν το κεφάλι, δεν χωράνε απεργοί, δεν χωράνε παλιοί και ακριβοί εργαζόµενοι, δεν χωράνε συνάδελφοι µε συµβάσεις αορίστου χρόνου. Και το κλίµα που επικρατεί στα καταστήµατα είναι ενδεικτικό της νέας διαχείρισης που έχει επιλέξει η εργοδοσία. Πέρα από τις απειλές σε όσους δεν πειθαρχούν στις εργοδοτικές απαιτήσεις και αυθαιρεσίες, πέρα από τις απολύσεις απεργών και συνδικαλιστών, τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη δουλειά τους δεκάδες συνάδελφοι που δεν ταιριάζουν στην νέα αναδιαρθρωµένη και πλήρως εντατικοποιηµένη εκδοχή της εταιρείας. Όσο για τις νέες θέσεις εργασίας, αφορούν κυρίως συµβασιούχους των οποίων οι συµβάσεις δεν ανανεώνονται για να µην αποκτήσουν πλήρη δικαιώµατα, εργολάβους και κοµµατάδες που απασχολούνται χωρίς να δηλώνονται στο ΕΡΓΑΝΗ. Η εντατικοποίηση που αντανακλάται στις πτώσεις και τα ατυχήµατα χτυπάει κόκκινο και οι παλιοί στόχοι των bonus για 75 stop στη βάρδια, είναι πλέον η νέα κανονικότητα.

Η πραγµατικότητα που θέλει να εδραιώσει η Γενική Ταχυδροµική είναι απλή και ξεκάθαρη. Εντατικοποίηση, ξεζούµισµα των συναδέλφων µέχρι τελικής πτώσης, κλαψούρισµα για µείωση της δουλειάς ενώ έβγαλε εκατοµµύρια µέσα στη πανδηµία και απαγόρευση κάθε είδους συνδικαλιστικής δράσης.

Γενική ταχυδροµική: παραδειγµατικές απολύσεις µε στόχο την “παραδειγµατική εργασιακή υποταγή”

Ο συνάδελφος και µέλος του σωµατείου µας Π.Γ. στεκόταν σταθερά και αταλάντευτα ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την καταπάτηση των εργατικών µας δικαιωµάτων. Για την εταιρεία το ποτήρι ξεχείλισε στις 11 Απριλίου, µόλις πέντε µέρες µετά τη συµµετοχή του στη γενική απεργία της ΓΣΕΕ. Μετά από έξι χρόνια δουλειάς στο ίδιο κατάστηµα, ο συνάδελφος Π.Γ. απολύθηκε χωρίς προειδοποίηση, χωρίς να του δοθεί οποιαδήποτε εξήγηση, χωρίς να αφεθεί το παραµικρό περιθώριο συζήτησης. Ως σωµατείο, ως επιτροπή, ως συνάδελφοι θεωρούµε ξεκάθαρο πως η απόλυση έγινε παραδειγµατικά για τη συµµετοχή του στην απεργία αλλά και εκδικητικά για τη γενικότερη, διεκδικητική, συνδικαλιστική του δράση. Ο συνάδελφος είναι µέλος του ΣΒΕΟΔ από το 2013 και δε σταµάτησε ποτέ να διεκδικεί καλύτερες συνθήκες και ανθρώπινους ρυθµούς εργασίας, µέσα ατοµικής προστασίας, αποζηµίωση για τη χρήση και τη συντήρηση του ιδιόκτητου δικύκλου, ένσηµα βαρέα και ανθυγιεινά και κάθε τι αυτονόητο όχι µόνο για το επάγγελµα αλλά και την τάξη.

Είναι προφανές πως η γενική ταχυδροµική µας θεωρεί αναλώσιµους και ποντάρει στο φόβο, την διάσπαση και την ανεργία στην προσπάθειά της να βασιλέψει η σιωπή και το δίκιο του αφέντη στα καταστήµατά της. Πως για να ταιριάξουµε στην εταιρική φιλοσοφία του εργάτη λάστιχο, θα πρέπει να µετατραπούµε σε πειθήνια στρατιωτάκια που εκτελούν εντολές στον αυθαίρετο ρυθµό και απαιτήσεις της εργοδοσίας. Με την τακτική των παραδειγµατικών απολύσεων η ΓΤ προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποταγή και την σιωπή στο σύνολο των εργαζοµένων. Στη θέση των απολυµένων συναδέλφων της γενικής ταχυδροµική και στο στόχαστρο της εταιρείας είµαστε όλοι εµείς που την επόµενη φορά θα σηκώσουµε κεφάλι, δε θα βγάλουµε 75 στοπ σε µια βάρδια, θα χρειαστεί να λείψουµεµε αναρρωτική άδεια, θα ζητήσουµε σύµβαση αορίστου χρόνο. Το δίλληµα δεν είναι αν θα σπάσουµε τη σιωπή µας ή όχι. Το δίλληµα είναι πως θα σπάσουµε τη σιωπή και δεν θα δεχτούµε καµία νέα απόλυση, σε κανένα κατάστηµα της ΓΤ.

