Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον απολυµένο Π.Γ. από τη Γενική Ταχυδρομική, Παρασκευή 27/5 στις 8:30 στη Γενική Ταχυδρομική στην Κατεχάκη

Καλούµε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον απολυµένο Π.Γ. την Παρασκευή 27 ΜΑΗ 2022, στις 08:30, έξω από το κατάστηµα της γενικής ταχυδροµίκης, Λ. Μεσογείων 201,
η συναδελφική αλληλεγγύη θα νικήσει

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ
Να παρθεί πίσω η απόλυση του συναδέλφου Π.Γ από το κατάστηµα Κηφισιάς
Να µην περάσει από πάνω µας η αναδιάρθρωση της ΓΤ

Εκδικητικές προσαγωγές όπως εκδικητικές απολύσεις

Την Παρασκευή 13/05, σε προγραµµατισµένη παρέµβαση του σωµατείου µας (ΣΒΕΟΔ) και της Επιτροπής Εργαζοµένων Γενικής Ταχυδροµικής, στο κατάστηµα της οδού Λεωφ. Μεσογείων 201, η αστυνοµία αποφάσισε να εφαρµόσει το ν.4808/21 (Χατζηδάκη) για την “προστασία” του συνδικαλισµού και της εργασίας. Συγκεκριµένα, προσαχθήκαµε 2 φορές, την πρώτη στις 9:00 το πρωί στην ΓΑΔΑ στο τµήµα προστασίας πολιτεύµατος και τη δεύτερη στις 13:00 στο ΑΤ Αµαρουσίου, για την παρέµβαση στήριξης και δηµοσιοποίησης του εκδικητικά απολυµένου συνάδελφου Π.Γ.

Η διπλή προσαγωγή µας είναι η κορυφή του παγόβουνου, της αντεργατικής και αντισυνδικαλιστικής εκστρατείας που εφαρµόζει εντονότερα η Γενική Ταχυδροµική τα τελευταία δύο χρόνια, µε αρωγό την κυβέρνηση και τις κρατικές υπηρεσίες. Συγκεκριµένα έχουµε:

  • Δίωξη συνδικαλιστών στο κατάστηµα του Ζωγράφου.
  • Απολύσεις 3 συνδικαλιστών στο κατάστηµα των Γλυκών Νερών και ξυλοδαρµό του ενός εξ’ αυτών.
  • Απόλυση του συναδέλφου και µέλους του σωµατείου ΣΒΕΟΔ, Π.Γ. από το κατάστηµα της Κηφισιάς.

Η γενική ταχυδροµική βαφτίζει αναδιάρθρωση την επίθεση στις εργασιακές σχέσεις,

Η αντιεργατική – αντισυνδικαλιστική αυτή εκστρατεία δεν είναι κεραυνός εν αιθρία και πρέπει να την αναλύσουµε για αυτό που είναι. Mετά από δυο χρόνια πανδηµίας και λοκ ντάουν, ο όγκος του κύκλου εργασίας στις ταχυµεταφορές εκτινάχθηκε. Η γενική ταχυδροµική είναι από τις εταιρείες που αρπάζουν µερίδα του λέοντος από την διογκωµένη πίτα των κερδών ανοίγοντας πολλά καινούρια καταστήµατα. Μαζί µε τα κέρδη τους, όµως, εκτινάχθηκαν οι αυθαιρεσίες (απλήρωτες υπερωρίες, ξεχειλωµένα ωράρια, εργασία το Σαββατοκύριακο) η εντατικοποίηση, το εργασιακό άγχος, ενώ οι απολαβές µας έµειναν σταθερές ή µειώθηκαν και συνολικά οι εργασιακές συνθήκες διολισθαίνουν στην επισφάλεια, στην εντατικοποίηση και την αβεβαιότητα. Η γενική ταχυδροµική βάφτισε αναδιάθρωση την επίθεση στα δικαιώµατά και στην εργασιακή µας καθηµερινότητα.