Από τον ατοµικό αγώνα δρόµου στο συλλογικό δρόµο του αγώνα

Συνάδελφοι, γνωρίζουµε πολύ καλά πως ο δρόµος του ατοµισµού και του κοιτάω την πάρτη µου µάς βγάζει πάντα χαµένους. Οι συλλογικοί αγώνες είναι ο µόνος τρόπος να βελτιώσουµε τη θέση µας. Μόνο αν αντιληφθούµε ότι βουλιάζουµε όλοι µαζί ως τάξη, ως µισθωτοί, ως άνθρωποι της δουλειάς και του µεροκάµατου θα µπορέσουµε βήµα – βήµα, να διεκδικήσουµε, να κατακτήσουµε µια καλύτερη ζωή. Μόνο αν αγωνιστούµε, αν παλέψουµε εµείς οι ίδιοι για τις ζωές µας, µέσα από το δρόµο του συνδικαλισµού βάσης, χωρίς ανάθεση του αγώνα σε ειδικούς και κυβερνήσεις µπορούµε να νικήσουµε. Οι αγώνες της ΣΒΕΟΔ, της Συνέλευσης Βάσης Εργαζοµένων Οδηγών Δικύκλου µας δείχνουν το δρόµο. Με τους συλλογικούς αγώνες του σωµατείου και των επιτροπών που το απαρτίζουν έχουν κερδηθεί η αποζηµίωση για τη χρήση δικού µας οχήµατος, τα µέσα ατοµικής προστασίας (ΜΑΠ), η ανάκληση καταχρηστικών/εκδικητικών απολύσεων.

Σε αυτό το δρόµο, στο συλλογικό αγώνα της νίκης θα συνεχίσουµε να ανοίγουµε περάσµατα. Με ενότητα, επιµονή, συνέπεια και συνέχεια θα κερδίσουµετην ενιαία ειδικότητα του διανοµέα ανεξάρτητα από τον κλάδο που εργαζόµαστε, τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσηµα για όλους τους επαγγελµατίες οδηγούς δικύκλου, την ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου µας από τη Γενική Ταχυδροµική.

Συµµετοχή, στήριξη, οργάνωση στην επιτροπή εργαζοµένων της ΓΤ και στο σωµατείο ΣΒΕΟΔ

Συναδελφικότητα- Αλληλεγγύη – Αξιοπρέπεια

Μια γροθιά απέναντι στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΓΤ

Επιτροπή εργαζοµένων Γενικής Ταχυδροµικής

Συνέλευση Βάσης Εργαζοµένων Οδηγών Δικύκλου


Για την Γενική Ταχυδρομική ανάπτυξη σημαίνει απολύσεις και τρομοκρατία

από Συνέλευση αλληλεγγύης στον απολυμένο Π.Γ

Στις 11/04 ο σύντροφός Π.Γ. απολύεται από την Γενική Ταχυδρομική και συγκεκριμένα από το κατάστημα της Κηφισιάς όπου εργαζόταν από το 2016 μέχρι το 2022. Χωρίς επίσημη δικαιολόγηση και μερικές μόνο ημέρες μετά την συμμετοχή του στην γενική απεργία της 6/4, η γενική ταχυδρομική αποφασίζει να τερματίσει την σύμβαση του με συνοπτικές διαδικασίες. Ταυτόχρονα ξεκινά να εντείνει το τοξικό εργασιακό κλίμα που επικρατούσε στα καταστήματα της, τρομοκρατώντας όσους αντιστέκονται στα μεγαλεπήβολα πλάνα της. Συγκεκριμένα, δύο ακόμα συνάδελφοι και συνδικαλιστές από καταστήματα των βορείων προαστίων απειλούνται με εισαγωγή του ονόματος τους στις «μαύρες λίστες» ,με μη ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή με απόλυση στην περίπτωση των συμβάσεων αορίστου χρόνου.