Αυτό σηµαίνει για εµάς, ότι στον ολοένα αναπτυσσόµενο κλάδο των ταχυµεταφορών, που επιφέρει εκατοµµύρια κερδών, δεν χωράνε συνδικαλιστές εργαζόµενοι που σηκώνουν το κεφάλι, δεν χωράνε απεργοί, δεν χωράνε παλιοί και ακριβοί εργαζόµενοι, δεν χωράνε συνάδελφοι µε συµβάσεις αορίστου χρόνου. Και το κλίµα που επικρατεί στα καταστήµατα είναι ενδεικτικό της νέας διαχείρισης που έχει επιλέξει η εργοδοσία. Πέρα από τις απειλές σε όσους δεν πειθαρχούν στις εργοδοτικές απαιτήσεις και αυθαιρεσίες, πέρα από τις απολύσεις απεργών και συνδικαλιστών, τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη δουλειά τους δεκάδες συνάδελφοι που δεν ταιριάζουν στην νέα αναδιαρθρωµένη και πλήρως εντατικοποιηµένη εκδοχή της εταιρείας. Όσο για τις νέες θέσεις εργασίας, αφορούν κυρίως συµβασιούχους των οποίων οι συµβάσεις δεν ανανεώνονται για να µην αποκτήσουν πλήρη δικαιώµατα, εργολάβους και κοµµατάδες που απασχολούνται χωρίς να δηλώνονται στο ΕΡΓΑΝΗ. Η εντατικοποίηση που αντανακλάται στις πτώσεις και τα ατυχήµατα χτυπάει κόκκινο και οι παλιοί στόχοι των bonus για 75 stop στη βάρδια, είναι πλέον η νέα κανονικότητα.

Η πραγµατικότητα που θέλει να εδραιώσει η Γενική Ταχυδροµική είναι απλή και ξεκάθαρη. Εντατικοποίηση, ξεζούµισµα των συναδέλφων µέχρι τελικής πτώσης, κλαψούρισµα για µείωση της δουλειάς ενώ έβγαλε εκατοµµύρια µέσα στη πανδηµία και απαγόρευση κάθε είδους συνδικαλιστικής δράσης.

Γενική ταχυδροµική: παραδειγµατικές απολύσεις µε στόχο την “παραδειγµατική εργασιακή υποταγή”

Ο συνάδελφος και µέλος του σωµατείου µας Π.Γ. στεκόταν σταθερά και αταλάντευτα ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την καταπάτηση των εργατικών µας δικαιωµάτων. Για την εταιρεία το ποτήρι ξεχείλισε στις 11 Απριλίου, µόλις πέντε µέρες µετά τη συµµετοχή του στη γενική απεργία της ΓΣΕΕ. Μετά από έξι χρόνια δουλειάς στο ίδιο κατάστηµα, ο συνάδελφος Π.Γ. απολύθηκε χωρίς προειδοποίηση, χωρίς να του δοθεί οποιαδήποτε εξήγηση, χωρίς να αφεθεί το παραµικρό περιθώριο συζήτησης. Ως σωµατείο, ως επιτροπή, ως συνάδελφοι θεωρούµε ξεκάθαρο πως η απόλυση έγινε παραδειγµατικά για τη συµµετοχή του στην απεργία αλλά και εκδικητικά για τη γενικότερη, διεκδικητική, συνδικαλιστική του δράση. Ο συνάδελφος είναι µέλος του ΣΒΕΟΔ από το 2013 και δε σταµάτησε ποτέ να διεκδικεί καλύτερες συνθήκες και ανθρώπινους ρυθµούς εργασίας, µέσα ατοµικής προστασίας, αποζηµίωση για τη χρήση και τη συντήρηση του ιδιόκτητου δικύκλου, ένσηµα βαρέα και ανθυγιεινά και κάθε τι αυτονόητο όχι µόνο για το επάγγελµα αλλά και την τάξη.

Είναι προφανές πως η γενική ταχυδροµική µας θεωρεί αναλώσιµους και ποντάρει στο φόβο, την διάσπαση και την ανεργία στην προσπάθειά της να βασιλέψει η σιωπή και το δίκιο του αφέντη στα καταστήµατά της. Πως για να ταιριάξουµε στην εταιρική φιλοσοφία του εργάτη λάστιχο, θα πρέπει να µετατραπούµε σε πειθήνια στρατιωτάκια που εκτελούν εντολές στον αυθαίρετο ρυθµό και απαιτήσεις της εργοδοσίας. Με την τακτική των παραδειγµατικών απολύσεων η ΓΤ προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποταγή και την σιωπή στο σύνολο των εργαζοµένων. Στη θέση των απολυµένων συναδέλφων της γενικής ταχυδροµική και στο στόχαστρο της εταιρείας είµαστε όλοι εµείς που την επόµενη φορά θα σηκώσουµε κεφάλι, δε θα βγάλουµε 75 στοπ σε µια βάρδια, θα χρειαστεί να λείψουµεµε αναρρωτική άδεια, θα ζητήσουµε σύµβαση αορίστου χρόνο. Το δίλληµα δεν είναι αν θα σπάσουµε τη σιωπή µας ή όχι. Το δίλληµα είναι πως θα σπάσουµε τη σιωπή και δεν θα δεχτούµε καµία νέα απόλυση, σε κανένα κατάστηµα της ΓΤ.

Από τον ατοµικό αγώνα δρόµου στο συλλογικό δρόµο του αγώνα

Συνάδελφοι, γνωρίζουµε πολύ καλά πως ο δρόµος του ατοµισµού και του κοιτάω την πάρτη µου µάς βγάζει πάντα χαµένους. Οι συλλογικοί αγώνες είναι ο µόνος τρόπος να βελτιώσουµε τη θέση µας. Μόνο αν αντιληφθούµε ότι βουλιάζουµε όλοι µαζί ως τάξη, ως µισθωτοί, ως άνθρωποι της δουλειάς και του µεροκάµατου θα µπορέσουµε βήµα – βήµα, να διεκδικήσουµε, να κατακτήσουµε µια καλύτερη ζωή. Μόνο αν αγωνιστούµε, αν παλέψουµε εµείς οι ίδιοι για τις ζωές µας, µέσα από το δρόµο του συνδικαλισµού βάσης, χωρίς ανάθεση του αγώνα σε ειδικούς και κυβερνήσεις µπορούµε να νικήσουµε. Οι αγώνες της ΣΒΕΟΔ, της Συνέλευσης Βάσης Εργαζοµένων Οδηγών Δικύκλου µας δείχνουν το δρόµο. Με τους συλλογικούς αγώνες του σωµατείου και των επιτροπών που το απαρτίζουν έχουν κερδηθεί η αποζηµίωση για τη χρήση δικού µας οχήµατος, τα µέσα ατοµικής προστασίας (ΜΑΠ), η ανάκληση καταχρηστικών/εκδικητικών απολύσεων.

Σε αυτό το δρόµο, στο συλλογικό αγώνα της νίκης θα συνεχίσουµε να ανοίγουµε περάσµατα. Με ενότητα, επιµονή, συνέπεια και συνέχεια θα κερδίσουµετην ενιαία ειδικότητα του διανοµέα ανεξάρτητα από τον κλάδο που εργαζόµαστε, τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσηµα για όλους τους επαγγελµατίες οδηγούς δικύκλου, την ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου µας από τη Γενική Ταχυδροµική.