Τα παραπάνω βέβαια δεν προκύπτουν από το πουθενά. Ο κλάδος των ταχυμεταφορών αναδιαρθρώνεται και η Γενική, όπως και αντίστοιχες εταιρείες(acs , speedex) είναι διατεθειμένη να εκμεταλλευτεί την συγκυρία στο έπακρο. Η πανδημία άλλωστε ανέδειξε την «αναγκαιότητα» αναδιοργάνωσης του κλάδου, αφού τόνισε τις προοπτικές του μέσα από την κατακόρυφη αύξηση του κέρδους των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν. Για την Γενική μάλιστα η περίοδος αυτή έφερε πολλαπλασιασμό του τζίρου, ο οποίος, άγγιξε τα 75 εκατομμύρια. Χρήματα που επέφεραν οι άνθρωποι της «πρώτης γραμμής», που καλέστηκαν να αντιμετωπίσουν έως και τριπλασιασμό των υπηρεσιών και του όγκου των δεμάτων προς παράδοση. Η ίδια, ωστόσο, απάντησε με εντατικοποίηση, με 6ήμερες συμβάσεις με βασικό μισθό, με εργολαβικούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και “κομματαδες”(πληρωμή με το πακέτο).Τώρα προχωράει σε απολύσεις, απειλές και εξώθηση σε παραιτήσεις για όσες αρνούνται να συμμορφωθούν με τις παράλογες απαιτήσεις της εργοδοσίας. Είναι σαφές λοιπόν πως οι «ήρωες» του χθες, στο σήμερα περισσεύουν. Είναι επίσης σαφές ότι οι ρυθμίσεις που προέκυψαν εν μέσω καραντίνας, παγιώθηκαν και τώρα πλαισιώνονται με νέες, σχηματίζοντας τη νέα εργασιακή πραγματικότητα, το κόστος της οποίας θα επωμιστούν για ακόμα μια φορά οι από τα κάτω.

Η συγκυρία είναι ενδεικτική. Μετράμε ήδη μια 12ετία οικονομικής κρίσης και διανύουμε μια ενεργειακή κρίση που τείνει να βαθύνει ακόμα περισσότερο και όλα αυτά εν μέσω πολέμου, όπου λειτουργεί σαν επιταχυντής της ήδη δυσμενούς θέσης που έχουμε ως εργαζόμενες. Μέσα σε αυτήν την συνθήκη βαθιάς ανασφάλειας για την εργατική τάξη όπου οι τιμές στα βασικά αγαθά διπλασιάζονται ,τα νοίκια ακριβαίνουν και οι μισθοί δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά η Γενική ταχυδρομική επιλέγει να επιτεθεί στις εργαζόμενες.

Η επίθεση αυτή βέβαια δεν αποτελεί νέα τακτική αφού η εταιρεία έχει προϋπηρεσία στην καταπολέμηση του συνδικαλισμού και διαθέτει διάφορα μέσα για να εκδικείται όσους και όσες διεκδικούν τα αυτονόητα και καταφέρνουν να χτίσουν έστω και τις παραμικρές αντιστάσεις. Από την δημιουργία κλίματος διαρκούς στοχοποίησης, μέχρι την εξώθηση σε παραίτηση και την απόλυση, έτσι και στην περίπτωση του Π.Γ. η εταιρεία εξάντλησε όλα τα εργαλεία της. Η διαρκής σύγκρουση του συντρόφου με την εργοδοσία, η συμμετοχή του στο σωματείο του και η άρνηση του να δέχεται αδιαμαρτύρητα την οποία μεταβολή στον τρόπο εργασίας αυτού και των συναδέλφων του, ήταν ακριβώς αυτά τα οποία η εταιρεία χρόνια παλεύει να καταστείλει. Η προσπάθεια αυτή μάλιστα έρχεται να ενισχυθεί από το κράτος και τους αντεργατικούς νόμους του (βλέπε νόμος Χατζηδάκη). Μοναδική στιγμή λοιπόν για αναδιάρθρωση. Η Γενική Ταχυδρομική από την μια πλευρά απολύει και τρομοκρατεί εργαζόμενους και η ελληνική αστυνομία από την άλλη φυλάει τα καταστήματα της και προσαγάγει τον κόσμο του αγώνα που παρεμβαίνει σε αυτά. Κράτος και κεφάλαιο δηλαδή σε αγαστή συνεργασία. Τι πιο σύνηθες θα έλεγε κανείς να συμβεί!

Αναδιάρθρωση του κλάδου σημαίνει περαιτέρω υποτίμηση της εργασιακής μας δύναμης.

Να βάλουμε φρένο στις βλέψεις της Γενικής Ταχυδρομικής και της κάθε Γενικής.

Άμεση ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης του συντρόφου Π.Γ.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην επιθεώρηση εργασίας Νέας Ιωνίας την Τρίτη 31/05 στις 10:00.

Μοιραστείτε το άρθρο