Συµµετοχή, στήριξη, οργάνωση στην επιτροπή εργαζοµένων της ΓΤ και στο σωµατείο ΣΒΕΟΔ

Συναδελφικότητα- Αλληλεγγύη – Αξιοπρέπεια

Μια γροθιά απέναντι στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΓΤ

Επιτροπή εργαζοµένων Γενικής Ταχυδροµικής

Συνέλευση Βάσης Εργαζοµένων Οδηγών Δικύκλου


Ανακοίνωση για τα πρόσφατα γεγονότα στην Γενική Ταχυδρομική

Την Δευτέρα 11/4 στο κατάστημα της Γενικής Ταχυδρομικής των βορείων προαστίων στην Κηφισιά, ο υπεύθυνος του καταστήματος ανακοίνωσε στον εργαζόμενο Π.Γ. την απόλυσή του. Οι πραγματικοί λόγοι αυτής της εκδικητικής και χωρίς καμία προειδοποίηση απόλυσης ήταν η συμμετοχή του Π.Γ. στην πανεργατική απεργία στις 6/4 ενάντια στην ακρίβεια, καθώς και η συνδικαλιστική του δράση, καθώς είναι μέλος του σωματείου Σ.Β.Ε.Ο.Δ. (συνέλευση βάσης εργαζομένων οδηγών δικύκλου).

Στον κλάδο των ταχυμεταφορών, η Γενική Ταχυδρομική κατέχει την πρωτιά για τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας, με πολλαπλά εργατικά ατυχήματα, με πρακτικές τρομοκράτησης των εργαζομένων, με απολύσεις και με την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι από τις λίγες επιχειρήσεις της χώρας που σημείωσαν αύξηση εσόδων μέσα στα lockdown ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους με εξαντλητικά ωράρια.

Την Παρασκευή 13/5 προγραμματίστηκε παρέμβαση για την εκδικητική απόλυση του Π.Γ. από το σωματείο Σ.Β.Ε.Ο.Δ. και την Επιτροπή Εργαζομένων Γενικής Ταχυδρομικής στο κατάστημα της Λεωφόρου Μεσογείων 201. Προτού καν ξεκινήσει η παρέμβαση, η αστυνομία, ως προστάτης του κεφαλαίου και της εργοδοσίας, εφάρμοσε τον αντεργατικό νόμο 4808/21 του Χατζηδάκη και προσήγαγε συνολικά πάνω από 25 άτομα στις 9 το πρωί, τα οποία οδηγήθηκαν στην ΓΑΔΑ. Λίγο αργότερα, και συγκεκριμένα στο δεύτερο κάλεσμα του σωματείου στη μία το μεσημέρι οι συγκεντρωμένοι προσήχθησαν εκ νέου και οδηγήθηκαν στο ΑΤ Αμαρουσίου.

Η λυσσαλέα επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου απέναντι στην εργατική τάξη δεν έχει προηγούμενο. Η εφαρμογή του αντεργατικού νόμου 4808/2021 Χατζηδάκη έχει φέρει ως αποτέλεσμα την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, απλήρωτες υπερωρίες, τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση και στο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, καθώς και την απαγόρευση διαδηλώσεων.

Η εργατική τάξη θα πρέπει να βάλει ανάχωμα σε αυτή την επίθεση οργανωμένα και συλλογικά. Να πάρει θέση μάχης και να μετατρέψει την οργή της σε αγώνες διαρκείας. Να οργανωθεί και να δυναμώσει τα σωματεία βάσης, τις εργατικές συνελεύσεις και ομάδες.

Στηρίζουμε τη συγκέντρωση της Σ.Β.Ε.Ο.Δ.,

Παρασκευή 27/05, στις 08:30, στο κατάστημα της Γενικής Ταχυδρομικής, Λ. Μεσογείων 201

Άμεση επαναπρόσληψη του εκδικητικά απολυμένου Π.Γ.

Ενάντια στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία

Ενάντια στην ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων

Συμμετοχή και στήριξη στα Σωματεία Βάσης

Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστ(ρι)ών)

Μοιραστείτε το άρθρο